Onze categorieeën

Winter- of zomertijd: goed slapen begint met het juiste bed

Huis en inrichting, Ontspanning

slapen

Afgelopen zondag ging de zomertijd in, wat mijn vriendin lichtelijk chagrijnig maakte. Blijkbaar betekende dit dat we een uur minder zouden slapen. "Niet per se", zei ik. We hoefden de volgende dag namelijk nergens vroeg te zijn en konden dus gewoon evenveel ‘uren maken’. Daarbij trekt mijn bioritme zich weinig aan van licht en donker. Dit komt voor een groot deel door mijn heerlijke boxspring, waarop ik gewoon overal doorheen slaap. Voor een goede nachtrust is mijn nummer één tip dus: kies het juiste bed uit.

Bedden en bedbodems

leerbed
Je moet bij het kopen van een bed over van alles nadenken: wil je een houten frame/ombouw, liever een van metaal, of misschien zelfs wel (deels) van leer? Dit heeft vooral met esthetiek te maken: wat vind je het mooist. Kijken we naar bedbodems, dan gaat het al meer over slaapcomfort. Je hebt lattenbodems, spiraalbodems, en boxsprings, waarbij de laatste twee varianten de voorkeur verdienen wat betreft steun en flexibiliteit. Zelf heb ik, zoals gezegd, een boxspring en dat bevalt me prima.

boxspring

Hoewel een boxspring feitelijk alleen het onderstel beschrijft, denk je bij dit woord meestal aan een ‘boxspring-combinatie’, oftewel de boxspring zelf samen met pootjes, bijbehorend matras, en mogelijk een dek- of topmatras. In feite heb je dan niets meer nodig, en heb je gewoon een compleet bed. Eventueel kun je nog kiezen voor een hoofd- en/of voetboard. Het aantrekkelijke van een boxspring is dat je niet alleen een comfortabel matras hebt, maar ook een fijn meeverend onderstel.

Matrassen, schuim en water: gewichtloos slapen

Je hebt verschillende soorten matrassen, allemaal met hun eigen stevigheid en (andere) voor- en nadelen. Qua ondersteuning schijnen matrassen van koudschuim, traagschuim, of met pocketvering de beste keuze te zijn, maar uiteindelijk is het verstandig om het gewoon zelf uit te proberen. Misschien is een latex of polyether matras, of één met bonell binnenveren wel juist prima voor jou.

Zelf heb ik heel kort een werkelijk hemels aanvoelend matras mogen ervaren. Ik heb nooit geweten dat er zulke grote verschillen tussen matrassen waren, maar op een dag waren mijn ogen geopend:

Het was een jaar of tien geleden en ik was op bezoek bij een buurman die vanwege zijn nekhernia op advies van de dokter een ander matras had aangeschaft... van traagschuim. Hij vertelde er heel enthousiast over en vroeg of ik hem ook even uit wilde proberen. "Ach ja, als ik hem er een plezier mee doe", dacht ik nog. "Dan roep ik wel 'oeh' en 'ah' en kunnen we weer verder tot de orde van de dag." Erg naïef, bleek al snel. Ik ging liggen en... ik was met stomheid geslagen. Waar was het matras gebleven? Het was werkelijk alsof ik op een wolk lag. Mijn lichaam was weliswaar overal perfect ondersteund, maar ik voelde hier niets van. Een ongelooflijke sensatie. Het is dat we zo ongeveer een tweede hypotheek op het huis hadden moeten nemen om zo’n matras te kunnen bekostigen, anders had ik sindsdien iedere nacht op zo’n matras gelegen. Kortom, als je het enigszins kunt betalen: ga het op zijn minst even proberen.

waterbed

Nu schijn je op een waterbed ongeveer dezelfde ervaring te hebben – alsof je gewichtloos bent, dus – maar zo’n bed heb ik helaas nog nooit uitgeprobeerd. Het is ongetwijfeld ook de moeite waard, al zitten er aan dit type bed ook haken en ogen. Zo’n met water gevuld matras is enorm zwaar bijvoorbeeld. Ook is hij gevoelig voor lekkage en moet hij speciaal verwarmd worden, om maar een paar dingen te noemen.

Kussens

kussen

“Een kussen is geen bijzaak, maar een hoofdzaak” is een slim gevonden stelling die ik op een site over kussens voorbij zag komen. Natuurlijk ga je eerst op zoek naar een goed matras, maar een kussen is zeker geen item dat je even snel en zonder nadenken uit een bak mee zou moeten grissen. Net als bij matrassen is er veel keus uit materialen en soorten en verschilt het per persoon welk type het meest geschikt is. Je hebt donzen, veren, latex, en wollen kussens. Kussens van traagschuim, met pitten, boekweit of spelt. Kussens met veel of weinig vulling, en in verschillende vormen. Houd in eerste instantie rekening met de stevigheid en hoogte van het kussen. Dit is onder andere afhankelijk van je matras. Als deze bijvoorbeeld stevig is, heb je ook een wat hoger kussen nodig om je nek voldoende te kunnen ondersteunen.

ergoslapen

Het is namelijk belangrijk dat je ruggengraat in een rechte lijn komt te liggen – en dus ook je hoofd in één lijn met je rug - om nek- en rugklachten te voorkomen. Het is daarbij ook belangrijk hoe je slaapt. Als je een rugslaper bent, kun je met een relatief zacht en dun kussen uit de voeten, maar als je een zijslaper bent, zoals ik, moet er flink groot deel, tussen schouder en hoofd, opgevuld worden door je kussen. Wat voor mij erg goed werkt is een ergonomisch kussen met een ‘nekrol’ (een verdikking bij je nek). Ik lig hiermee meteen mooi recht en strak, en hoef niet eerst te woelen of mijn kussen op te schudden om comfortabel te liggen. Het is bij dit kussen wel belangrijk dat je ook echt het grootste deel van de nacht op je zij blijft liggen want in andere gevallen zou de speciale vorm van het kussen problemen kunnen opleveren. Op je buik slapen wordt overigens niet aangeraden, maar als je dit toch doet, kies dan voor een zo dun mogelijk kussen. Beter is nog om dan helemaal geen kussen te gebruiken, omdat er in deze houding teveel druk op je onderrug komt.

En, heb jij je perfecte bed (en kussen) al gevonden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Verhuizen na kopen nieuw huis: waar moet je aan denken?

Huis en inrichting
Vervelend, hè, zo zonder internet en warm water in je nieuwe huis; maar er is nog meer te regelen. Een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd, dan gaat het nu echt gebeuren. Een nieuwe stap in je leven, wonen in een andere omgeving, een nieuw huis om echt je thuis van te...
Lees verder

Restyle je huis deze feestdagen, met hulp van interieurstylist Adriana

Feestdagen, Huis en inrichting, Kerstmis
Top! De surprises kunnen weer naar zolder of, als niemand kijkt, de prullenbak in, en rondslingerende juten zakken en Pietenpakken kunnen weer voor een jaar achter slot en grendel. Snel verder naar Kerst en Oud & Nieuw! Dat betekent een boom in de kamer en kerststerren, lichtjes en ballen overal...
Lees verder