Onze categorieeën

Spullen verkopen? Zo bepaal je de prijs van je bank, vaas, schilderij of vintage speelgoed

Huis en inrichting

shutterstock_471147617

Wil je ook lekker ‘ontspullen’ in het nieuwe jaar? Lekker je huis - en je hoofd - opruimen en er tegelijkertijd leuk aan verdienen? Een topplan natuurlijk! Maar wat zijn al die mooie woonspullen eigenlijk waard? Hoe weet je wat voor prijs je er aan moet hangen als je het allemaal op Marktplaats zet? Lees deze tips…

1) Kijk op Marktplaats naar de vraagprijs

De makkelijkste - en vaak ook beste - manier om te bepalen wat je zou kunnen krijgen voor je item is om te kijken naar soortgelijke producten op Marktplaats. Wat vragen deze aanbieders voor hun beeldje of lamp? Neem dan hier het gemiddelde van - of beter nog, ga hier iets onder zitten, en bied je item voor deze prijs aan.

2) Kijk op Marktplaats naar biedingen

Deze hoort eigenlijk bij de tip hierboven, maar je zou hem over het hoofd kunnen zien. Er kan namelijk van alles aangeboden worden voor mooie prijzen, maar als er vervolgens geen hond op biedt - of de biedingen zijn veel lager - dan schiet je natuurlijk ook niets op. Kijk dus ook goed wat men bereid is ervoor te geven. Overigens hoeft een laag (of geen) bod niet te betekenen dat het geen goede vraagprijs is. Het kan ook gewoon aan het moment van aanbieden liggen. In dat geval is het handig om (ook) andere middelen te gebruiken voor de prijsbepaling.

3) Doe navraag bij familie, vrienden, kennissen

Je kunt ook gewoon laagdrempelig beginnen en aan familieleden of vrienden vragen om eerlijk te zeggen wat zij voor jouw spullen zouden geven. Probeer het dan alleen wel vriendelijk te houden en niet meteen op de kast te vliegen als ze te laag inzetten of denken dat je het aan de straatstenen niet kwijt zult raken. Goedschiks of kwaadschiks heb je in ieder geval al wel een eerste idee gekregen. Ook al zijn ze misschien niet ‘in de markt’ voor jouw item.

4) Laat het taxeren

Het ligt eigenlijk voor de hand: als je wilt weten wat iets waard is, vraag je het gewoon aan iemand die hier verstand van heeft. Dat kan/doe je natuurlijk niet met alles. Je bijzettafeltje van de Ikea kun je zelf wel wat voor bedenken. Maar er zijn voor verschillende items ook taxeersites te vinden die, soms zelfs kosteloos, precies kunnen vertellen wat iets waard is. Deze zijn er bijvoorbeeld voor aan te bieden schilderijen, antieke meubelen, of zelfs beeldjes die veel verzameld worden.

5) Kijk op (antiek)beurzen of in veilingcatalogi

Als je niet meteen per direct je antieke stoel of exclusieve schilderij op Marktplaats hoeft te zetten, kun je ook even wat (antiek)beurzen afstruinen om daar je licht op te doen. Of je probeert een veilingcatalogus te achterhalen als je weet dat iets veel waard is en vergelijkbare items wel eens geveild worden.

6) Maak je eigen analyse

Er is ook nog zoiets als je gewone, gezonde, 'Hollandsche' boerenverstand. Bedenk gewoon zelf wat je item logischerwijs waard zou kunnen zijn. Dan kun je kijken naar de huidige nieuwprijs, de kenmerken die uniek zijn (of juist achterhaald), eventuele tijdloze waarde, de leeftijd, de staat, het ontbreken van garantie. Dat soort dingen. En tenslotte: wat je er zélf voor zou geven. Gooi dit alles in een zelf ontworpen formule en kijk wat er uitkomt.

(Gifs via GIPHY)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Verhuizen na kopen nieuw huis: waar moet je aan denken?

Huis en inrichting
Vervelend, hè, zo zonder internet en warm water in je nieuwe huis; maar er is nog meer te regelen. Een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd, dan gaat het nu echt gebeuren. Een nieuwe stap in je leven, wonen in een andere omgeving, een nieuw huis om echt je thuis van te...
Lees verder

Restyle je huis deze feestdagen, met hulp van interieurstylist Adriana

Feestdagen, Huis en inrichting, Kerstmis
Top! De surprises kunnen weer naar zolder of, als niemand kijkt, de prullenbak in, en rondslingerende juten zakken en Pietenpakken kunnen weer voor een jaar achter slot en grendel. Snel verder naar Kerst en Oud & Nieuw! Dat betekent een boom in de kamer en kerststerren, lichtjes en ballen overal...
Lees verder