Onze categorieeën

Presentatietips voor je verzameling: mooi en opgeruimd

Doe-het-zelf en Verbouw, Hobby en Vrije tijd, Huis en inrichting, Verzamelen

vitrinemuseum

Verzamelen is een leuke bezigheid, maar wel eentje waarbij je snel ruimte tekort komt en het overzicht verliest. Zaak dus, om over een geschikte plek na te denken voor je verzameling. Ook om hem zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Als je zomaar overal modelauto’s, spaarpotten, of smurfen laat rondslingeren, zorgt je collectie op den duur alleen nog maar voor irritatie; zo niet bij jou dan in ieder geval bij je partner. Daarom hier wat presentatie- en uitstaltips.

Vitrines en vitrinekasten

pochervitrine
Toen mijn verzameling filmmemorabilia steeds groter begon te worden had ik een vitrinekast nodig. Dit soort kasten zijn vaak een erg mooie oplossing. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes en breedtes, met meerdere verdiepingen, en hebben dikwijls ingebouwde spotjes (of uitsparingen hiervoor) om je verzamelobjecten mooi te kunnen uitlichten.

In plaats van de gebruikelijke hoge kasten met meerdere lagen, heb je ook losse, enkelvoudige vitrinekasten, meestal gewoon vitrines genoemd, die handig zijn om bijvoorbeeld een groot verzamelobject te beschermen en een eigen, mooie plek te geven.

Presentatietafel of displaytafel

Soms is ‘gewoon’ een tafel - al dan niet op maat gemaakt of met verschillende uitschuifbare bladen – de meest geschikte keuze. Ik denk dan aan verzamelingen waarbij het goed is dat je er óp kunt kijken, zoals bij munten en postzegels, of tijdschriften en kranten. Maar ook voor het uitstallen van modeltreinen, compleet met allerlei diorama’s met tunnels, auto’s, natuur, mensen en dieren, zijn tafels natuurlijk onmisbaar. Alleen hebben we het dan misschien meer over een treinenhobby in plaats van een treinenverzameling. Wanneer er honderden wagons en locomotieven in het spel komen, is iets als een kast of planken aan de muur waarschijnlijk praktischer.

Letterbakken, wandplanken, wandrekken

letterbak
Letterbakken zijn weer helemaal in. Dit zijn grote bakken voor aan de muur, met vele vakjes erin, waar je van alles in kwijt kan. Je hebt ze in vele soorten en maten, meestal met vakken van allerlei verschillende groottes, maar ook wel met voornamelijk dezelfde vakjes, zodat ze voor veel typen verzamelingen geschikt zijn. En aangezien deze bakken meestal vrij ondiep zijn, nemen ze maar weinig ruimte in beslag. Ze zijn doorgaans van hout, maar je hebt ook varianten van plastic, riet, en ijzer.

Voor de bescheiden verzamelingen die ik als kind had, had ik gewoon - door mijn opa, die timmerman was – een paar smalle latjes onder elkaar aan de muur laten timmeren (bevestigd aan een paar plankjes in de lengterichting). Hier zette ik dan bijvoorbeeld mijn autootjes en mijn collectie colablikjes op. Heel handig!

Een andere interessante oplossing voor aan de muur is een wandrek. Dit is eigenlijk gewoon een veredelde trap of ladder die je onder een kleine hoek tegen de muur kantelt, waarbij je vervolgens op de treden je spulletjes kunt uitstallen. Toch is dit voor een echt uitgebreide verzameling geen optie, aangezien je er maar weinig op kwijt kunt. Vooral decoratief gezien is het een leuk idee.

Plafondhaken, nylondraden en veren: the sky is the limit

windgong
Waarom niet je verzameling aan het plafond hangen? Ok, bij veel verzamelobjecten ligt dit niet zo voor de hand, maar als je ‘hangspullen’ als modelvliegtuigen, vliegers, marionetten, of windgongen (of windmobielen) verzamelt, natuurlijk wel. En, als je het maar hoog genoeg hangt, neem je eigenlijk geen woon- of leefruimte in beslag. Of een gigantische collectie aan het plafond niet ietwat onrustig overkomt, is vraag twee, maar door een beetje creatief om te gaan met hoogtes en beschikbare plekken, kan het best subtiel blijven. De benodigdheden zijn hulpstukken als schroef- of kleefhaken, nylondraden, en uitrekbare veren. En een hoop geduld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Verhuizen na kopen nieuw huis: waar moet je aan denken?

Huis en inrichting
Vervelend, hè, zo zonder internet en warm water in je nieuwe huis; maar er is nog meer te regelen. Een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd, dan gaat het nu echt gebeuren. Een nieuwe stap in je leven, wonen in een andere omgeving, een nieuw huis om echt je thuis van te...
Lees verder

Restyle je huis deze feestdagen, met hulp van interieurstylist Adriana

Feestdagen, Huis en inrichting, Kerstmis
Top! De surprises kunnen weer naar zolder of, als niemand kijkt, de prullenbak in, en rondslingerende juten zakken en Pietenpakken kunnen weer voor een jaar achter slot en grendel. Snel verder naar Kerst en Oud & Nieuw! Dat betekent een boom in de kamer en kerststerren, lichtjes en ballen overal...
Lees verder