Onze categorieeën

Eerste hulp bij het inrichten van je studentenkamer

Huis en inrichting

shutterstock_236076910

Net geslaagd voor je middelbare schoolexamen en lekker van je vakantie aan het genieten? Gelijk heb je, je hebt het verdiend! Maar helaas kun je niet nog maandenlang aan de cocktails zitten; binnenkort gaat het echte leven beginnen. En als je voor het eerst op kamers gaat, zul je deze ook moeten inrichten. Je kon al lezen dat Marktplaats de ideale plek is om spullen te kopen voor je kamer maar waar moet je precies naar op zoek gaan? Bekijk snel deze tips voor slimme en compacte oplossingen voor je studentenkamer.

Meubelen

Bed

Je kunt uiteraard, om zoveel mogelijk geld (en een beetje ruimte) te besparen gewoon een matras of luchtbed in een hoek smijten, maar echt gezellig of supercomfortabel is dit natuurlijk niet. Als je bijvoorbeeld gaat voor een boxspring, heb je ook geen ombouw eromheen, maar slaap je wel heerlijk, en in een echt bed. Veel hoeft het niet te kosten. Er zijn al stunters die ze nieuw voor 99 euro aanbieden. Tweedehands kan het voor minder dan de helft. En hoewel een gebruikt exemplaar misschien niet voor iedereen een prettig idee is, kan zo’n bed ook zo goed als nieuw zijn, bijvoorbeeld omdat het dienst heeft gedaan als logeerbed en nauwelijks beslapen is.

Bank

Toen ik zelf op kamers ging had ik zowaar een mooie leren tweezitter van een topmerk gescoord bij een kringloopwinkel, voor rond de 40 euro. Maar je hebt ook nieuwe stoffen plofbankjes voor relatief weinig geld. Als je echt een praktische en voordelige oplossing zoekt, kun je bovenstaande meubelen natuurlijk ook combineren door voor een slaapbank te kiezen. Heb je ook weer minder te verhuizen.

slaapbank


Werktafel of bureau

Om het eerste jaar van je studie door te komen, zul je vroeg of laat toch echt aan het werk moeten. En ja, dit kun je met je laptopje op schoot op de (slaap)bank doen, maar prettiger is het toch om hiervoor een bureautje te hebben, met een goed zittende bureaustoel erbij.

Heb je geen plek voor een groot bureau? Bevestig dan gewoon een flinke plank aan de muur, dieper dan een boekenplank, maar minder diep dan het werkblad van een standaard bureau. Als je alleen een laptop, of een slanke desktop hebt, heb je tenslotte niet zoveel ruimte nodig. Je kunt ook voor een bureau kiezen dat je makkelijk kunt inklappen wanneer je klaar bent. Zo is je kamer het ene moment prima geschikt voor werk en is er het volgende moment weer ruimte voor statafeltjes en bierfusten.

inklapbureau


Kasten

Je hebt wel een paar kasten of kastjes nodig om kleding en andere spullen in op te bergen. Ook hier kun je creatief en efficiënt te werk gaan. Zelf koos ik in het begin voor een smalle, hoge kast van stof. Deze zijn lichtgewicht en dus heel eenvoudig te vervoeren, en je kunt ze vrijwel overal kwijt.

Wandplanken

Voor boeken en decoratieve items heb je natuurlijk geen lellen van kasten nodig; gewoon een paar planken aan de muur is net zo handig. Als je deze relatief hoog ophangt, kun je de ruimte daaronder nog gewoon gebruiken.

Bijzettafeltje(s)

Een stijlvolle salontafel is leuk, maar verschillende kleine bijzettafeltjes zijn praktischer. Die kun je tegen – en soms onder – elkaar zetten maar natuurlijk ook los van elkaar, wat wel zo handig is als je bezoekers hebt die niet knus samen op de bank (willen) zitten, maar wel hun drankje of snacks binnen handbereik willen hebben.

bijzettafeltjes

Apparaten

Magnetron

Laten we wel wezen, niemand kan meer zonder een magnetron. Kant-en-klaar maaltijden ‘bereiden’, kliekjes opwarmen, brood ontdooien, en, als je geen zin hebt in een waterkoker, koppen thee of chocolademelk opwarmen... het kan er allemaal mee.

Oventje

Een magnetron is reuze handig, maar een pizzaatje bereiden kun je er niet mee. Als kersverse student (en nog steeds) had ik hier wel behoefte aan, dus had ik, voor minder dan twee tientjes, een klein, tweedehands oventje gekocht. Razendsnel en heerlijk knapperig kwamen de pizza’s hieruit. Maar natuurlijk kun je hem ook gebruiken voor lasagne, halve kippen en (andere) ovenschotels.

oventje


Koelkast

Om je bier, frisdranken, kaas, boter etc. goed en koel te kunnen houden, is een koelkast natuurlijk noodzaak. Vaak zit hier ook een vriesvakje bij, wel zo handig voor dat voorraadje pizza’s of die bakjes ijsklontjes op warme dagen.

Koffiezetapparaat

Eigenlijk zou dit een van de eerste apparaten moeten zijn die je meeneemt naar je nieuwe kamer. Gewoon om je nieuwe stulpje in te wijden en vol tevredenheid te bekijken onder het genot van een lekker bakkie, met de onuitgepakte verhuisdozen nog om je heen. Niets beter om je meteen thuis te voelen, toch?

shutterstock_78393718

Uiteraard ben je er nog niet met deze items, en heb je nog allerlei klein (en soms groot) spul nodig, maar met deze voorwerpen ben je al goed onderweg.

Verzekering

En dan nog even dit: voordat je je dure computer, audioset en breedbeeldtelevisie een mooi plekje geeft en uitnodigingen uitstuurt voor een grote ‘house party’ in je nieuwe penthouse, is het niet onverstandig om even een inboedelverzekering af te sluiten. Het zou kunnen dat je (via je ouders) al verzekerd bent, maar het is wel goed om dit even na te kijken.

Houd verder het Marktplaats Journaal in de gaten voor nog meer tips en inspiratie, en maak er wat moois van het komende jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Verhuizen na kopen nieuw huis: waar moet je aan denken?

Huis en inrichting
Vervelend, hè, zo zonder internet en warm water in je nieuwe huis; maar er is nog meer te regelen. Een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd, dan gaat het nu echt gebeuren. Een nieuwe stap in je leven, wonen in een andere omgeving, een nieuw huis om echt je thuis van te...
Lees verder

Restyle je huis deze feestdagen, met hulp van interieurstylist Adriana

Feestdagen, Huis en inrichting, Kerstmis
Top! De surprises kunnen weer naar zolder of, als niemand kijkt, de prullenbak in, en rondslingerende juten zakken en Pietenpakken kunnen weer voor een jaar achter slot en grendel. Snel verder naar Kerst en Oud & Nieuw! Dat betekent een boom in de kamer en kerststerren, lichtjes en ballen overal...
Lees verder