Onze categorieeën

Handige en voordelige verlichting voor je studentenkamer

Huis en inrichting

shutterstock_280484513

De eerste dingen waar je aan denkt bij het inrichten van je studentenkamer zijn toch de grote objecten: bedden, kasten, tafels, stoelen, koelkasten, wasmachines… dat werk. Helemaal terecht: het is belangrijk dat die grote spullen eerst geregeld zijn, zodat je kunt pitten, in schone kleren kunt rondlopen, en een plek hebt om te eten. Maar als je dan eenmaal achterover hangt in je comfortabele fauteuil - of zit te chillen op je klapstoeltje, ook goed - en eens rustig om je heen kijkt, valt je misschien op… dat je geen hand voor ogen ziet!

Ok, dat is misschien wat overdreven. Laten we zeggen dat de sfeer wel eens te wensen over zou kunnen laten omdat je nog niet hebt gekeken naar leuke lampen voor je nieuwe interieur, bijvoorbeeld omdat je denkt dat je hiervoor geen geld hebt. Daarom hieronder wat verlichtingstips voor je kamer.

1) Heb je nog iets liggen? Deel 1: lichtslang

De voordeligste oplossing is natuurlijk om iets te gebruiken dat je nog ergens hebt liggen; in een kast, een hoek van de kamer, of op zolder. Wat dacht je bijvoorbeeld van zo’n sliert kerstverlichting? Daar kun je van alles mee doen: in verschillende banen aan de muur hangen - misschien met wat ansichtkaarten eraan - of gewoon gebundeld aan het plafond hangen. Of stop ze in een fles of glazen pot voor een heel andere uitstraling. Uiteraard kun je altijd nog zelf iets kopen. Je hebt voor weinig geld al een led-lichtslang van een metertje of vijf à tien.

shutterstock_475106665

2) Heb je nog iets liggen? Deel 2: lampen en kappen

Je hebt vast nog wel oude maar degelijke lampen of armaturen liggen, waar een lampenkap bij hoort, die je er vanwege de staat of de stijl niet met goed fatsoen op kunt zetten. Ga dan gewoon op zoek naar een nieuwe lampenkap: dan kun je een heel nieuwe look creëren. En dat kan voor een appel en een ei. Kijk maar eens op Marktplaats, voor maximaal 5 euro heb je al de keus uit een slordige 600 lampenkappen.

shutterstock_59148295

3) Goedkoop en hip: DIY

Of… je maakt je lamp of lampenkap gewoon zelf! Gebruik je eigen verbeelding of kijk even rond op internet voor ideeën. Stop een fitting en lamp in een fles, maak een lampenkap van pingpongballen, beplak een lampenkap met een landkaart, houtjes of wasknijpers. Of haal gewoon de stof van een oude lampenkap af, zodat je een metalen geraamte overhoudt. Voor een coole, industriële look. Vind inspiratie met zoekwoorden als ‘DIY lampenkap’ of ‘DIY lampshade’.

4) Energiezuinig: led

Tegenwoordig worden de - erg inefficiënte - traditionele gloeilampen niet meer verkocht, maar er zijn nog steeds meer en minder energiezuinige oplossingen. Je hebt grofweg de keuze uit halogeenlampen, spaarlampen, en ledlampen. Het beste kun je gaan voor de laatste soort: deze lampen gaan lang mee en kosten weinig energie. Wat dacht je van leuke, subtiele led-spotjes in het plafond?

ledspot

5) Nachtje doorhalen met daglichtlamp

Dan even een belangrijk punt voor als je werkt of studeert: onderzoeken hebben aangetoond dat lichtere, koelere kleuren beter zijn voor je concentratie en prestaties. Het meest ideaal schijnen daglichtkleuren te zijn. En laten er nou echt daglichtlampen bestaan om jou de beste verlichting voor je studie te bieden, perfect voor die avondjes blokken voor je tentamen.

shutterstock_422483125

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Verhuizen na kopen nieuw huis: waar moet je aan denken?

Huis en inrichting
Vervelend, hè, zo zonder internet en warm water in je nieuwe huis; maar er is nog meer te regelen. Een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd, dan gaat het nu echt gebeuren. Een nieuwe stap in je leven, wonen in een andere omgeving, een nieuw huis om echt je thuis van te...
Lees verder

Restyle je huis deze feestdagen, met hulp van interieurstylist Adriana

Feestdagen, Huis en inrichting, Kerstmis
Top! De surprises kunnen weer naar zolder of, als niemand kijkt, de prullenbak in, en rondslingerende juten zakken en Pietenpakken kunnen weer voor een jaar achter slot en grendel. Snel verder naar Kerst en Oud & Nieuw! Dat betekent een boom in de kamer en kerststerren, lichtjes en ballen overal...
Lees verder