Onze categorieeën

(Af)wassen, drogen en koelen op je studentenkamer: handige witgoed-weetjes

Huis en inrichting, School en studie, Witgoed en Apparatuur

shutterstock_343063187

Ga je ook binnenkort je nieuwe studentenkamer inrichten en hier spullen voor kopen? Misschien ben je hier al wel mee bezig. Op zich niet vervelend: met een tof tafeltje, lollige lamp, of stoer bankje kun je de kamer je eigen stijl geven. En waar ga je je funky audiosetje neerzetten? Helaas moet je waarschijnlijk ook gaan nadenken over een huishoudelijke apparaten. Deze zien er nou niet echt sexy uit, maar zijn wel onmisbaar. Daarom bij deze wat aankoop-, plaatsings- en vervoertips voor witgoed in je nieuwe studentenkamer.

Noot: ik ga er even vanuit dat je niet in een studentenhuis gaat wonen waar deze apparaten al aanwezig zijn. In dat geval heb je hier geen boodschap aan. Behalve als je echt een eigen koelkastje op je kamer wilt, of een eigen wasmachine omdat je niet op je beurt wilt wachten of liever niet het ondergoed van een huisgenoot in jouw waszak vindt. Maar dat terzijde…

Wasmachine

Ben jij er zo een die van plan is om één keer in de week een zak wasgoed bij zijn moeder langs te brengen? Waarschijnlijk doet ze het ook nog voor je, maar nu is de kans om te laten zien dat je echt zelfstandig kunt zijn. Dus het is tijd om je te verdiepen in wasmiddelen, wasprogramma’s en… de wasmachine zelf.

Een wasmachine kost vaak een lieve duit, dus probeer zeker een tweedehands exemplaar te scoren. Je kunt verder nog besparen door te gaan voor een kleine machine; dat kan makkelijk als je alleen of met zijn tweeën bent. Dat scheelt in de kosten, plaatsing, en met het verhuizen.
Als je weinig ruimte (of tijd) hebt om je kleren aan een rek te laten drogen, kun je een was/droogcombinatie overwegen. Het voordeel is dat het twee apparaten in één zijn en je dus ruimte bespaart. Nadelen zijn dat er weinig in de droger past, het redelijk lang duurt, en het niet zo efficiënt werkt en daardoor kostbaar(der) is.

Vervoeren:
Als je zelf een tweedehands wasmachine naar je kamer moet verhuizen, vraag dan aan de verkoper of hij de beugels of pinnen nog heeft waarmee je de trommel vast kunt zetten. Zo niet, dan kun je de bovenkant losschroeven en de lege ruimte vol stoppen met handdoeken. Daarmee kun je voorkomen dat de trommel heen en weer schudt tijdens het vervoeren en er iets beschadigt. Verder is het aan te raden een wasmachine zoveel mogelijk rechtop te vervoeren.

Droger

Een aparte droger is in gebruik meestal voordeliger en sneller dan de droger in een 2-in-1. Alleen is het wel weer een extra apparaat in je huis of kamer en studenten hebben het ook letterlijk niet altijd zo breed. Maar zolang je kamer maar hoog genoeg is, is er geen probleem. Een droger kun je namelijk heel goed bovenop je wasmachine zetten. Koop hiervoor wel even een speciaal tussenstuk zodat de droger niet van de wasmachine af trilt. Deze tussenstukken hebben soms een handig uitschuifplankje, waar je bijvoorbeeld een wasmand op kunt zetten.

Koelkast

Wil je je biertjes, groente en vleeswaren meerdere dagen kunnen bewaren, dan heb je een koelkast nodig. Maar het hoeft echt niet zo’n gigantisch Amerikaans ding te zijn dat tot het plafond komt. Ben je niet van bierflesjes of kliekjes van een heel studentenhuis in de koelkast te bewaren, ga dan gewoon voor een subtiel, koelkastje voor naast je bed of ergens in de hoek. Veel koelkasten hebben een ingebouwd vriesvak, maar als ze te klein zijn, zitten ze alleen maar in de weg. Dan kun je beter eentje zonder kiezen. Als je koelkast in je slaapkamer staat, let dan wel even op het geluidsniveau: de hele nacht gebrom als je wilt slapen, is wat minder relaxed.

Vervoeren
Zorg er bij het verhuizen van een koelkast voor dat je alle deuren en lades vastzet en vervoer hem rechtop. Mocht je hem toch liggend moeten vervoeren, zet hem dan in ieder geval niet meteen aan na het neerzetten op je kamer, maar laat hem minstens 12 uur rechtop staan.

Vaatwasser

Als je voor weinig geld een leuke vaatwasser op de kop kunt tikken, dan is het absoluut een goede aankoop. En enorm veel ruimte hoeft zo’n apparaat ook weer niet in te nemen; je hebt ze in formaat weeshuis, maar er bestaan ook mini-vaatwassers die net groot genoeg zijn voor jou (en je huisgenoot).

Kijk alleen wel even goed of er een aansluiting is voor een vaatwasser in jouw huis. Zo niet, dan kan het een duur grapje worden. Je moet dan sowieso eerst een loodgieter inschakelen en/of contact opnemen met de huisbaas. Maar je kunt altijd nog met de hand afwassen natuurlijk.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Verhuizen na kopen nieuw huis: waar moet je aan denken?

Huis en inrichting
Vervelend, hè, zo zonder internet en warm water in je nieuwe huis; maar er is nog meer te regelen. Een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd, dan gaat het nu echt gebeuren. Een nieuwe stap in je leven, wonen in een andere omgeving, een nieuw huis om echt je thuis van te...
Lees verder

Restyle je huis deze feestdagen, met hulp van interieurstylist Adriana

Feestdagen, Huis en inrichting, Kerstmis
Top! De surprises kunnen weer naar zolder of, als niemand kijkt, de prullenbak in, en rondslingerende juten zakken en Pietenpakken kunnen weer voor een jaar achter slot en grendel. Snel verder naar Kerst en Oud & Nieuw! Dat betekent een boom in de kamer en kerststerren, lichtjes en ballen overal...
Lees verder