Onze categorieeën

Wat is jouw verzameltic?

Hobby en Vrije tijd, Verzamelen

South ParkGremlins

Wie heeft er nooit iets verzameld? Bijna al mijn vrienden en familieleden, zelfs heel ‘nuchtere’ types, verzamelen wel iets. Vaak zonder hier echt bij stil te staan. Het hoeft ook niet altijd om collecties te gaan die vele kasten of hele kamers in beslag nemen; het kan redelijk subtiel zijn. Al gaat het maar om het compleet maken van een serie boeken of dvd’s: verzamelen heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op veel mensen.

Wanneer het bij mij begonnen is, weet ik niet precies. Ik had een flinke verzameling Suske en Wiske’s toen ik klein was, maar veel hoefde ik hier niet voor te doen. Die kreeg ik gewoon van mijn oma. Misschien was mijn Coca Cola-collectie wel mijn eerste verzameling. Het kwam neer op gewoon heel veel lege blikjes, met daarnaast een prullenbak en misschien een asbak. Echt extreme vormen heeft het nooit aangenomen. Totdat ik me, zo rond de eeuwwisseling, op films begon te richten.

Meer films en minder ruimte

Toen ik mijn eerste VHS videorecorder kocht, ging ik al snel over tot de aanschaf van films op videobanden. De ‘Godfather’-trilogie was één van de eerste aankoopen - die verzameling was dus meteen al compleet - en vanaf dat punt was het einde zoek. Het had gewoon iets om al die films naast elkaar in de kast te zien staan, wetende dat je ze op elk moment kunt bekijken. En de zucht naar het volledig bezitten van bepaalde (film)series was ook een sterke. Maar videobanden nemen behoorlijk wat ruimte in beslag dus mijn boekenkasten waren snel vol. Later moest ik natuurlijk e.e.a. vervangen door dvd’s, en nog later door hd-dvd’s en blu-rays. Binnenkort zal ik ongetwijfeld weer over moeten stappen op 4K-blu-rays of holografische discs. Het zou natuurlijk heel veel ruimte besparen als ik alles naar een paar harde schijven zou kopiëren in een netwerkopslag (NAS), maar dat heeft toch een stuk minder charme en zou minder uitnodigen tot het gaan kijken van de films.

Beeldjes, poppetjes en schaalmodellen

shelob
Een bijkomstigheid van mijn filmcollectie is mijn bescheiden verzameling filmmemorabilia – vooral bestaand uit beeldjes en schaalmodellen - die langzamerhand is ontstaan. Dit begon per ongeluk, doordat er beeldjes van de ‘Lord of the Rings’-films zaten bij speciale cadeau-uitvoeringen van de zogenaamde ‘extended editions’, die ik voor mijn verjaardag kreeg. Ik ging dit pas zelf aanvullen toen ik veel later een keer op Marktplaats aan het neuzen was en zag dat er een prachtig beeld van de spin uit ‘The Return of the King’ werd aangeboden, voor een fantastische prijs. Ik was er niet naar op zoek, maar dit was te mooi om door mijn handen te laten glippen. Nieuw rond de 100 euro, en nu was ik voor een dikke twintig euro klaar. Er was weliswaar een pootje afgebroken, maar alle stukjes waren er nog en dit was prima te lijmen. Nu ziet hij er weer uit als nieuw. In ieder geval begon het met de toevoeging van de spin – Shelob – weer op een verzameling te lijken, en was een vitrinekast nodig om alles een mooi plaatsje te geven. Modellen van de DeLorean-tijdmachine uit ‘Back to the Future’, poppetjes uit animatiefilms, en een mooie Legoset volgden snel. Inmiddels is mijn vitrinekast alweer vol.

Structuur of wanorde?

Over de psychologische mechanismen die aan verzameldriften ten grondslag liggen is vast heel veel te vertellen. Ergens lijkt het voort te komen uit een behoefte aan structuur en ordening; de wens om zaken af te ronden of compleet te hebben, en netjes in categorieën in te kunnen delen. Dat geeft rust. Het hangt natuurlijk ook af van het type verzameling (en verzamelaar). Sommige verzamelingen zijn nooit compleet. Postzegels, munten, theezakjes, deze items kun je blijven verzamelen. En in sommige gevallen zijn structuur en orde in huis juist ver te zoeken; we kennen allemaal de excessen uit de tv-programma’s met John Williams. Daarentegen ben je, als je na het kopen van de eerste Harry Potter, alle boeken uit de serie in je kast wilt hebben, wel een keer klaar. Maar ben je dan wel een echte verzamelaar?

Wat verzamel jij? (En waarom?)

2 Reacties op “Wat is jouw verzameltic?”

  1. Ik verzamel voornamelijk boeken. Bibliofilie is mijn hobby en passie, maar ik schiet als antiquarius (liefhebber van oudheden) nog wel eens uit de bocht zoals uit het laatste stukje op mijn blog ‘Perkamentus’ blijkt (‘Clichés’).
    Ik startte mijn blogavonturen overigens op 8 april 2009 met een stukje getiteld ‘Marktplaats’.

    Perkamentus antiquarius

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder