Onze categorieeën

Voor iedereen een fidget spinner. Tips, tricks, facts en DIY’s…

Hobby en Vrije tijd

Hypes en rages, het zijn interessante fenomenen. Ineens is de hele wereld ervan in de ban en een paar maanden (of jaar) later kijkt niemand er meer naar om. Ooit had je de Rubik’s kubus, de jojo en flippo’s. Een paar jaar geleden waren er felgekleurde loom-elastiekjes die driftig aan elkaar werden geknoopt tot armbandjes, oorbellen en andere creatieve objecten. En nu is er een razendsnel ronddraaiend speelgoedje dat de gemoederen bezighoudt. Het dingetje dat je - al draaiende - op tafel kunt leggen of tussen je vingers kunt houden, schijnt rustgevend te zijn en luistert naar de naam ‘fidget spinner’. Een bedrieglijk simpel apparaatje - wat veel van de beste uitvindingen zijn natuurlijk - maar wel een met vele gebruiksmogelijkheden en verkrijgbaar in vele soorten. Een kijkje in de wondere wereld van fidget spinners…

Vóór de fidget spinner (letterlijk ‘wriemel draaier’) was er al een gadget om wriemelaars verder te helpen, namelijk de ‘fidget cube’, een kubusje met aan iedere kant een andere knopje, schakelaartje, wieltje of uitstulpinkje om aan te frunniken. Handig voor mensen op kantoor die alleen maar op een balpen zitten te klikken of op hun bureau zitten te trommelen. Zo werden spinners bij hun introductie eind 2016 ook gezien: als een ideale ‘tool’ voor op kantoor. Maar ze werden al snel ontdekt door kinderen, waarna ze in razend tempo de klaslokalen in binnen- en buitenland overspoelden. De fidget spinner had nauwelijks tijd nodig om warm te draaien.

Razend populair

In april van dit jaar (2017) sloeg de gekte definitief toe, met die maand een enorme toename in zoekopdrachten in Google. Op 4 mei bezetten verschillende varianten van de fidget spinner zelfs alle plekken op de lijst van het bestverkopende speelgoed op Amazon. Bijna overal op de wereld zijn de spinners populair; ook in Nederland zijn we er met zijn allen helemaal dol(gedraaid) van; We staan negende op de lijst van landen met de meeste interesse in de gadgets, zo leert Google Trends ons. De hoogste piek hebben we inmiddels (in Nederland) al gehad - zo rond half mei - maar vergis je niet: nog steeds draaien, springen en vliegen de fidget spinners als warme broodjes over de toonbank en het aanbod op Marktplaats (zo'n 5.000 stuks) is zo indrukwekkend dat er een hele aparte rubriek voor gemaakt kan worden.

Vele kleuren en soorten

De fidget spinner bestaat uit een centrale lager waarmee het ding kan draaien en hij heeft meestal drie ronde uitstulpingen. Maar er zijn verrassend veel soorten en variaties. Niet alleen zijn er verschillende kleuren en materialen - van de basic plastic uitvoeringen tot zwaardere en luxere metalen varianten - maar je hebt ze ook met lichtjes, veel ‘bling’, unieke thema’s en twee, vier of meer bladen of uitstulpingen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een spinner met led-lampjes of een coole, zwarte Batman-spinner met twee bladen?

De metalen spinner met zes cilindervormige (en afschroefbare) uiteindes, is ook erg tof:

DIY-spinners

Er zijn al veel soorten, maar als je echt uniek wilt zijn, maak je gewoon zelf een fidget spinner. Aangezien alles letterlijk en figuurlijk draait om één enkele kogellager, die je makkelijk los kunt kopen (het zijn dezelfde lagers die ook in je skeelers of inline skates zitten), is het alleen maar zaak om - redelijk symmetrisch - voorwerpen aan en rondom de lager te bevestigen. Simpel.

Vooral nummers 10 en 9 in het filmpje hieronder zijn erg leuk. Eerst zie je hoe iemand zijn lager volplakt met schroeven en bouten voor een megaspinner met industriële look. En daarna een eenvoudige maar supercoole spinner van Lego.

Tricks en moves:

Leuk, al dat gedraai, maar wat kun je verder met een fidget spinner?

1) Spinnen op lichaamsdelen

Je kunt een spinner op de gekste plaatsen (op je lichaam) laten draaien, zoals je vinger, knie, elleboog, neus of voorhoofd. Erg geinig, maar waarschijnlijk niet iets om heel vaak te doen.

2) Spinnen met spullen erop

Het kan ook grappig zijn om van alles op je spinner te leggen en het ding dan te laten draaien. Zo zag ik laatst hoe mijn (zesjarige) neefje aan de ontbijttafel heel droog een rijstwafel op zijn draaiende spinner legde. Er gebeurde niet zo veel, maar het was wel een leuk gezicht.

3) Spintoren maken

Het object op je fidget spinner kan natuurlijk ook een andere - draaiende - fidget spinner zijn. En nog een, en dan nog een… Totdat je een wild draaiende toren hebt van 5 of 10 fidget spinners. Gaaf!

4) Spinnen met pen

Heb je een pen die je in het lagergat van de spinner kunt vastschuiven (dan eerst even de dopjes van de lager afhalen)? Dan kun je de pen op zijn punt zetten en de spinner laten draaien als een tol. Grappig is dat je de draaiende pen gewoon tikjes kunt geven en dat de spinner hem vervolgens - na even zwabberen - zelf weer in balans brengt.

5) Hand transfer (handwissel)
6) Finger transfer (vingerwissel)
7) Hand twist (hand(om)draai)
8) Around the back (achter je rug)
9) Spinner swap (twee spinners overgooien)

Voor (bovenstaande) vingervlugge moves met de spinner kun je het beste even naar onderstaand filmpje kijken. Sommige zien er echt indrukwekkend uit.

Therapeutisch of fun: spinners zijn hot

Verkopers - en sommige experts - vertellen graag dat fidget spinners rustgevend zijn; of dit echt waar is, is niet duidelijk. Voor nu lijkt het erop dat sommige kinderen met ADHD, autisme of concentratieproblemen er baat bij kunnen hebben en dat het voor de rest gewoon een leuke gadget is.

Dat er een aantrekkingskracht van de fidget spinner uitgaat, zal iedereen vroeg of laat moeten toegeven. En met zoveel keus is er écht voor ieder wat wils. De vraag is dus niet óf je een fidget spinner gaat kopen (voor ‘je kind’) maar wélke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder