Onze categorieeën

Halloween en Sint Maarten: een zoete strijd

Feest, Herfst

AA046386
Wie denkt dat het uniek is om met een lampion langs de deuren gaan en om snoep te bedelen, heeft het mis. We kennen natuurlijk het uit Amerika overgewaaide Halloween, waarbij kinderen zich op 31 oktober verkleden als griezelige figuren en met een uitgeholde pompoen met kaars erin langs de huizen gaan, en “trick or treat” (“snoep of een geintje”) roepen als de deur opengaat. In Nederland beperkt Halloween zich alleen meestal tot verkleedpartijen en themafeesten. Het bij mensen aanbellen voor snoep gebeurt in Nederland vooral op 11 november, tijdens onze 'eigen' bedelfeestdag: Sint Maarten.

Lampion van een melkpak

Het Sint Maarten-feest – vernoemd naar de heilige Maarten van Tours die de helft van zijn mantel afstond aan een bedelaar – wordt vrij veel gevierd in Nederland, maar is niet overal bekend. Zo had mijn vriendin, die uit het oosten des lands komt, er nog nooit van gehoord terwijl het voor mij, als klein jongetje uit Haarlem, elk jaar vaste prik was. Op de avond van Sint Maarten ging ik dan met een stel vriendjes de huizen langs met een zelf geknutselde lampion – meestal gemaakt van een melkpak – en een zak groot genoeg voor een flinke lading snoepgoed (en een paar appels of mandarijnen).

Koprol of liedje?

Je moest nog wel iets doen voordat je een traktatie kreeg. Als mijn vader opendeed voor Sint Maarten-gangers, wilde hij het liefst – als de bevlogen gymnastiekleraar die hij was - dat ze een kunstje deden als een handstand of koprol, maar volgens de traditie is het zingen van een liedje voldoende. Liedjes als 'Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten', en '11 november is de dag, dat mijn lichtje branden mag'. Inmiddels – zo'n dertig jaar later – is het repertoire hopelijk wat aangepast.

Zombies en enge honden

Het had iets speciaals om al die lichtjes van deur naar deur te zien trekken, en overal in de straat liedjes te horen. Het was ook best spannend om bij wildvreemde mensen voor de deur te gaan staan; helemaal als we wisten dat er een norse man of een enge hond woonde. Toch is Halloween wel een wat stoerder feest. Je kunt hiermee helemaal los gaan met creepy kostuums van skeletten, spoken, zombies, vampiers en heksen, en leuke bijpassende attributen. Vooral onder volwassenen worden Halloween-themafeesten steeds populairder en zijn de tandeloze maskers en bloederige jurkjes niet aan te slepen. Als nu ook de kids nog massaal langs de deuren zouden gaan, wordt het aanbod alleen nog maar groter, verrassender en leuker; en krijgt Sint Maarten een serieuze concurrent!

Inspiratie

En jij? Heb je mooie herinneringen aan Sint Maarten? En wat doen je kinderen?
Misschien ben je zelf wel eens naar een Halloween-feest geweest. Zo ja, hoe ging je toen verkleed? Op Marktplaats kun je in ieder geval volop inspiratie opdoen voor dit jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Met deze tips ga je tiptop naar Pinkpop… en andere festivals

Feest, Muziek en optredens, Ontspanning, Outdoor en buitenleven
Ja, het is alweer (bijna) tijd voor Pinkpop en de line-up is weer top! Echt niemand hoeft zich te vervelen, met tieneridool Justin Bieber, rapper Sean Peal, rockband Kings of Leon en Nederlandse topacts Kensington en Broederliefde. Of Guus Meeuwis als dat meer je stijl is. Maar je kunt ook...
Lees verder

5 tips voor een onvergetelijk tuinfeest

Feest, Tuin, Zomer
Hoe je een tof feestje bouwt, hoeven we je vast niet uit te leggen. Maar nu het ein-de-lijk lekker weer gaat worden (echt, we hebben het gecheckt) is het tijd om je geplande borrel om te schalen naar een te gek tuinfeest, waar je vrienden het na de vakantie nog...
Lees verder