Onze categorieeën

Heb jij een backup van al je vakantiefoto’s?

Computers en software, Fotografie en Film

shutterstock_253960939

Het is vandaag World Backup Day. Een goed moment om eens na te denken over de manier waarop jouw digitale bestanden beveiligd zijn tegen inbraak, brand, computercrashes en hackers. Grote kans dat je nu beschaamd naar je toetsenbord kijkt. Deze week breng ik mijn bestanden in veiligheid. Omdat de vakantiefoto’s van Toscane 2007 me te dierbaar zijn om ze kwijt te raken.

Dat een backup het verschil kan betekenen, bewijst het verhaal van de makers van Toy Story 2. Nadat ze met twintig man een jaar aan de film hadden gewerkt, sloeg het noodlot toe. Iemand toetste een verkeerd commando in op de harde schijf van de studio en binnen 20 seconden verdwenen Woody en de andere Toy Story-figuren van het beeldscherm. Letterlijk. De grote schok moest toen nog komen: ook de regelmatig gemaakte backups bleken corrupt en onbruikbaar. Maar juist op het moment dat de teamleider alleen nog maar apathisch voor zich uit kon staren, kwam de redding. Eén van de animators gaf toe dat ze de film naar haar huiscomputer had gekopieerd, zodat ze haar werk kon combineren met de zorg voor haar pasgeboren kindje. Moraal van het verhaal: je kunt nooit genoeg backups hebben, maar twee lijkt het ideale aantal.

‘Ik delete mijn scriptie’

Mijn persoonlijke ervaring met het niet maken van een backup kwam aan het eind van mijn studietijd. Ik was al een week bezig met mijn scriptie toen ik per ongeluk het onvoorstelbare deed (en ik weet tot op de dag van vandaag nog niet hóe): ik delete het Word-bestand. Tien pagina’s werk door de digitale gootsteen. Sindsdien ben ik heel zuinig op mijn documenten, die inmiddels allemaal in de cloud staan. Met webdiensten als iCloud, Sugarsync en Dropbox, zijn al je documenten beveiligd tegen onheil. Maar de cloud heeft een nadeel: wie serieus veel gigabytes wil onderbrengen, betaalt zich blauw.

Wat als er morgen een inbreker mijn kamer inloopt?

En dus heb ik net als de meeste mensen heel veel foto’s en video’s staan op een externe harddisk. Sommige daarvan heb ik ook nog op mijn computer staan, zodat ik daar dus feitelijk een backup van heb. Maar wat als er morgen een inbreker mijn werkkamer in loopt? Mijn voorspelling is dat hij behalve mijn laptop ook mijn externe HDD meegrist; weg backup. Als ons huis morgen afbrandt? Idem. Hetzelfde geldt overigens voor mijn Apple Airport Time Capsule; een prima backup optie voor mensen die een lokale backup voldoende vinden.

Lekker NASsen

Ik vind dat niet genoeg. Daarom heb ik nu een NAS gekocht, een network attached storage. En dan ook nog eens één die via het internet automatisch een backup kan maken op een NAS op een andere locatie. Helemaal vlekkeloos werkt het nog niet, maar met een beetje hulp van de technische afdeling van de fabrikant hoef ik me over een week nooit meer zorgen te maken over mijn vakantiefoto’s van Toscane. Fijne Wereld Backup Dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Het leven is onbewerkt. Zo wil ik mijn foto’s ook

Fotografie en Film, Ontspanning, Vakantie, Verhalen
Het komt niet vaak voor, maar als ik stil sta bij sommige ontwikkelingen van de laatste 10-20 jaar, dan vind ik het bizar hoe hard het is gegaan. Zo hard, dat ik het niet altijd kan bijbenen. Fotograferen met je smartphone bijvoorbeeld. Hoe heerlijk het ook is dat zoiets gewoon...
Lees verder

Buitenplezier: film het met je camcorder, actiecamera… of smartphone!

Fotografie en Film, Lente, Sport en Activiteit
Het houdt maar niet op met dat stralende weer. En nu onze dreumes een beetje kan lopen, zijn het ideale dagen om de duinen, een park, of het bos in te gaan. Gewapend met de meer dan verdienstelijke camera op mijn smartphone, levert dat vele onvergetelijke beelden op. Met (ultra)...
Lees verder