Onze categorieeën

Sint en Santa samen door één deur?

Feestdagen, Sinterklaas

SintSanta
De vraag zal altijd wel gesteld blijven worden. Nee, niet of Piet eigenlijk wel zwart mag zijn, maar wie populairder is: Sinterklaas of de Kerstman. Als het puur om de persoon zelf gaat, zal Nicolaas wel een tijd aan top blijven; zo vaak komt de kerstman immers niet bij de Nederlanders thuis. Maar bekeken als feesten met cadeautjes, gaat het de laatste jaren behoorlijk gelijk op tussen Sinterklaas en Kerstmis.

Sinterklaas voor de kleintjes?

Ieder jaar probeer ik mijn familie weer zover te krijgen om met Sinterklaas ‘aan surprises te doen’, maar dit is al heel lang niet meer gelukt. Ook dit jaar niet: met moeite heb ik er nog cadeaus met gedichten uit weten te slepen, maar dan op de makkelijkste manier: iedereen schrijft en koopt gewoon iets voor zijn of haar partner. Best jammer, want lootjes trekken en vervolgens iets ludieks of knulligs in elkaar knutselen – altijd op het laatste moment – hoort wat mij betreft bij de charme van dit feest.

Is Sinterklaas dan toch vooral een feest voor de kleintjes en verwatert het als de kinderen groot of het huis uit zijn? Wij speelden met Sinterklaas nog wel eens een geinig dobbelspel met opdrachten en veel kleine cadeautjes. Leuk als vervanging, maar de echte, typische Sinterklaassfeer is dan wel weg.

Van schoen naar sok

Toch maar overstappen op Kerstmis dan, als je vooral met volwassenen bent? Dit kan redelijk pijnloos. De cadeaus zitten dan alleen niet in een grote juten zak, maar liggen onder een dennenboom. En ze worden doorgaans wat duurder. Maar er zit, in ieder geval in Nederland, minder een kindertraditie aan vast. De elfjes van de Kerstman komen niet ineens binnenstormen om chocolade kerstkransen door de kamer te gooien, en er hoeven geen wortels, rapen, of andere groentes voor de rendieren achtergelaten te worden. En rijmpjes en knutselwerkjes kunnen ook achterwege blijven. Hoogstens moet er even een lekkernij of klein cadeautje in een sok gestoken worden in plaats van in een schoen.

Claus + Klaas

Maar je hoeft niet per se te kiezen natuurlijk. Ho, ho, (ho,) ik zeg niet dat je heel decadent voor beide feesten alles uit de kast – en de portemonnee – moet trekken! Als het gedoe met surprises en gedichten je teveel is en je het verder niet te gek wilt maken, kun je misschien allebei een beetje doen. Dan vier je bijvoorbeeld, een beetje afhankelijk van de leeftijden van de feestvierders, Sinterklaas met een dobbelspel, kleine (schoen)cadeaus, pepernoten en chocoletters, en bewaar je de grote(re) cadeaus en het uitbundige diner gewoon voor Kerstmis. Of is dat weer zo’n typisch Nederlands poldermodel waar niemand wat mee kan?

Waarom altijd die strijd tussen de twee bebaarde weldoeners? Santa Claus is immers grotendeels gebaseerd op de Nederlandse Sinterklaas. Waarom dan niet gewoon gebroederlijk de feesten samen vieren? Noem het de ultieme Kerstgedachte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Restyle je huis deze feestdagen, met hulp van interieurstylist Adriana

Feestdagen, Huis en inrichting, Kerstmis
Top! De surprises kunnen weer naar zolder of, als niemand kijkt, de prullenbak in, en rondslingerende juten zakken en Pietenpakken kunnen weer voor een jaar achter slot en grendel. Snel verder naar Kerst en Oud & Nieuw! Dat betekent een boom in de kamer en kerststerren, lichtjes en ballen overal...
Lees verder

5 must haves voor elke gamer: PS4, Xbox One X en meer…

Kerstmis, Sinterklaas, Spelcomputers en Games, Technologie
Ja, dat las je goed. Wij gaan je vertellen welke game consoles of gadgets onmisbaar zijn. Juist nu Sint en Kerst eraan komen, en met al die mooie Marktplaats-advertenties een paar klikken van je vandaan. Moet je gaan voor een PlayStation 4 Pro of een Xbox One X? Of juist...
Lees verder