Onze categorieeën

Sint aan de hoverboards, lichtgevende schoenen… en vulpotloden

Feestdagen, Kinderen en baby's, Sinterklaas

sintcadeaus

Het is ieder jaar weer de vraag in welke bochten Sinterklaas zich nu weer moet wringen. Vorig jaar waren de juten zakken met loombandjes niet aan te slepen en braken de Pieten hun nek op de razend populaire space scooters. Dit jaar is de stress er niet minder om. Sint moet zich onder andere in de hippe wereld van hoverboards, drones en iTunes-kaarten storten, als we de basisschoolkinderen van de Haarlemse Montessorischool de Molenwiek mogen geloven.

Er waren best een paar eye-openers toen ik vorige week een bezoekje bracht aan mijn oude basisschool. Niet alleen lag er nu zeil in plaats van tapijt, waren de kapstokjes veranderd en stonden er veel computers, de Sinterklaas-verlanglijstjes van de kids – die geen van allen meer ‘geloven’ maar voor de cadeaus graag alsof doen – waren ook erg verrassend.

Drones en hoverboards

Bovenaan het lijstje van een jongen uit de ondervraagde klas staat een Oxboard. Dit is een merk hoverboard, ofwel een elektrische plank met wieltjes die zichzelf in evenwicht houdt. Belangrijk detail: een Oxboard kost ruim 500 euro en valt dus duidelijk in de categorie ‘droomwensen.’ Andere merken hebben ze ‘al’ voor de helft, wat het alweer iets realistischer maakt. De andere wens van de jongen, een drone om al vliegend filmpjes mee te maken, kunnen we al wat serieuzer nemen. Het is ook een best stoer cadeau natuurlijk, en weer eens wat anders dan een doos vol elastiekjes...

Beeldschermen

Op de vraag wat nu echt ‘in’ is, antwoorden de kinderen: “Dat iedereen een iPhone wil hebben.”, “Digitale dingen.”, en “Beeldschermen.” Kinderen van negen, tien, en elf jaar zijn al volop digitaal bezig en beschikken vaak over de allernieuwste gadgets. Sommigen hebben zelfs al een iPhone, “de beste telefoon van de hele wereld”. Of een iPad, waarvoor iemand voor Sinterklaas een iTunes-kaart wil hebben. Iemand anders wil graag een nieuwe laptop, want zijn huidige doet er vijftien minuten over om op te starten. Tja, zelfs de Sint zal dat onacceptabel vinden.
Maar schrik niet, in de meeste huishoudens is er gewoon één gezamenlijke computer of tablet in huis. Het is echt niet zo dat ieder kind wordt overladen met dure apparaten.

Coole schoenen en kleine prijsjes

Schoenen met lichten!” roept er een meisje enthousiast. Kijk, daar kan de gemiddelde goedheiligman wat meer mee, zeker als de eindejaarsbonus nog niet in de pocket is. Deze gympjes, die met allerlei prints te verkrijgen zijn – Frozen, Spiderman, Star Wars - hebben ledlampjes in de zool, die aangaan bij iedere stap. Erg geinig en goed te betalen. Voor een paar tientjes ben je klaar.

Eigenlijk hebben de meeste kinderen heel realistische, en soms opvallend bescheiden, wensen. Zo willen veel kids Playmobil en Lego (Friends) van de Sint, en worden er ook vaak potloden genoemd. Vooral de kleurrijke en ergonomische vulpotloden van Stabilo zijn erg gewild. Maar ook de klassieke gezelschapsspellen doen het goed, al dan niet in een modern jasje. Zoals Monopoly Empire, dat veel korter duurt dan normaal, en waarbij je geen straten maar populaire merken koopt, waaronder Coca Cola, My Little Pony, en Spotify.

Games via ‘Sinterplaats’

Natuurlijk worden er ook al veel videogames gespeeld door deze basisscholieren; dat mag geen nieuws heten. Opvallend is wel dat een jongen aangeeft vaak games via Marktplaats te kopen en dat ook veel klasgenootjes regelmatig op de handelssite te vinden zijn. En ja, waarom ook niet? Er is ineens veel meer speelgoed bereikbaar (dat anders te duur zou zijn) en de kids kunnen Sint en Piet in ieder geval een zetje in de goede richting te geven; nu én in de rest van het jaar.

Weggeven, verkopen of ruilen?

Kijken of kopen op Marktplaats doen de kinderen vaak, maar hier een cadeautje vérkopen dat ze niet leuk (meer) vinden, gebeurt nauwelijks. Meestal wordt het gewoon weggegeven, bijvoorbeeld aan een zusje of buurjongetje. Dat doen ze, gek genoeg, nog liever dan ruilen. Maar ja, we weten dan ook allemaal wat er van dit laatste komt...
Ruilen wordt, net als weggeven en inpikken, wél gedaan (ok, gedwongen en niet gegarandeerd zonder tranen) in dat grappige ‘doordraaispelletje’ dat de laatste jaren zo populair is. Je weet wel, met zo’n tafel vol kleine cadeautjes en kaartjes met opdrachten. Zonder surprises - die overigens nog steeds veel gemaakt worden - maar wel met verrassingen.

Sjezende Sint

Veel is dus nieuw: de cadeaus, de spelletjes, de Pieten... Dan kan de Sint eigenlijk niet achterblijven. Als Klaas zijn schimmel wat welverdiende rust zou geven en met lichtgevende schoenen en een hoverboard over de daken zou sjezen, zou hij er weer helemaal bijhoren. En daarna kan hij weer lekker ontspannen op de bank of in zijn kajuit, met de altijd populaire chocoladeletter of speculaaspop. Want sommige dingen veranderen nooit.

De ouders van de leerlingen van Montessorischool de Molenwiek weten nu wat ze te doen staat...
De lijstjes van Montessorischool De Molenwiek zijn bekend. Nu kunnen de ouders in actie komen...

Verlanglijstjes

Hieronder, samenvattend, de belangrijkste wensen op een rij. Met als toegift de top 10 snelst stijgende zoekwoorden op Marktplaats in de categorie speelgoed, en de top 3 stijgers algemeen.

Wensen kinderen basisschool de Molenwiek:

1. Lego
2. Playmobil
3. Potloden (Stabilo)
4. Drone
5. Hoverboard (Oxboard)
6. Schoenen met lichtjes
7. Monopoly (Empire)
8. iTunes-kaart
9. Laptop / Tablet
10. iPhone

Top tien Marktplaats speelgoed:

1. Lego
2. Playmobil
3. Märklin
4. Duplo
5. Paw Patrol
6. Poppenwagen
7. Keukentje
8. Cars
9. Barbie

Top drie stijgers, algemeen:

1. Oxboard
2. iPhone 6
3. Hoverboard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Restyle je huis deze feestdagen, met hulp van interieurstylist Adriana

Feestdagen, Huis en inrichting, Kerstmis
Top! De surprises kunnen weer naar zolder of, als niemand kijkt, de prullenbak in, en rondslingerende juten zakken en Pietenpakken kunnen weer voor een jaar achter slot en grendel. Snel verder naar Kerst en Oud & Nieuw! Dat betekent een boom in de kamer en kerststerren, lichtjes en ballen overal...
Lees verder

5 must haves voor elke gamer: PS4, Xbox One X en meer…

Kerstmis, Sinterklaas, Spelcomputers en Games, Technologie
Ja, dat las je goed. Wij gaan je vertellen welke game consoles of gadgets onmisbaar zijn. Juist nu Sint en Kerst eraan komen, en met al die mooie Marktplaats-advertenties een paar klikken van je vandaan. Moet je gaan voor een PlayStation 4 Pro of een Xbox One X? Of juist...
Lees verder