Onze categorieeën

Trends voor Halloween: clowns en zombies zijn hot, bloed is altijd goed!

Feest

151028_MPB_halloween

Ook zo’n zin in Halloween? Er gaat toch niets boven een lekker potje griezelen? Het lijkt wel of steeds meer mensen genieten van vampieren, zombies, rondvliegende ledematen en andere gruwelen. Dit blijkt ook wel uit de populariteit van horrorseries als ‘The Walking Dead’ en ‘American Horror Story’. Als je zaterdag met Halloween ‘goed’ voor de dag wilt komen, heb je nu nog tijd om een enge outfit te scoren. Lees verder voor tips en de belangrijkste trends.

Halloween is overgewaaid uit de VS, waar kinderen op 31 oktober massaal in griezeloutfits langs de deuren gaan voor snoep, een beetje zoals hier tijdens Sint Maarten. In Nederland draait Halloween vooral om horrorfeesten en evenementen, waar minstens zoveel (jong) volwassenen aan meedoen als kinderen, en waarbij de mensen helemaal los kunnen gaan met bloederige pakken, maskers, en enge accessories.

Spooktochten en Halloween party’s

spooktocht
Zowel grote evenementen als lokale feesten zijn erg in opkomst, vertelt Marktplaatsverkoper Ad, van wateengezicht.nl. Zijn webshop is gespecialiseerd in kwalitatief hoogwaardige maskers, waaronder veel horrormaskers. Hij ziet de afgelopen vijf jaar een duidelijk toename in de verkopen, al vlakt de stijging nu wat af:

“De opkomst van grote publieksevenementen zoals Amsterdam Halloween en Haunted Castle (Keukenhof) doen de verkopen stijgen, maar ook de regionale feesten en evenementen zijn in opkomst. In toenemende mate worden in dorpen spooktochten en halloween party's georganiseerd, vaak zelfs met honderden deelnemers.”

Bij feestwinkel Maskerade in Twijzelerheide (Friesland) merken ze dit ook: “Er komen steeds meer verenigingen spullen kopen voor spooktochten. Deze zijn echt heel populair. Hier komt soms wel duizend man op af.”

Clowns, bloed, knippen en scheuren

saw
Vampieren en heksen zijn meestal graag geziene gasten maar misschien nu niet meer. Om te voorkomen dat iedereen je uitlacht als je je snijtanden in een vers nekje wilt zetten, is het goed om de trends te kennen.

Volgens Ad blijven de “duidelijk herkenbare filmmodellen” populair, zoals Freddy Krueger, Pennywise (de clown uit ‘It’) en Michael Meyers. Dit jaar zijn verder zombies en horrorclowns erg gewild, blijkt bij zowel wateengezicht.nl als Maskerade. Volgens Fred van kledingverhuurwinkel ‘Suzanne’s Wereld’ is er maar één belangrijk kenmerk: “Als er maar bloed opzit, dan is het goed”. Ad beaamt dit: “Hoe bloederiger, hoe beter!”. Oftewel, als je een zombieclown met veel bloed erop kan regelen, zit je goed!

Fred voegt nog toe dat hij vooral maskers en accessoires verkoopt, aangezien mensen vaak oude kleding gebruiken die ze verknippen. Misschien een tip dus voor als je die ene gave outfit niet kunt vinden of betalen: ga lekker zelf aan de slag met een schaar en wat verf. Je hebt vast nog wel iets in de kast liggen dat opgeofferd kan worden.

‘Ik heb het wel snel nodig hoor!’

Nog een paar dagen en dan is het zover. Maar het is niet zo dat je nu belachelijk laat bent met het uitzoeken van je outfit, overigens. De meeste Halloween-vierders kopen hun spullen op het laatste moment. Ad:

“Anders dan bij carnaval, daar begint de drukte al acht weken van te voren, begint Halloween pas rond 1 oktober te leven. En veel bestellingen worden slechts een week tot enkele dagen van te voren gedaan.”

Bij Maskerade moeten ze wel lachen om al die stresskippen: “Dan is het komend weekend Halloween en bestellen ze nog even wat: ‘Ik heb het wel snel nodig hoor!’”

Volop keus

Bijna iedereen is dus kennelijk ‘fashionably late’ met het kopen van een outfit. Het nadeel daarvan is dat er nu relatief veel kapers op de kust zijn. Het goede nieuws is dat er heel veel griezelspullen online te vinden zijn. Door de groeiende populariteit van Halloween werd ook het aanbod groter. Zo zijn er in 2013 en 2014 zo’n 1,5 à 2 keer zoveel advertenties op Marktplaats verschenen met ‘Halloween’ in de titel als de jaren ervoor.

Kortom: kijk, vergelijk, en sla toe! Het zou toch zonde zijn als dat beeldige bebloede jurkje of dat charmante, rottende zombiemasker voor je neus weggekaapt zou worden. Maar in dat geval kun je altijd nog zo'n fijne Freddy Krueger-klauw, Draculatanden of een goed in de hand liggend geamputeerd been scoren om verhaal te halen. Woehahaha!

Veel succes en griezel ze komende zaterdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Met deze tips ga je tiptop naar Pinkpop… en andere festivals

Feest, Muziek en optredens, Ontspanning, Outdoor en buitenleven
Ja, het is alweer (bijna) tijd voor Pinkpop en de line-up is weer top! Echt niemand hoeft zich te vervelen, met tieneridool Justin Bieber, rapper Sean Peal, rockband Kings of Leon en Nederlandse topacts Kensington en Broederliefde. Of Guus Meeuwis als dat meer je stijl is. Maar je kunt ook...
Lees verder

5 tips voor een onvergetelijk tuinfeest

Feest, Tuin, Zomer
Hoe je een tof feestje bouwt, hoeven we je vast niet uit te leggen. Maar nu het ein-de-lijk lekker weer gaat worden (echt, we hebben het gecheckt) is het tijd om je geplande borrel om te schalen naar een te gek tuinfeest, waar je vrienden het na de vakantie nog...
Lees verder