Onze categorieeën

Keukens, potten, pannen(koeken): het plezier van koken… voor een ander!

Eten en Koken, Feest, Hobby en Vrije tijd, Witgoed en Apparatuur

PKmaken

Vandaag (27 maart) is het Nationale Pannenkoekdag. Een mooie aanleiding om de keuken in te duiken en wat van die heerlijke goudbruine schijven te bereiden... voor iemand anders! Het motto van Pannenkoekdag is ‘Bak mee voor ouderen’, en het zal je misschien verbazen maar dit is voor iedereen een feest.

Op Pannenkoekdag bakken schoolkinderen voor ouderen, wat een mooie manier is om ze extra in het zonnetje te zetten; oftewel, de pannenkoek is eigenlijk bijzaak. Maar de maaltijd zelf kan ook erg welkom zijn, en soms bijna een lifesaver. Als je erg druk of gestresst bent, en geen tijd hebt (of jezelf geen tijd gunt) om een behoorlijke maaltijd op tafel te zetten, is het fijn als iemand anders wat voor je wil maken. En als je mee-eet met degene waar je voor gekookt hebt, en hij of zij is zichtbaar aan het genieten, dan smaakt het jezelf ook extra goed. Dus, bak en kook er maar goed op los, en smul samen van je creaties!

Potten, pannen en spatels

beslag
Terug naar de pannenkoeken. Om deze op de borden te toveren hoef je niet bepaald een kookcursus te hebben gevolgd, noch hoef je de halve keuken overhoop te halen. Toch zijn er wel een paar noodzakelijke of handige hulpstukken:

Om te beginnen is een meng- of beslagkom natuurlijk onmisbaar (tenzij je kant en klaar beslag koopt). Verder heb je een garde nodig om je beslag mee te kloppen, en een spatel om je ‘koeken’ mee te keren.

Dan de pan. Ik heb het nooit geweten, en gebruikte zelf altijd een gewone koekenpan, maar kennelijk bestaan er speciale pannen voor pannenkoeken en crêpes. Het grootste verschil zit hem in de lage(re) rand, waardoor je makkelijker de pannenkoek kunt omkeren.

PKpan

Pannenkoekborden

Nog zo’n eyeopener: het pannenkoekbord. Dit bord is, met doorgaans een diameter van 30 cm of meer, vaak extra groot en is bedoeld om op een prettige manier (grote) pannenkoeken van te kunnen eten of er een flinke stapel mee te serveren. Je kunt de pannenkoeken natuurlijk ook wat compacter maken door ze in een kleinere pan te bereiden of door ze snel op te rollen en in stukken te snijden, maar het heeft toch wel wat, zo’n groot bord. Daarbij kan het ook nog eens dienst doen als pizzabord.

Crêpemakers en kookplaten

crepemaker

Voor de daadwerkelijke bereiding of verhitting van je pannenkoek-in-wording, zijn er speciale pannenkoeken- of crêpemakers op de markt. Daar kun je zoveel aan besteden als je wilt. Voor 300 euro heb je een professioneel apparaat in huis met geventileerde, gegalvaniseerde basis en verchroomde handgrepen, maar dit soort machines zijn ook voor bedragen met een nulletje minder verkrijgbaar.

De meeste mensen zullen echter gewoon gebruik maken van hun bestaande fornuis. Mocht je net op het punt staan een nieuwe kookplaat, een fornuis, of een complete keuken te kopen, sta dan even stil bij de toegepaste techniek van de kookplaat: als je snel een hoge temperatuur wilt bereiken – wat met pannenkoeken wel zo handig is – is zowel gas als inductie een goede keuze. Deze laatste kooktechniek heeft nog als voordelen dat het goed schoon te maken is (want bestaand uit een enkele, vlakke glasplaat) en dat de kookzones meteen afkoelen zodra de pan van het ‘vuur’ is gehaald: wel zo veilig voor als er kinderen om je heen dartelen die niet kunnen wachten tot de pannenkoek klaar is.


Maar het maakt niet uit wát je klaarmaakt. Of je nu liever pannenkoeken bakt, een pan spaghetti kookt, of wat visjes op de barbecue legt: zorg ervoor dat een ander lekker kan (mee)genieten van je maaltijd. En daar hoeft het echt geen Nationale Pannenkoekdag voor te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder