Onze categorieeën

De haard brandt, laat de herfst maar komen!

Algemeen

151014_MPB_haard_01

Eerder schreef ik al over mijn zoektocht naar een houtkachel, wat mij betreft het beste medicijn tegen de kouder wordende seizoenen. Een houtvuur stond al op ons verlanglijstje sinds we begin vorig jaar ons huis kochten. ‘Openhaard voorziening’ had er gestaan in de beschrijving in Funda, maar toen we het huis voor de eerste bekeken, bleek er een houten lambrisering tegen de schoorsteen getimmerd. We vroegen de makelaar wat daar achter vandaan zou komen. Het antwoord bleef vaag; het huis was de laatste tien jaar een huurhuis geweest, de eigenaren waren al lang geleden naar het buitenland en ‘wisten’ het niet zo goed meer.

Hoog rendement

Toen we de sleutel in handen kregen, bleek er niets over te zijn van de open haard; de complete opbouw was met een moker weggebroken. Een vrijstaande houtkachel leek ons destijds de meest voordelige manier om op korte termijn een vuur te kunnen stoken. Totdat onze buurman een paar weken geleden aanbood de haard voor ons in ere te herstellen. Na een avondje brainstormen (en anderhalve fles wijn) kwamen we uit op een inbouwhaard. Een inzethaard biedt anno 2015 het beste van twee werelden: de charme van een openhaardvuur en een hoog rendement (al is het niet zo hoog als dat van een houtkachel). Het grote voordeel van een inbouw-houtkachel ten opzichte van een vrijstaande houtkachel was voor ons tweeledig: 1. het scheelt ruimte en 2. je hebt minder kans op aan de kachel vastgeplakte kinderhandjes (au!).

Internet of erkende installateur?

Omdat we de haard zelf hebben ingebouwd, was locatie voor ons belangrijk. We vonden die van ons via Marktplaats, in een een winkel bij ons in de buurt. Je kunt je haard natuurlijk ook bij een internetshop kopen, maar het nadeel daarvan is dat geen installateur hebt om op terug te vallen als je tijdens de montage tegen vragen aanloopt. En dat liepen we! Bij het zelf inbouwen van een haard krijg je niet alleen te maken met gips- en stucwerk, je moet ook in bepaalde volgorde werken. Zo kon het gebeuren dat we het stucwerk al klaar hadden toen we erachter kwamen dat het plaatsen van de (brandvrije) gipsplaten eigenlijk ná het plaatsen van de haard dient te gebeuren. Oeps. Na een beetje kunst en vliegwerk is het uiteindelijk toch gelukt de haard aan te sluiten op het rookkanaal. En al met al hebben we daardoor zeker € 1.000 uitgespaard.

Of-ie ook doet? Reken maar. We hebben hem tot nu toe iedere avond gestookt. Maar doordat het buiten relatief warm was, zaten we daarbij wel in een t-shirt. Je neemt het me vast niet kwalijk dat ik dit jaar niet kan wachten tot het écht herfst wordt!

Het resultaat van de zoektocht.
Het resultaat van de zoektocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

VOORWAARDEN ‘Winactie Instagram Marktplaats’

Algemeen
  Deze voorwaarden (verder te noemen: de “Voorwaarden”) zijn van toepassing op de "Winactie Instagram" (verder te noemen: de "Actie"). De Actie wordt georganiseerd door Marktplaats B.V. De actieperiode is 18 juni t/m 30 juni 2018. Deelname aan deze actie is gratis. Deelname aan de Actie staat in beginsel uitsluitend...
Lees verder

8 excuses voor een (te) volle kledingkast

Algemeen, Kleding, Verkopen
Heb jij dat ook? Je kledingkast barst bijna uit zijn voegen, maar het komt er maar niet van om hem goed uit te ruimen: sterker nog, de stapels kleding worden alleen maar hoger. De hoogste tijd dus om eens een berg truien, broeken, jurken, jassen - waarvan je vaak niet...
Lees verder