Onze categorieeën

Met deze tips ga je tiptop naar Pinkpop… en andere festivals

Feest, Muziek en optredens, Ontspanning, Outdoor en buitenleven

Ja, het is alweer (bijna) tijd voor Pinkpop en de line-up is weer top! Echt niemand hoeft zich te vervelen, met tieneridool Justin Bieber, rapper Sean Peal, rockband Kings of Leon en Nederlandse topacts Kensington en Broederliefde. Of Guus Meeuwis als dat meer je stijl is. Maar je kunt ook naar een (of meerdere) van de vele andere festivals gaan - Lowlands, I'm looking at you - die de komende weken en maanden op je afkomen. Enige puntje van aandacht nog: wat trek je aan en wat neem je mee? Check daarvoor deze festival-survivalkit maar even.

Welke kleren zijn geschikt voor een festival? Liefst niet al te veel en te belemmerend, zodat je fanatiek mee kunt springen en niet na een paar minuten al gutsend van het zweet tussen de andere festivalgangers staat. Dat is voor niemand leuk. Maar je kunt er ook niet van uitgaan dat je genoeg hebt aan een korte broek en een mouwloos shirtje (of zelfs een blote bast of beha). Tropische temperaturen zijn namelijk geen garantie, zeker niet in Nederland.
Laten we eens kijken...

Kleding

Los en luchtig: zomerse jurkjes, broeken, shirts

Dit is het eerste wat je voor je ziet als je aan een festival denkt: luchtig gekleed en in vrolijke kleuren uitgedost publiek. Dat is ook waar je in eerste instantie voor gaat. Dus trek je vrolijkste en meest zonnige shirts, jurkjes, tuniekjes en broeken uit de kast - geel is helemaal hot deze zomer, dat je het weet... - en kom al meteen in de stemming. Met een beetje geluk is dit alles wat je nodig hebt.

Schoenen

Ook met schoenen wil je vooral voor zomers en luchtig gaan. Dan heb ik het over slippers, sandalen, ballerina's, espadrilles of simpele canvas schoenen.
Iets veiliger zijn leren of waterdichte gympen. En als de weermannen en -vrouwen echt niet veel goeds voorspellen - met dus kans op een modderig festivalterrein - kies dan voor stevige, hoogsluitende outdoorschoenen. Of van die legerkistjes. Als je daarmee ook weer een statement wilt maken, neem je een model met stalen neus. Ook handig als er iemand op je tenen gaat staan of bier morst.

Regenkleding

Zorg ook voor een regenjas, pak, of op zijn minst een regenponcho die je snel aan kunt trekken als de weergoden je niet gunstig gezind zijn. Je kunt ook je kop in het zand steken en uitgaan van alleen zon, maar laten we wel wezen: de kans dat er enige druppels vallen is altijd aanwezig. En regenkleding is meestal heel compact op te rollen en makkelijk mee te nemen.

Accessoires

Zonnebril

Een no-brainer toch? Niet alleen is een zonnebril puur functioneel erg verstandig - je wilt niet de hele tijd met je ogen knijpen bij een lekker zonnetje - het is ook nog eens een perfect fashion item. Waar kies jij voor? Een klassieke pilotenbril, een stoere met spiegelglazen, of eentje met roze glazen, om lekker in een eigenwijze Woodstock-stemming te blijven? Keuze zat.

Hoedje of pet

Je denkt hier niet zo snel aan - 'ik heb toch al een zonnebril?' - maar op dagen dat de zon echt goed brandt, is een hoofddeksel wel aan te raden; dan krijg je niet zo snel een zonnesteek of een oververhit hoofd. Het goede nieuws: er zijn erg leuke zomerse hoeden, petten, zonnekleppen of bandana's te krijgen, dus voor een fashion flater hoeft een hoofddeksel echt niet te zorgen.

Verrekijker of toneelkijker

Het is niet heel stoer of gezellig om op een festival continu door een verrekijker(tje) te turen, maar voor sommige niet te missen momenten op het podium is het wel handig om een kleine kijker bij je te hebben; vooral als je helemaal achteraan staat (en er geen videoscherm is waarop je het optreden kunt volgen). Ideaal zijn toneelkijkers, die compact en inklapbaar zijn, zodat je (omgeving) er verder ook geen hinder van ondervindt.

Musthaves

Powerbank

Bij een onvergetelijk concert of festival wil je uiteraard wel mooie fotootjes en filmpjes kunnen maken en delen. Ook is het fijn om je vrienden ter plekke of het thuisfront te kunnen bellen of appen, of even een OV-app kunnen checken voor de rit naar huis. Grote kans dat je smartphone al deze activiteiten niet met één lading volhoudt. Slim dus om een of meerdere powerbanks mee te nemen. Zodat je nooit zonder juice zit.

Tas

Tja, en hoe ga je al die losse (extra) kledingstukken of attributen meenemen? Precies, in een handig tasje. Kies wat subtiels uit, waar al je net zo subtiele hulpstukken makkelijk ingestopt, uitgehaald en mee vervoerd kunnen worden. Dat kan een rugtas en/of heuptas zijn, of bijvoorbeeld een fashionable schoudertasje.

Tent (of camper)

Als het een meerdaags festival is, is een eigen tentje natuurlijk noodzakelijk; tenzij je wilt proberen bij iemand anders te crashen. Ook hier zijn klein en minimalistisch de sleutelwoorden. Je wilt immers snel klaar zijn, niet teveel mee hoeven nemen en voldoende plek hebben om je tent neer te zetten. Maar je kunt ook proberen je camper- of surferbusje ergens op het veld te parkeren. Altijd een grote hit op festivals. Lees maar eens hoe Eva en Ferry dit aanpakken, in hun eigen ultieme festivalbusje. Of bekijk het filmpje hieronder:

Van festival naar festival

Mocht je Pinkpop niet redden - of als je een grote honger naar zomerse muziekfestijnen hebt - wees dan gerust: er zijn vele tientallen festivals om uit te kiezen de komende maanden. Een selectie:

3 juni: Amsterdam Open Air (De tofste dj’s)

9 juni: Oerol Terschelling (Theater, kunst, dans, muziek.)

16 juni - 18 juni: Best Kept Secret, Hilvarenbeek

23 - 25 juni: Down the Rabbit Hole Ewijk (Avontuur, rock, kunst, film)

25 juni: Parkpop, Den Haag. (gratis)

29 juni - 2 juli: Rock Werchter, België

7 juli - 9 juli: North Sea Jazz, Rotterdam

18 - 20 aug: Lowlands, Biddinghuizen.

25 - 27 aug: Uitmarkt, Amsterdam. Opening culturele seizoen. (gratis)

26 Aug: Mysteryland, Vijfhuizen.

8-9 sep: Appelpop, Tiel. (gratis)


Kortom, er is echt geen excuus meer om thuis te blijven zitten. Pak (of koop) al je festivalspullen en ga lekker los deze zomer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

De perfecte barbecue voor jouw tuinfeest!

Eten en Koken, Outdoor en buitenleven, Zomer
Toegegeven, de laatste tijd is het een beetje kwakkelen geblazen met het weer, maar er komen weer mooie zomerdagen aan volgens de laatste berichten. Het zal weer ’s tijd worden! We moeten het er maar meteen goed van nemen. Wat dacht je ervan om eindelijk dat barbecue tuinfeest te organiseren...
Lees verder