Onze categorieeën

Water besparen op Wereld Waterdag

Marktplaats tips en trucs, Tuin, Witgoed en Apparatuur

sproeier

Vandaag – 22 maart – is/was het Wereld Waterdag. Toevallig ben ik vanochtend naar het zwembad geweest, maar dat is natuurlijk niet echt wat de Verenigde Naties in gedachten hadden bij het creëren van deze themadag. Deze dag is bedoeld om mensen bewust te maken over de nationale en mondiale waterproblematiek. Niet iedereen heeft de beschikking over (schoon) water en zelfs in het Westen zou dit een stuk minder vanzelfsprekend kunnen worden. Daarom vandaag enkele tips om zuinig(er) met water om te gaan.

Eco (vaat)wassen: zoek de balans

Vaatwassers en wasmachines verbruiken veel water, dus dit zijn ook apparaten waarbij potentieel veel bespaard kan worden. In het geval van het wassen van de vaat verbruik je meestal het minste water als je het met de hand doet. Ervan uitgaande dat je niet vooraf met veel water afspoelt en tijdens het wassen zelf spaarzaam met water omgaat. Maar vaatwassers komen dicht in de buurt, en met de zuinigste modellen kun je het zelfs winnen van de 'handwas'.

Let in ieder geval goed op de energielabels. 'A' is in principe het zuinigste zijn qua energie- en waterverbruik (en hoe meer plusjes erachter des te beter). Dit gaat echter niet altijd op en er kan verschil zijn tussen oude en nieuwe modellen (waarbij een ‘oude A’ bijvoorbeeld zuiniger is dan een nieuwe, of een ‘A’ het wint van een ‘A+’). Ook is het goed om te beseffen dat er bij de opgegeven verbruikscijfers meestal wordt uitgegaan van het zuinigste programma, doorgaans ‘eco’ genoemd. Dus maak altijd eerst even je eigen balans op.

Tips: zet de (vaat)wasmachine alleen aan als hij vol is en sla het voorspoelen over.

Douche of bad: geniet maar bespaar

Tenzij je langer dan vijftien minuten douchet, is het zuiniger om onder de douche te gaan dan in bad. Toch zal deze keuze niet echt vaak gemaakt hoeven worden. Zo ligt het bij het wassen in de ochtend niet voor de hand om in bad te gaan. Dan hebben de meeste mensen haast en moet het allemaal functioneel zijn. Het is ook geen wet van meden en perzen. Zo krijg je al een heel ander (verbruiks)plaatje wanneer je het bad(water) met meerdere mensen deelt. Als je één bad klaarmaakt voor alle kids in huis, of gezellig met je partner samen een bad neemt, is de kans groot dat je juist water bespaart ten opzichte van verschillende douchebeurten. En ja, samen onder de douche kan natuurlijk ook, maar de vraag is of het dan niet juist extra lang duurt en er meer water verspild wordt.

Bij het kopen van een bad kun je, als je er toch niet van plan bent met meerdere mensen tegelijk erin te gaan, ook voor een wat kleiner bad kiezen, waarbij dus minder water gebruikt wordt. Want mooi en groot is leuk, maar niet altijd nodig. In het geval van de douche kun je zuiniger met water omgaan door middel van een waterbesparende douchekop, maar bijvoorbeeld ook door simpele dingen als het even uitzetten van de douche tijdens het inzepen.

Slim je tuin besproeien

Nu het steeds warmer wordt en steeds meer mensen hun tuin leuk willen beplanten en onderhouden, wordt het ook weer nodig om de tuin goed van water te voorzien. Het is alleen wel goed om dit zo efficiënt mogelijk te doen. Enkele aandachtspunten:

Sproei alleen als het echt nodig is:

Bewater de tuin alleen na lange droogte. Controleer ook van tevoren of de grond ook echt droog is. Vaak geldt dit alleen voor de bovenlaag en is de ondergrond nog voldoende vochtig.

Bewater bij voorkeur ‘s avonds

Als je overdag water geeft en het is een warme, zonnige dag, dan zal een flink deel van het gegeven water verdampen voordat het zijn werk kan doen.

Liever één keer veel dan vaak weinig water

Je kunt beter één keer lang of veel besproeien dan iedere dag een beetje. Met elke dag een beetje is er, helemaal bij hete dagen en veel verdamping, weinig effect. Door in één keer veel te geven komt het water dieper in de grond en kunnen de plantenwortels ook verder komen, tot bij het grondwater.

Zoek een vakman

En mocht je er zelf niet uitkomen, of er dreigt een persoonlijke watergerelateerde ramp, schroom dan niet om er een vakman bij te roepen, zoals een tuinman of loodgieter. Je kunt het allemaal wel mooi in je hoofd hebben, maar het maken van exact de juiste keuze of het uitvoeren van al die perfecte plannen, is soms ingewikkelder dan het lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De 6 beste eindejaars autodeals

Kopen, Marktplaats tips en trucs
Wil je in de laatste paar dagen van 2017 nog even een goede autodeal op Marktplaats scoren? Kijk dan - na onze succesvolle vorige autodeal top 5 - snel naar dit interessante aanbod van stoere, bijzondere en aantrekkelijk geprijsde auto’s die nu op Marktplaats te vinden zijn. Er zijn slechtere...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers, Marktplaats tips en trucs
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder