Kopen gaat heel eenvoudig op Marktplaats, maar toch kan het zijn dat iemand anders je net voor is. Of dat een product toch niet zo goed (of goedkoop) te vinden is als je had gedacht. Wat doe je hiertegen? Veel dingen weet je natuurlijk al, bijvoorbeeld dat je (ook) kunt zoeken in ‘titel en beschrijving’ - door het hokje aan te vinken dat na klikken onder het zoekveld verschijnt - maar er is meer. Met de lifehacks hieronder kun je snel slagen op Marktplaats en de concurrentie voorblijven.
1) ‘Booleaanse’ zoekopdracht
De term zelf kun je vergeten, maar het is wel heel handig. Met sommige woorden kun je dan zoekopdrachten aanpassen. Met het woordje ‘NOT’ tussen twee zoekwoorden komt de eerste term wél maar de tweede juist niet in de advertentie voor. Zo kun je ‘game NOT thrones’ invoeren als je op een product zoekt met ‘game’ in de titel maar geen ‘Game of Thrones’ wilt tegenkomen. Ook kun je zo bepaalde merken uitsluiten. Als je ‘AND’ gebruikt moeten beide termen juist wel voorkomen in alle advertenties en met ‘OR’ krijg je óf de ene óf de andere term te zien in een advertentie, maar nooit allebei tegelijk.
Ook slim is om soms een sterretje (*) te gebruiken na een aantal letters. Dan vind je alle woorden die met dezelfde letters beginnen. Als je in Kleding bijvoorbeeld op ‘regen*’ zou zoeken, zou je alle woorden vinden die met ‘regen’ beginnen. Dus: ‘regenjas’, ‘regenbroek’, ‘regenpak’, ‘regenjack’ en ‘regenlaarzen’. (Maar bijvoorbeeld ook ‘regenboogkleuren’.)
2) Zoekopdracht bewaren
Vroeger had je RSS-feeds, maar nu is er op Marktplaats de minstens zo handige mogelijkheid om je zoekopdracht te bewaren. Je hoeft alleen maar na een willekeurige zoekopdracht op de ‘bewaar’-button boven de resultatenlijst te klikken. Vervolgens krijg je steeds een mailtje binnen wanneer er weer nieuwe advertenties zijn geplaatst die overeenkomen met jouw zoekterm. Reuze handig, je hoeft zelf niet elke tien minuten Marktplaats te checken, maar wordt op je wenken bediend.
3) Vertel je verhaal / de gunfactor
Marktplaats is er ván, voor en door elkaar. Met andere woorden: het is mensenwerk. Het gaat niet altijd puur om de beste prijs die een verkoper kan krijgen, het gaat er ook om of de verkoper jou iets gunt. Het kan veel schelen als je - net als Els uit Almere - een verkoper een mailtje stuurt en uitlegt waarom dat item voor jou zo speciaal is. Met een beetje geluk ‘krijg’ jij het dan, ondanks de eventueel hogere biedingen op dat moment.
4) Biedingen checken
Soms kom je iets heel moois tegen, maar blijkt de vraagprijs veel te hoog (voor jou). Geen reden om het product meteen af te schrijven. Als de advertentie nog nieuw is, is het een idee om hem te bewaren om de biedingen in de gaten te houden. Je ontvangt dan bij ieder bod een mailtje, waardoor je goed kan zien hoe het product in de markt ligt. Als de verkoper het voor zijn vraagprijs aan de straatstenen niet kwijtraakt, maak je veel meer kans met een laag bod. En als een andere slimmerik je net voor is, weet je tenminste op welk bedrag je de volgende keer moet rekenen.
5) Verkeerde of alternatieve spelling
Niet elk product of merk wordt altijd correct gespeld op Marktplaats. Kan gebeuren, maar voor de koper goed om te beseffen. Want als je zoekt met zo’n alternatieve spelling kun je advertenties tegenkomen die je anders zou missen. ‘Dolce & Gabbana’ en ‘Huawei’ zijn makkelijke merknamen om fouten in te maken (probeer eens ‘Gabanna’ bijvoorbeeld). Ook kun je aan afkortingen denken - ‘radiografisch bestuurbare auto’ vs ‘rc auto’ - of aan los- en aan elkaar geschreven woorden.