Onze categorieeën

8 tips voor veilig handelen: maak van elke Marktplaats-deal een succes

Marktplaats tips en trucs

shutterstock_102000970

Geweldige deals zijn dagelijks massaal te vinden op Marktplaats, daar is niets verdachts aan. Maar het kan een keer voorkomen dat niet alles er even betrouwbaar uitziet. Wat is het toch? Heb je een slecht gevoel bij de mailcommunicatie, is het vreemd dat het telefoonnummer van de verkoper er niet bijstaat? Of is het toch die prijs van 100 euro voor een gloednieuwe iPhone? Uh, hallo….?! Tja, zo duidelijk kan het zijn natuurlijk, maar vaak zijn tekenen van fraude wat subtieler. En ja, het kan ook zo zijn dat alarmbellen toch onterecht blijken. Het belangrijkste is dat je bewust en goed nadenkend bezig bent met handelen. Daarom bij deze wat tips en aandachtspunten om van elke deal een succes te maken.

1) Check de vraagprijs

Het is eigenlijk al behandeld, maar ik noem het toch nog maar even: controleer de (vraag)prijs. Check bijvoorbeeld de nieuwprijs, of neem het gemiddelde van de andere exemplaren van hetzelfde product die worden aangeboden op Marktplaats. Ziet een deal er te mooi uit om waar te zijn, dan is dat vaak zo. Maar… het hoéft natuurlijk niet. Iemand kan snel geld nodig hebben, geen zin hebben in een langdurige verkoop, of ergens vanaf willen omdat het in de weg staat. Doe dus op zijn minst even navraag als je twijfelt. Dan kun je het daarna altijd nog afblazen.

2) Zorg voor duidelijke communicatie

Het is fijn als de (e-mail)communicatie met de verkoper een beetje soepeltjes verloopt. Je hoeft echt geen levensverhalen uit te wisselen - het is prima om het beleefd en zakelijk te houden - maar als er steeds ontwijkend op normale vragen wordt gereageerd, of met een ongeloofwaardige uitleg, kan het een slecht teken zijn. Reageer dan niet meteen verontwaardigd, vraag het gewoon geduldig nog een keer, misschien in iets andere bewoordingen. Wie weet is de verkoper de Nederlandse taal niet zo goed machtig of was hij er om een of andere reden niet helemaal bij toen hij zijn berichtjes stuurde.

3) Bel de verkoper op

Wil je de deal snel tot een goed einde brengen, bel de verkoper dan gewoon op! Niet alleen ben je dan vaak mensen vóór die (alleen) bieden op een product en kun je de boel snel kortsluiten, je krijgt ook nog een beter beeld bij de persoon waarmee je zaken wilt doen. In een e-mail komt niet alles even goed over. Als je de stem hoort van de verkoper, heb je meteen een gevoel bij die persoon. Het kan helpen bij je beoordeling over zijn betrouwbaarheid.

4) Handel in persoon

Handel een transactie zoveel mogelijk ‘in persoon’, dus face-to-face af. Dat is de meest veilige manier van zaken doen, omdat je dan gelijk kunt oversteken. Het hoeft natuurlijk niet per se bij iemand thuis als de verkoper zich daarbij niet prettig voelt: het kan ook ergens op een neutrale, openbare plek, zoals een koffietentje of meetingpoint. Bij een bezoek kun je ook altijd iemand meenemen, voor een extra gevoel van veiligheid of gewoon om iemand erbij te hebben die kan meedenken of mee kan helpen bij het controleren van het product. Doe dit laatste altijd! Als blijkt dat het artikel niet aan je verwachtingen voldoet, kun je het altijd nog afblazen. Wat ook fijn is: bij handelen in persoon is er geen risico dat er postpakketten verloren gaat.

5)  Check de verkoper

Het is de normaalste zaak van de wereld: we zoeken alles op in Google, op social media, of andere websites. En als je dat doet voor informatie over een reisbestemming, reviews van een restaurant, of de ‘likes’ van je date, waarom dan niet om een verkoper beter te ‘leren kennen’? Kijk op wat voor manier zijn naam terugkomt op internetfora en social media, of er wat bekend is over zijn bankrekening, en of zijn gegevens misschien naar boven komen op de site Meldpunt Internetoplichting van de politie. Bekijk ook even hoe lang de verkoper al actief is op Marktplaats (liever drie jaar dan één dag). Staan alle lichten op groen, dan kun je verdergaan met het maken van die date!

6) Betaal contant of met PayPal

De veiligste manier van betalen is contant maar als dit niet mogelijk is, dan is PayPal een goede tweede keus. Als je via deze partij betaalt, krijg je de zeer handige en geruststellende PayPal Aankoopbescherming: daarmee ben je in ieder geval verzekerd tegen het niet ontvangen van een product. Uiteraard moet de verkoper hier wel gebruik van maken maar dit kun je makkelijk zien in de advertentie. Als deze mogelijkheid geboden wordt door de verkoper, kun je al behoorlijk gerust zijn op een goede afloop.

7) Bekijk keurmerk en garantie

Als je niet van een particulier koopt maar van een webshop, kijk dan even goed of de winkel het betrouwbare thuiswinkelkeurmerk heeft; controleer dit op de site van het keurmerk zelf, want de aanwezigheid van het keurmerk op de site van de winkelier is nog geen garantie. En over garanties gesproken: het is altijd goed om even de garantiebepalingen erop na te lezen. Alleen al om niet voor verassingen te komen te staan.

8) Check de Help en Info-pagina’s op Marktplaats!

Op de Help- en Info-pagina’s van Marktplaats staan nog veel meer tips om je te helpen met veilig handelen op Marktplaats. Zoals deze handige checklist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De 6 beste eindejaars autodeals

Kopen, Marktplaats tips en trucs
Wil je in de laatste paar dagen van 2017 nog even een goede autodeal op Marktplaats scoren? Kijk dan - na onze succesvolle vorige autodeal top 5 - snel naar dit interessante aanbod van stoere, bijzondere en aantrekkelijk geprijsde auto’s die nu op Marktplaats te vinden zijn. Er zijn slechtere...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers, Marktplaats tips en trucs
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder