Onze categorieeën

Zo goed als nieuw voor bijna niks

Huis en inrichting, Kopen, Meubels, Retro, Verkopen, Vintage

IMG_1517

Vier jaar geleden betrok ik een nieuw huis. Mijn eerste koopwoning. Oh, oh, wat was het spannend toen ik in afwachting was van goedkeuring van de bank. Het was december en met een beetje mazzel kon ik het jaar afsluiten met uitzinnig goed nieuws. Het verlossende antwoord liet echter op zich wachten tot januari. En ook al was er geen reden om aan te nemen dat mijn aanvraag zou worden afgekeurd, ik nam het zekere voor het onzekere en hield mijn huurhuis nog een maandje aan. Het huis stond voor mij op nummer 1, of ik geld over zou houden voor nieuwe meubels was een zorg voor later.

Euforisch

Toen de bank begin januari de officiële goedkeuring gaf, stond ik te stuiteren van blijdschap. Het huis was van mij. Dat ik door de vertraging een maand overlap en daardoor dubbele maandlasten had kon mij op dat moment weinig schelen; de euforie had de overhand. Nog steeds is het kopen van mijn eerste echte huis een ervaring die wat euforie betreft hoog in mijn top 10 van levensgebeurtenissen staat.

Geen geld

Nadat de euforie enigszins was weggezakt en ik over moest tot de orde van de dag, was de realiteit kraakhelder: Ja, ik heb een nieuw huis. En nee, ik heb geen geld voor nieuwe spullen. De meubels die ik had pasten goed in mijn huurhuis; een gezellige (lees: oude en ietwat krakkemikkige) zolderwoning, maar zouden mijn nieuwe appartement niet tot zijn recht doen komen. Maar ondanks dat ik mijn 11 jaar oude Ikea bank niet meer geschikt vond voor mijn nieuwe paleisje, zou ik er een arme student dolgelukkig mee kunnen maken. En dus bood ik de bank aan op Marktplaats. Mijn enige vereiste was dat iemand de bank zelf kwam ophalen. Dat bleek inderdaad een blije student te zijn.

Vintage look

Met mijn oude bank uit de weg, moest er een nieuwe bank komen, maar het mocht geen geld kosten. Wat doe je dan? Zoeken naar gratis af te halen op Marktplaats. Daar worden vaak spullen aangeboden waarvan de eigenaar vindt dat je er met goed fatsoen geen geld meer voor kunt vragen, maar die nog goed genoeg zijn voor een paar jaar woongenot. En net zoals ik mijn oude bank had weggedaan, was er iemand die een Chesterfield bank aanbood. Een echte. Gratis. Ik hoor je denken: gratis? Ja gratis, de dame die ’m weg deed had er jarenlang in haar eentje plezier van gehad, maar nu ze ging samenwonen moest de bank plaatsmaken voor een nieuwe. De Chesterfield had wat krassen die de bank een fijne vintage look gaven. En de scheur in het zitvlak bedekte ik met het schapenvachtje dat ik erbij kreeg. Het bleek een topcombi te zijn.

Design

Met een bank alleen ben je niet klaar, je hebt ook een eettafel nodig. Gelukkig had ik een hele gave lange witte tafel met schragen eronder, geërfd van mijn vorige relatie. Een likje verf erover en de tafel paste weer prima in mijn nieuwe interieur. Mijn eetkamerstoelen werden vier Costes stoelen van Philippe Starck. Met de nieuwwaarde kom je al gauw op zo'n 700 euro per stuk, maar weer had ik mazzel; de eigenaar had ze op Marktplaats gezet omdat er geen ruimte meer voor was en wilde een ander er nog wel blij mee maken. Zo had ik voor maar 300 euro ineens design in mijn huis staan. In mijn nieuwe slaapkamer waren de vorige eigenaren creatief omgegaan met de hoogte van het plafond. Namelijk door een kledingkast te plaatsen die met een hoogte van 3 meter bijna het plafond raakte. Zo'n kast neem je niet makkelijk mee, dus die lieten ze staan. Mijn oude kledingkast verkocht ik voor 100 euro op Marktplaats. Van dat geld kocht ik een vintage kastje die mijn interieur compleet maakte.

Ratjetoe

We zijn vier jaar verder en ik geniet nog steeds van mijn ratjetoe aan meubels. Ik had van te voren geen enkel beeld in mijn hoofd, maar mijn tweedehands spullen maken met elkaar een geheel dat lijkt te kloppen. De volgende keer dat ik toe ben aan een nieuw interieur, is de kans groot dat ik weer op zoek ga naar gratis. Want meubelstukken die toe zijn aan een tweede leven, brengen ook echt leven in je huis. En dat voor bijna niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Verhuizen na kopen nieuw huis: waar moet je aan denken?

Huis en inrichting
Vervelend, hè, zo zonder internet en warm water in je nieuwe huis; maar er is nog meer te regelen. Een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd, dan gaat het nu echt gebeuren. Een nieuwe stap in je leven, wonen in een andere omgeving, een nieuw huis om echt je thuis van te...
Lees verder

De 6 beste eindejaars autodeals

Kopen, Marktplaats tips en trucs
Wil je in de laatste paar dagen van 2017 nog even een goede autodeal op Marktplaats scoren? Kijk dan - na onze succesvolle vorige autodeal top 5 - snel naar dit interessante aanbod van stoere, bijzondere en aantrekkelijk geprijsde auto’s die nu op Marktplaats te vinden zijn. Er zijn slechtere...
Lees verder