Onze categorieeën

Mijn Marktplaats Moment: “Het is gewoon iets warms van vroeger.”

Huis en inrichting, Kopen, Verhalen

dsc_0010

Els (69) uit Almere heeft zo’n drie jaar geleden Marktplaats ontdekt, voor het kopen van bijzondere, vaak antieke items uit het verleden, zoals servies, beeldjes, tafeltjes, klokken. Als het maar mooi is, en niet al te schreeuwend duur. Want het moet wel leuk blijven natuurlijk. Inmiddels heeft ze een indrukwekkende verzameling bij elkaar ‘gemarktplaatst’ en profiteert niet alleen Els zelf, maar haar hele familie van de mooie deals die ze sluit. En het einde is nog lang niet in zicht.

Natuurlijk kende Els Marktplaats al langer, maar ze was eerder gewoon nog niet actief op de handelssite. “Maar op een gegeven moment was ik op zoek naar bepaalde dingen, en toen dacht ik: laat ik eens gaan kijken,” vertelt Els. “Vooral vanwege mijn Beatrixservies, dat ik graag wilde uitbreiden. Dan ga je zoeken en kom je van alles tegen.”

“Er zijn dingen uit het verleden, van toen ik kind was, en die kom je dan weer tegen op Marktplaats”

img-20170111-wa0001

Els heeft elke dag wel een paar ‘Marktplaats-momenten’, waarop ze even op de site kijkt. Niet dat ze dan helemaal losgaat en allerlei willekeurige snuisterijen koopt. Nee, de dingen die ze wil hebben zijn meestal speciale objecten met nostalgische waarde. Els: “We hebben al genoeg spullen. Maar er zijn dingen uit het verleden, van toen ik kind was; en die kom je dan op Marktplaats weer tegen. Ik heb bijvoorbeeld een art deco beeldje gevonden voor mijn moeder. Zij had vroeger zo'n zelfde beeldje, maar dat was helaas kapotgegaan en daar had ze toen erg veel verdriet van.”

“De biedingen werden steeds hoger, maar hij gunde het me.”

Bij deze aankoop speelde het 'menselijke' aspect van Marktplaats een grote rol. “Een antiquair had ook op het beeldje geboden en de biedingen werden steeds hoger,” legt Els uit. “Maar ik had het verhaal over mijn moeder verteld en toen gunde hij het mij. Dat was de eerste keer dat ik mijn moeder heb zien huilen bij een cadeautje dat ze kreeg.”

Nog zo’n verhaal: “Ik had van mijn moeder een art deco rozensteker. Dat is een schaal met een nimf erop en daar zaten gaatjes in om rozen in te zetten. Ik wilde vroeger altijd net zo mooi als die nimf worden. Nou, dat is dus niet gelukt", grapt Els. "Maar mijn dochters Barbara en Bernadette vonden die rozensteker allebei mooi. En toen kwam ik exact dezelfde tegen op Marktplaats en heb ik die mevrouw geschreven. Ze vond het zo’n leuk verhaal dat ik haar rozensteker mocht kopen. Barbara heeft hem toen voor haar verjaardag gekregen.” Lachend: “Tot grote ontsteltenis van Bernadette, want die wist niet dat ik er twee had. En de volgende dag kreeg zij voor haar verjaardag die andere. Dat zijn gewoon verschrikkelijk leuke dingen.”

rozensteker

“Als het een redelijke prijs is, ga ik er niet onder zitten.”

Die gunfactor werkt ook de andere kant op. “Als ik iets een redelijke vraagprijs vind, ga ik er niet onder zitten,” laat Els weten. “Dan bied ik gewoon het bedrag dat ze ervoor vragen. Ik wil niet voor een tientje iets van 50 euro, dat hoeft niet.” Wat overigens niet betekent dat ze geld over de balk smijt. “Ik zag bijvoorbeeld een tinnen blaadje met een meisje erop. Dat vond ik prachtig, maar daar vroegen ze 100 euro voor; en dat vind ik gewoon te duur,” zegt Els. “Maar later zag ik een hele partij tin, en daar zat dat blaadje bij. Toen bood ik daar 15 euro voor en toen had ik hem. Je moet niet denken: ‘Dit is mijn enige kans.’ Je komt het vaak wel weer tegen.”

“Hij kijkt naar NCIS en dan zit ik op Marktplaats te kijken op mijn tabletje”

Het is natuurlijk ontzettend leuk om een mooie deal te scoren, maar voor Els is rondneuzen op Marktplaats ook gewoon een fijn tijdverdrijf. “Als je tijd hebt kun je zoeken, hè” lacht Els. En, wijzend naar haar man: “Hij kijkt naar NCIS, en dan zit ik te kijken op mijn tabletje.” Het is ook een manier om te zien hoe bepaalde spulletjes in de markt liggen. “Advertenties die ik leuk vind zet ik dan op ‘bewaren’ en dan wil ik gewoon weten wat ze ervoor krijgen," vertelt Els. "Ik hoef dat echt niet allemaal te hebben. Ik wil alleen een beetje een idee krijgen van de prijzen.”

dsc_0024

Els kijkt met name in de groep ‘Antiek’. “Maar ook in ‘Huis en Inrichting’,” zegt ze. “Want ik was op zoek naar een ladekast en toen ik heb ik een hele leuke gevonden, met een uitklapbare spiegel in de bovenste lade.” Ook kocht ze een mooie antieke uitklaptafel voor slechts 60 euro, als extra tafel voor het kerstdiner.

Cadeautip?

Els heeft veel aankopen gedaan, maar wat was nu de mooiste? “Een stolpklok, die mijn man voor ons trouwen heeft gekregen; daar is hij toch wel erg blij mee… En ja, dat Beatrixservies en die rozensteker vind ik ook geweldig,” lacht Els. “En dat beeldje voor mijn moeder was ook heel leuk.”

dsc_0020

Te veel moois dus om een favoriet te kunnen kiezen. En er komt ongetwijfeld nog heel veel bij; Els ziet bijna dagelijks wel wat interessants voorbijkomen. Voor zichzelf of voor een ander. Nog een tip voor de familie: over een paar weken wordt Els 70 en momenteel is ze op zoek naar Wilhelminaglas. Check Marktplaats maar even…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Verhuizen na kopen nieuw huis: waar moet je aan denken?

Huis en inrichting
Vervelend, hè, zo zonder internet en warm water in je nieuwe huis; maar er is nog meer te regelen. Een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd, dan gaat het nu echt gebeuren. Een nieuwe stap in je leven, wonen in een andere omgeving, een nieuw huis om echt je thuis van te...
Lees verder

De 6 beste eindejaars autodeals

Kopen, Marktplaats tips en trucs
Wil je in de laatste paar dagen van 2017 nog even een goede autodeal op Marktplaats scoren? Kijk dan - na onze succesvolle vorige autodeal top 5 - snel naar dit interessante aanbod van stoere, bijzondere en aantrekkelijk geprijsde auto’s die nu op Marktplaats te vinden zijn. Er zijn slechtere...
Lees verder