Heb je een toffe studentenkamer gescoord? Top! Maar ook als-ie nog niet helemaal top is, mag je van geluk spreken, want het is niet altijd makkelijk om ertussen te komen. Het kan goed zijn dat je iets genomen hebt, waarvan je denkt: 'daar kan ik altijd later nog wat van maken'. Maar hoe zorg je dat je klus- en doe-het-zelf-projectjes zo soepel mogelijk verlopen? Hieronder wat tips.
Wat mag je doen?
Altijd goed om de mouwen op te stropen en je kamer of huis flink op te knappen, maar je mag niet zomaar beginnen met slopen, boren en bouwen....
Verbeteringen
Heb je bij het uitkiezen van je kamer water bij de wijn moeten doen, bijvoorbeeld omdat er geen aansluiting voor een vaatwasser aanwezig was? Dan is daar misschien later nog wel wat aan te doen. Een kundige loodgieter hoeft echt geen rib uit je lijf te kosten. Bekijk wel even in de voorwaarden van je huurcontract of je zomaar wijzigingen mag aanbrengen aan/in je kamer. Van de meeste huisbazen en woningbouwverenigingen mag het wel, zolang het duidelijk een verbetering inhoudt. Een volgende bewoner zal alleen maar blij zijn met een vaatwasseraansluiting.
Een airco zou alweer een ander verhaal kunnen zijn. Hoewel iedereen de koelte zal kunnen waarderen, vindt misschien niet elke bewoner de aanblik van zo’n (logge) airco even fijn. Het is daarom goed om dit soort wensen van tevoren even te checken.
Originele staat
Soms ziet je kamer er niet bepaald fris uit en zou een likkie verf een hoop schelen. Koop een bak latex of muurverf, koop of regel een verfroller - liefst met een stok eraan voor (hoge) muren en plafonds - en verander die vergeelde ruimte (weer) in een strakwit paleisje.
Ga je wat extremer te werk - zo heb ik zelf een paar muren donkerpaars en een paar andere limegroen geverfd - dan kan het goed zijn dat je er bij vertrek alsnog met een (dikke) laag wit overheen moet. In principe moet je de woning zoveel mogelijk in de originele staat achterlaten. Dat betekent ook dat je alle gaten die je hebt geboord - voor het ophangen van kastjes, plankjes en schilderijtjes - weer netjes dicht zal moeten plamuren.
Denk aan je onderburen!
Als je bij het bekijken van de kamer al meteen het idee kreeg om die versleten vloerbedekking eruit te halen en er een strakke parket- of laminaatvloer voor in de plaats te leggen, informeer dan even of dit wel mag. Een harde vloer kan namelijk voor geluidsoverlast zorgen vanwege de slechte geluidsisolatie. Maar wie weet, misschien is het wel mogelijk - en toegestaan - om de nieuwe vloer bovenop de oude vloerbedekking te leggen, of met een andere isolatielaag eronder.
Wie gaat het doen?
Je bent er inmiddels achter wat er allemaal wél en niet mag, perfect! Maar wie gaat en kán jouw kamer eigenlijk omtoveren tot iets bewoonbaars?
Vriend/Familie
Heb je een Handige Harry in je familie of vriendenkring? Nú is het moment om hem in te schakelen! Doe desnoods een oproep in je sociale netwerk; misschien kent iemand wel een vakman die jou voor een zacht prijsje of een flesje wijn wil helpen.
Vakman
Natuurlijk heb je een krap budget en kun je niet voor alles iemand inhuren, maar voor sommige klussen ontkom je er niet aan om de hulp van een vakman in te roepen. Ingewikkelde zaken met elektra, zoals het aanleggen van een extra groep in je meterkast, laat je bijvoorbeeld liever door een elektricien doen, dan dat je zelf gaat zitten prutsen.
Eigenaar/vereniging
Betaal je toevallig servicekosten voor je kamer? Denk hier dan aan als er iets mis is met grote dingen als de cv-ketel, elektriciteit of waterhuishouding. Ook als het onderhoud te wensen overlaat en de dakpannen naar beneden vallen of het houtwerk aan het verrotten is. Ga hier niet ineens zelf voor betalen, maar laat een ‘mannetje’ komen van de woningbouwvereniging of Vereniging van Eigenaren. Je bent toch niet gek?
Jij!
Misschien heb je nog nooit een gootsteen opgeschroefd of de bedrading van een lampaansluiting bekeken, maar waarschijnlijk snap je best wat je ziet als je dat zou doen. Bestudeer alles goed en zorg ervoor dat je alles op dezelfde manier weer dicht maakt. Wel met gezond verstand en voorbereiding natuurlijk; bijvoorbeeld na eerst de stroom te hebben uitgeschakeld in de meterkast. Het is vaak handig om instructiefilmpjes op YouTube te bekijken. Het zal je verbazen hoeveel je zelf kunt doen.