Onze categorieeën

Tijd voor een goed glas wijn! Uit de klimaatkast

Algemeen, Huis en inrichting, Meubels

151026_MPB_goed_glas_wijn
De boom in mijn voortuin verliest z’n bladeren en toen we dit weekend in het bos wandelden – mét sjaal! – kwamen we thuis met de modder tot onze oksels. Kortom, het is weer de tijd van het jaar waarin we de rosé inruilen voor een goed glas rode wijn. Nu weet ik niet of jullie wél over een wijnkelder beschikken, maar ik moet het dus doen met een wijnrek in de woonkamer. Niet ideaal, afgelopen zomer is het daar regelmatig 30 graden geweest. Daarom ben ik nu op zoek naar en klimaatkast; zo’n ‘koelkast’ voor wijn waarin de wijn het hele jaar door op dezelfde temperatuur wordt gehouden. Maar dat is nog niet zo makkelijk.

Verschillende soorten
Als je begint met zoeken naar wijnkasten kom je er al snel achter dat er veel verschillende soorten op de markt zijn. Van bewaarkasten en klimaatkasten, tot serveerkasten en wijnkoelkasten. In z’n algemeenheid zullen de meeste mensen kiezen voor een bewaarkast, die een wijnkelder nabootst; of voor een klimaatkast, dat is een kast met meerdere compartimenten, bijvoorbeeld voor het op temperatuur brengen van rode wijn zodat hij die dag kan worden gedronken.

Koelkast
‘Waarom koop je niet gewoon een extra koelkast?’ zie ik je denken. Ik moet toegeven dat ik dezelfde gedachte had. Maar een wijnbewaarkast zou geen bewaarkast zijn als hij niet een extra trucje in huis had: in een bewaarkast kun je namelijk zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid reguleren. En ook die laatste is van invloed op de wijn. In een bewaarkast kun je de wijn jarenlang laten rijpen; in een klimaatkast is het compartiment voor rijping veel kleiner en liggen rode en witte wijnen op hun ‘eigen’ serveertemperatuur.

Geen grootverbruikers
Voor ons is een klimaatkast minder interessant omdat we niet enorm veel wijn drinken en vooral van rood houden. Maar als we in het buitenland zijn, Frankrijk of Italië bij voorkeur, dan nemen we altijd een paar dozen rode wijn mee naar Nederland. Mooie Bordeauxs, krachtige Sagrantino’s of Vino Nobile de Montepulciano. Kortom, wijnen die we wegleggen voor mooie gelegenheden.

Energiezuinig
Omdat een wijnbewaarkast het hele jaar lang aanstaat, vind ik energieverbruik een belangrijke criterium. Bedenk je bij het zoeken naar een bewaarkast dat dit verbruik nogal kan verschillen. De meest zuinige exemplaren verbruiken zo’n 115 kWh per jaar (vergelijkbaar met een A+ koelkast), terwijl de grotere (en vaak ook de goedkopere) kasten al gauw het dubbele verbruiken. Ook is het van belang om rekening te houden met eventueel te vervangen koolstoffilters. Tenslotte is de omgevingstemperatuur van belang. Wij hebben besloten te gaan voor een model dat tussen 0 en 35 graden wijnen nog mooi op temperatuur houdt, simpelweg omdat we de kast in onze niet-verwarmde garage gaan zetten!

Zo en dan ga ik nu beginnen met sparen; want voor een beetje bewaarkast betaal je wel een bedrag ten noorden van € 500…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

VOORWAARDEN ‘Winactie Instagram Marktplaats’

Algemeen
  Deze voorwaarden (verder te noemen: de “Voorwaarden”) zijn van toepassing op de "Winactie Instagram" (verder te noemen: de "Actie"). De Actie wordt georganiseerd door Marktplaats B.V. De actieperiode is 18 juni t/m 30 juni 2018. Deelname aan deze actie is gratis. Deelname aan de Actie staat in beginsel uitsluitend...
Lees verder

Verhuizen na kopen nieuw huis: waar moet je aan denken?

Huis en inrichting
Vervelend, hè, zo zonder internet en warm water in je nieuwe huis; maar er is nog meer te regelen. Een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd, dan gaat het nu echt gebeuren. Een nieuwe stap in je leven, wonen in een andere omgeving, een nieuw huis om echt je thuis van te...
Lees verder