Onze categorieeën

6 rechten van een huurder

Huizen en kamers

Huurbescherming en woongenot: je hebt er recht op als je woonruimte huurt



Als huurder heb je uiteraard plichten, maar ook rechten. Als je een woning huurt kun je niet zomaar uit je huis gezet worden en kan de verhuurder niet zonder reden jouw woonruimte betreden. Dit zijn nuttige dingen om te weten. Benieuwd op welke rechten je je als huurder allemaal kunt beroepen in het geval van problemen met de verhuurder? Lees dan snel verder.

1) Recht op informatie

Als huurder moet je door de verhuurder op de hoogte worden gehouden van ontwikkelingen die te maken hebben met je woning of de directe omgeving. Bijvoorbeeld met betrekking tot nieuwe voorzieningen, renovaties, sloopwerkzaamheden, herstructurering van de wijk, huurprijzen en het verhuurbeleid. In veel gevallen mag de huurder, als onderdeel van een huurdersorganisatie, hier ook over meepraten (recht op overleg).

2) Recht op privacy

Officieel is een woning die je huurt eigendom van de verhuurder, maar dat betekent niet dat hij zomaar, zonder toestemming, bij je binnen mag komen. Als huurder heb je het recht op privacy: je moet ongestoord in je huis of appartement kunnen wonen. Ook familie en vrienden mag je gewoon ontvangen, mits je hierbij de buren of verhuurder geen overlast bezorgt.

3) Recht op huurbescherming

Huurbescherming betekent dat de huur niet zomaar tegen je zin opgezegd kan worden, ook niet als de contractperiode al is verstreken. Een verhuurder moet hier een geldige reden voor hebben en als je het niet met hem eens bent, zal hij naar de rechter moeten stappen.

Wettelijke gronden voor opzeggen huurcontract zijn onder andere:


- De huurder heeft zich niet als ‘goed huurder’ gedragen.
Dit betekent dat de huurder niet aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Als hij bijvoorbeeld de huur niet betaalt of overlast bezorgt aan medebewoners. Bij ernstig wangedrag van de huurder kan de huurovereenkomst worden opgezegd.

- Het huurcontract is tijdelijk aangegaan.

- De verhuurder heeft de kamer dringend nodig voor eigen gebruik.
Aannemelijk moet worden gemaakt dat het eigen gebruik zo dringend is, dat het niet redelijk is dat de kamerverhuur wordt voortgezet. (Let op! Verkoop van een woning valt niet onder dringend eigen gebruik.)

4) Onderhoud en verhelpen van gebreken

Als er onderhoud gepleegd moet worden aan een huis, zoals schilderwerk of het vervangen van een c.v.-ketel, dan is dit de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Gebreken in het huis die niet veroorzaakt zijn door de huurder dienen ook door de verhuurder verholpen te worden. Het is hierbij dan wel aan de huurder om te bewijzen dat hij geen schuld heeft aan het opgetreden gebrek, in plaats van andersom.

5) Recht op woongenot

Een huurder heeft het recht om plezierig in een kamer, huis of appartement te wonen. Als het woongenot minder wordt door een bepaald gebrek aan het pand, mag de huurder zelfs een huurvermindering doorvoeren. Wat hierbij een realistisch bedrag is, kan het beste door de rechter bepaald worden. En uiteraard is het verstandig om alles tijdig aan de verhuurder mee te delen zodat hij op de hoogte is en de situatie zo snel mogelijk kan verbeteren, indien mogelijk.

6) Inrichten en wijzigen woning

Je hebt als huurder het recht om de ruimte die je huurt helemaal naar wens in te richten, te behangen, schilderen, en er (kleine) wijzigingen aan te brengen. Wel moet het meeste weer makkelijk ongedaan te maken zijn is en dien je het huis bij oplevering weer in min of meer de originele staat achter te laten. Grotere wijzigingen die de waarde van het pand verhogen, mag je meestal ook gewoon doorvoeren. Vaak kun je hier nog een vergoeding voor vragen als je gaat verhuizen. Verstandig is om hierbij vooraf even de huurvoorwaarden door te lezen of navraag te doen bij de verhuurder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder