Onze categorieeën

Winters weer: leuk en mooi, maar ook verraderlijk

Sneeuwpret, Sport en Activiteit, Winter

slee
Vannacht heeft het flink gevroren in het land, en vandaag overdag is er een aardig pak sneeuw gevallen. Hè hè, eindelijk passen de weersomstandigheden zich weer eens een keer aan het jaargetijde aan dat het volgens de kalender zou moeten zijn. Zo’n sneeuwlaag is natuurlijk stukken sfeervoller dan regen en wind. Heerlijk voor wandelingen en het levert mooie plaatjes op . Maar pas wel op in het verkeer!

Verkeershinder

Nederlanders lijken slecht bedacht te zijn op winters weer. Het komt ook bijna altijd onverwacht. Enerzijds kan dit zorgen voor euforie – bijvoorbeeld over een mogelijke elfstedentocht – en anderzijds kan het problemen op de weg veroorzaken. Zoals vanochtend, toen er een zeer zware ochtendspits ontstond. Voor een deel komt dit natuurlijk echt door de weersomstandigheden, maar het heeft er ook mee te maken dat veel automobilisten al heel snel afremmen bij de eerste tekenen van sneeuw. We zijn het gewoon niet meer gewend.

Een beetje vertraging is tot daar aan toe, maar winters weer kan natuurlijk ook gepaard gaan met ongelukken, zeker als het erg glad is. Mijn vriendin werd vandaag op een haartje na frontaal geraakt door een andere auto, en één van de deuren, die eerder vastgevroren bleek te zitten toen ze er tevergeefs aan had lopen trekken, ging op de snelweg spontaan open. Gelukkig is alles goed afgelopen, maar het is dus wel raadzaam om extra goed op te letten.

Sleeën, wandelen, en sneeuwballen gooien

Maar laten we niet al teveel bij de negatieve kanten van winterweer stilstaan. Sneeuw zorgt ook voor heel veel plezier. Wandelingen op zo’n mooi en krakend pak sneeuw zijn natuurlijk erg fijn, en de kinderen zijn eindeloos zoet met sneeuwballen gooien en sneeuwpoppen maken. Ook de sleeën worden weer tevoorschijn gehaald, in alle soorten en maten. Niet alleen de traditionele (hoge) houten slee, maar ook plastic varianten met stuur en/of rem, en flexibele platte dingen met handvat, niet veel groter (of gecompliceerder) dan een snijplank. Bij een recreatiemeer bij mij in de buurt heb je grote, met gras begroeide heuvels, waar de kinderen altijd meteen te vinden zijn als er maar een beetje sneeuw is gevallen. Met een behoorlijke snelheid, en met de grootste lol, roetsjen ze hier achter elkaar naar beneden. Uren achter elkaar. Kunnen de ouders mooi een espresso of warme chocomel halen bij het restaurantje er tegenover.

Mooie plaatjes

Los van de vele vormen van sneeuwpret die je kunt hebben, is het natuurlijk ook gewoon een erg pittoresk en romantisch gezicht om het hele land onder een laag sneeuw bedekt te zien. Je ziet dan ook op verschillende (foto)sites dat mensen massaal hun smartphone of camera tevoorschijn halen om verschillende delen van Nederland in hun nieuwe gedaantes vast te leggen. Een greep van de fototitels en omschrijvingen die ik vandaag online ben tegengekomen: “Winters uitzicht over den Haag”, “Sleeën in Kennemerduinen”, “Winter in Friesland”, en “Honden ravotten in sneeuwbui in Doetinchem”. Bij die laatste hoorde ook de foto “Honden door ijs gezakt in Doetinchem”. Ergens goed nieuws - er lag dus wel ijs op sommige watertjes - maar het is duidelijk dat de schaatsen nog wel even in het vet kunnen blijven. Oh, en geen zorgen: de honden zijn ongedeerd gebleven. Die deden nog een wedstrijd wie het grootste stuk ijs in zijn mond kon houden.

Wat is jouw sneeuw- of ijsverhaal van vandaag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Stoelverwarming in de auto: een genot voor iedereen

Ontspanning, Winter
Ja, er zijn belangrijkere dingen in de wereld en je hebt het ook niet per se nodig, maar... het is wel erg lekker! Stoelverwarming in de auto bedoel ik. Vooral in hartje winter een geweldige uitvinding natuurlijk, maar ook in de herfst of (het begin van de) lente is het...
Lees verder

Échte quad-rijders gaan het liefst offroad

Outdoor en buitenleven, Sport en Activiteit
Een paar weken geleden zag ik ze staan bij een benzinestation: zes quads. Ik raakte aan de praat met de eigenaren. Eerlijk gezegd kende ik die quads vooral van malloten die er 100 km/u mee door de bebouwde kom rijden, zonder helm, kortom met weinig ontzag voor menselijk leven. Ook...
Lees verder