Onze categorieeën

Mijn Marktplaats Moment: “Die Citroën BX was het begin van mijn nieuwe leven”

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Verhalen, Verkopen

Happy met ophalen BX Sport

Hans Everse is Citroën-fan in hart en nieren en een fanatiek ‘Marktplaatser’. Die combinatie kan mooie verhalen opleveren, zo blijkt. Op de Facebook-pagina van Marktplaats plaatste Hans een leuke anekdote over een oude zespersoons Citroën die hij hals over kop gekocht had, met de toevoeging dat hij in zijn leven al 50 auto’s had gescoord via Marktplaats. Hij kon wel een boek schrijven over zijn belevenissen, dacht ie. Sinds mijn gesprek met hem weet ik het zeker: dat boek kómt er! Hier alvast de samenvatting.

Heb je écht al 50 auto’s gekocht?
Zeker wel. Ik denk nog wel meer! Vanaf 2007 wissel ik iedere paar maanden wel van auto. En meestal via Marktplaats.

Hoe is dat zo ontstaan?
In 2007 ben ik uit elkaar gegaan met mijn vriendin en moest ik opnieuw starten. Ik had niets maar ik had wel een auto nodig. Toen vond ik via Marktplaats een Citroën BX Chic, van een vrouw wier man was overleden. Die mocht ik voor 150 euro kopen. Die BX was eigenlijk het begin van het nieuwe leven.
Vanaf die tijd werd het een beetje een sport om steeds vooruitgang te boeken in de leeftijd en waarde van een auto. Dus om een oudere auto te slijten voor iets meer – vaak nadat ik hem eerst opgeknapt heb – en daar een nieuwere auto voor te scoren die meer waard is. Maar wel altijd Citroën.

“Die Citroën Visa was echt een lelijk ding, maar ik raakte verknocht aan het comfort van de auto.”

Waarom Citroën?
Voordat ik op mijn achttiende mijn rijbewijs haalde, had ik al een auto gekocht: een Citroën Visa, een oud dingetje van meer dan tien jaar oud. Dat vond ik wel een leuk bakkie. Hij was beige en het was echt een lelijk ding, maar ik raakte verknocht aan het comfort van die auto. Dus mijn tweede auto werd ook automatisch een Citroënnetje. En de derde ook... Op het moment ben ik in het bezit van vijf Citroëns, waarvan er één van mijn vriendin is.

Heb je altijd meerdere auto’s voor de deur staan? Zijn er misschien een paar die je nooit meer weg doet?
Ja. In 2007 kwam ik een mooie BX Digit tegen voor 500 euro (inclusief een berg onderdelen) die ik nooit meer weg zal doen. Ik dacht toen meteen: “Die moet ik hebben!” Hij had alleen geen apk om de weg mee op te gaan. Dus heb ik hem weer rijdbaar gemaakt en apk laten keuren. Ook een BX Digit die ik vorig jaar kocht, en een C35-bus met een kapotte motor, die er net is bijgekomen, wil ik in de collectie houden.

De BX Digit 1985 en BX Sport 1985: oogappeltjes die nooit meer weg gaan

Je hebt zeker een technische achtergrond, met al dat gesleutel?
Nee, ik ben kok. Dus dat is heel wat anders. En ik heb de MAVO gedaan, dus ook geen technische opleiding. Ik ben gewoon op de Citroën-forums gaan kijken. Daar kun je eigenlijk alle problemen terugvinden. Als de achterkant van de BX niet omhoog komt, dan zoek je dat op het forum op en staan er allemaal tips en trucs om het op te lossen. Soms is het gewoon een klein plastic palletje van 1,95 euro bij de dealer, en dan werkt het weer.

“Het werd een sport om steeds vooruitgang te boeken in de leeftijd en waarde van een auto.”

En na het opknappen of even ermee rijden verkoop je een auto weer?
Klopt. Nu staat mijn Berlingo bijvoorbeeld te koop, want ik heb weer een zespersoons auto nodig voor de vakantie. We gaan naar Italië, dus er moet een auto komen waar mijn vriendin en ik en de vier kinderen fatsoenlijk in kunnen.
Vorig jaar ging het heel last minute: de week voordat we weggingen ruilde ik mijn C4 in voor een hele oude Evasion, met bijna vijf ton op de teller. Ik moest zelfs nog 500 euro bijbetalen terwijl ik een auto uit 2005 inruilde voor een auto uit 2000. (Lachend) Dus dat was de slechtste deal ooit! Maar we zijn met die auto naar Oostenrijk gereden en hij heeft het prima doorstaan.

De bewuste Evasion vakantieauto, met 480k op de teller

Je koopt vooral via Marktplaats?
Marktplaats is zo’n beetje mijn hofleverancier. Je kunt hier goed sorteren en allerlei filteropties aanzetten. Ik vink vaak opties aan, zoals ‘aantal stoelen’, ‘navigatie’, ‘airco’, ‘cruise control’. Dat kan niet op iedere site. En Marktplaats heeft gewoon een heel ruim aanbod, met goeie prijzen.

“Wees niet bang voor veel kilometers. Een auto is om mee te rijden, zeg ik altijd.”

Hoe benader je de verkopers het liefst?
Tegenwoordig is appen wel een ding. Als er een 06-nr. bij staat, stuur ik gewoon een appje, met ‘hé, ik zag je auto staan en voor deze prijs kan ik hem morgen ophalen.’ Als je snel bent, kun je soms meer met de prijs doen en als hij heel lang te koop staat ook. Daar kun je een beetje mee spelen.

Heb je nog tips voor kopers?
Je moet niet bang zijn. Zeker in zo’n lage prijsklasse ga je je echt geen buil vallen. Wees ook niet bang voor kilometers. Ik koop regelmatig auto’s met drie ton op de teller. Dan kosten ze niets in de aanschaf maar zijn ze vaak prima ingereden. Een auto is om mee te rijden, zeg ik altijd.

En waar let je op bij het verkopen?
De kunst is een auto fatsoenlijk te wassen en mooie foto’s te maken uit goede hoeken, zonder allemaal troep in de auto. Dat zorgt ervoor dat je een auto makkelijker verkoopt.

De huidige Berlingo die te koop staat
De Berlingo die te koop staat. Geïnteresseerden kunnen zich melden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De 6 beste eindejaars autodeals

Kopen, Marktplaats tips en trucs
Wil je in de laatste paar dagen van 2017 nog even een goede autodeal op Marktplaats scoren? Kijk dan - na onze succesvolle vorige autodeal top 5 - snel naar dit interessante aanbod van stoere, bijzondere en aantrekkelijk geprijsde auto’s die nu op Marktplaats te vinden zijn. Er zijn slechtere...
Lees verder

Huis verkopen: tips bij het onderhandelen

Huizen en kamers, Verkopen
'Wat is de beste vraagprijs voor een goed onderhandelresultaat?' en andere vragen bij de verkoop van je huis... Als je een serieus bod ontvangt op je huis, kun je gaan onderhandelen. Maar, hoe doe je dat? Afhankelijk van de populariteit van je huis, zul je met één bieder zakendoen of...
Lees verder