Onze categorieeën

Trekhaken en dakdragers: hoe ga jij op autovakantie?

Vakantie

Ah, heerlijk! Het zonnetje laat zich steeds vaker zien en de meivakantie staat weer voor de deur. Een goed moment om er even lekker op uit te gaan. Velen kiezen daarbij voor de vrijheid, de sfeer en het (financiële) voordeel van een autovakantie.
Maar hoe ziet jouw ideale autovakantie er eigenlijk uit en hoe goed is je auto hierop voorbereid? Ga je met een caravan of vouwwagen op pad of neem je fietsen of andere bagage mee die niet in de kofferbak past? Bekijk hieronder wat je opties zijn.

Op de auto

Veel mensen kiezen ervoor om hun (extra) bagage op het dak te plaatsen, meestal middels een goed gevulde dakkoffer of fietsendragers. Handig, gewoon volstouwen zo’n bak en rijden maar! Je hebt eigenlijk meteen een grotere auto en je hebt tenminste geen (mogelijk) belemmerende aanhangwagen nodig. Een nadeel met zware spullen is wel dat je deze boven je hoofd moet zien te tillen. Ook kun je met fietsen op het dak niet even een parkeergarage inrijden. Verder kan het een prima oplossing zijn. Er zijn dakdragers voor de volgende daken:

Mét dakrails

Open dakrails

Het makkelijkste is het als je auto beschikt over open dakrails, waar de dakdragervoet makkelijk omheen geklemd kan worden. Het zijn vooral stationwagons en SUV’s die standaard over dit soort rails beschikken.

Geïntegreerde dakrails

Steeds vaker zie je dakrails die (half) in het dak geïntegreerd zijn. Ook hierbij is het een voordeel dat er een rails aanwezig is, maar het vastklemmen van de voeten is wel iets ingewikkelder dan bij de open variant omdat er ge- en of nauwelijks - ruimte onder de rails zit.

Zonder dakrails

Fixpoint

Er zijn ook auto’s die niet beschikken over rails maar wel een andere geïntegreerde oplossing hebben, namelijk klepjes – op de vier hoeken van het dak - met haken of schroeven eronder waaraan de dakdragervoeten bevestigd kunnen worden.

Dakdragers op glad dak

Gelukkig kun je zelfs als je auto niet standaard is voorbereid op dakdragers, bagage op het dak vervoeren. Dit doe je met dakdragers die je aan de zijkanten van je dak bevestigt, met klemmen tussen de deur.

Kortom, er is voor iedere auto wel een oplossing maar verdiep je er wel even goed in, want niet alles past op elk dak.

Achter de auto

Ga je al jaren met de auto op vakantie en heeft er al heel vaak wat achter gehangen, dan heb je hiermee bij het kopen van je auto waarschijnlijk al rekening gehouden. Dan heb je waarschijnlijk gekozen voor een ruime auto, voldoende vermogen en uiteraard een auto met trekhaak. Had je verder perfecte auto echter geen trekhaak of heb je pas later het idee gekregen om iets te gaan voortrekken, dan heb je verschillende opties...

Trekhaken

Vaste trekhaak

De simpelste oplossing is gewoon een vaste trekhaak die je aan je auto laat lassen en die er voor altijd aan vast blijft zitten. Als je vaak iets aan je auto hangt en je hebt verder geen problemen met de aanblik van een vaste trekhaak, dan is dit de meest voor hand liggende en voordeligste optie. Het zou wel kunnen dat parkeersensoren niet meer (optimaal) werken met een trekhaak, dus informeer even of dit voor jouw auto het geval is.

Afneembare trekhaak

Een inafneembare trekhaak is ideaal voor als je af en toe een aanhanger of caravan aan je auto wilt hangen, maar de rest van het jaar geen last van wenst te hebben van deze ontsierende uitstulping. Of misschien vind je zo’n ding wel onhandig bij het inladen of ben je bang je broek ermee te bevuilen. Een afneembare trekhaak kun je gewoon zelf demonteren en bewaren voor het moment dat je hem weer nodig hebt. Zo’n trekhaak is wel weer wat duurder dan een vaste.

Inklapbare trekhaak

De mooiste en simpelste oplossing is een trekhaak die je simpelweg naar binnen kunt draaien of in kunt klappen wanneer je hem niet meer nodig hebt. Nu heb je alle gemakken en geen van de (mogelijke) ongemakken van een trekhaak. Bovendien ben je nauwelijks tijd kwijt bij het wegwerken van de haak. Een nadeel is de (nog) hogere prijs.

Fietsendrager op kofferbak

Als je fietsen wit vervoeren, bestaan er ook dragers die je rechtstreeks aan je kofferbak of achterklep kunt bevestigen. Montage duurt wel wat langer dan bij trekhaakmodellen en bij sommige modellen kan er op den duur lichte gebruiksschade ontstaan aan de achterklep. Kijk dus eerst even welk model - en welk merk - goed beoordeeld wordt door gebruikers. Het kan namelijk een heel goede alternatieve oplossing zijn voor het vervoeren van je fietsen.

------

Dakdrager of fietsendrager verkopen

Wil je overigens juist een fietsendrager of dakdrager verkopen? Klik dan hier om meteen een advertentie te plaatsen. Grote kans dat je een koper vindt, want deze rubriek wordt maar liefst 37.000 keer per dag bekeken, zoals je op deze pagina kunt zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder

Top 10 zoethouders voor op de achterbank

Kinderen en baby's, Vakantie, Zomer
Het is een bekend probleem voor ouders: hoe houd je je kroost rustig tijdens die lange vakantierit naar Duitsland, Frankrijk of Spanje? De reis op zich is al een hele onderneming en dan is het wel zo fijn als de kids een beetje meewerken. Daarom hieronder een top tien zoethouders...
Lees verder