Onze categorieeën

Kamperen in Nederland: caravan of camper?

Vakantie

shutterstock_368740169

De caravan en vooral de camper winnen aan populariteit in Nederland. Niet bij mij, vrees ik. De enige camper die ken, is van Playmobile en bij een caravan denk ik alleen aan dat rood-gele gevaarte van Bassie & Adriaan. Maar ik snap de trend wel: met een moderne caravan of camper hoef je niet meer op luxe en comfort in te leveren maar ben je wel heel erg vrij in je doen en laten. Hoe kort of lang je ook: je gooit je camper, caravan én koffiekan vol en je kunt vertrekken. Ideaal! Maar welk vakantievoertuig is nu het meest geschikt voor jou? Lees mee…

Kamperen op wielen

Een caravan en een camper zijn allebei wagens om in te wonen. Maar waar een caravan een aanhangwagen is om in te kamperen – vandaar de bijnaam ‘sleurhut’ – is een camper een motorvoertuig met woonfunctie, ook wel ‘zwerfwagen’ genoemd. Met een camper kun je dus meteen rijden terwijl je een caravan achter je auto moet hangen.

Zorg er bij gebruik van een caravan voor dat je auto een trekhaak heeft en let er op dat het gewicht van de caravan niet hoger is dan het maximale trekgewicht van de auto. Bij een camper is een kentekenbewijs op naam verplicht. Ook moet je het voertuig, net als iedere andere auto, apk laten keuren.

Hymer, Dethleffs, en Bürstner zijn populaire merken onder de campers. Enkele bekende caravanmerken zijn Kip, Adria, en Fendt.

Vrijheid, blijheid

Met de camper en caravan ben je zo vrij als een vogel. De camper is je auto, de caravan hangt aan je auto. Je kunt dus overal naar toe, op het moment dat je hier zin in hebt. Gewoon instappen en gaan! Wat ook fijn is aan een autovakantie, is dat je veel persoonlijke spullen mee kunt nemen. Je bent bijvoorbeeld niet gebonden aan eisen voor ruimbagage zoals bij vliegvakanties. Verslaafd aan drop of drink je alleen Kopi Luwak koffie? Je kunt het allemaal zorgeloos, schaamteloos en in grote hoeveelheden meenemen.

Het prijskaartje

De aanschafprijs van een camper of caravan hangt natuurlijk af van het luxeniveau en de grootte, maar een camper is hoe dan ook duurder dan een caravan. Gemiddeld kost een nieuwe caravan 15.000 euro en een nieuwe camper zo’n 40.000 euro. Tweedehands kun je voor de helft of minder klaar zijn. Voor zowel de sleurhut als zwerfwagen geldt dat je de afschrijving over vele jaren kunt spreiden, omdat de levensduur lang is.

Wat ook nog geld kost, is het stallen van de caravan of camper. Wanneer jezelf geen plek hebt, zul je je caravan of camper betaald moeten stallen. Gemiddeld kost dit zo’n 300 euro per jaar. Waar je tenslotte nog rekening mee moet houden: in tegenstelling tot een caravan betaal je voor een camper motorrijtuigenbelasting en moet je een verzekering afsluiten.

Caravan of camper?

Een camper biedt vaak nét wat meer comfort dan een caravan en beschikt meestal over verwarming of koeling, een toilet met douche en een keuken met warmwatervoorziening en koelkast. Een voordeel van het reizen met een camper is dat je hem op heel veel plekken kunt neerzetten, of het nu langs de kant van de weg is, bij een strandje, of gewoon op een camping. Meer dan met een caravan is de reis zelf de bestemming: het bezichtigen doe je vooral onderweg. Dus als jij iemand bent die graag het land door trekt en niet al te lang op dezelfde plek wilt blijven staan, is een camper perfect.

Een caravan heeft, naast zijn lagere prijs, als voordeel dat het allemaal wat compacter kan zijn. Je hebt enorme caravans, maar je kunt ook gewoon een klein model nemen en er een voortent aanzetten om toch de ruimte te hebben op een camping. Verder is het handig dat je op een camping gewoon de auto los kunt koppelen van de caravan en hiermee op pad kunt gaan, bijvoorbeeld voor korte tripjes of om boodschappen te doen. Als je dus van plan bent langere tijd op een camping door te brengen, is een caravan waarschijnlijk de meest geschikte keuze.

Alles is een keuze

Afhankelijk van wat je wil en te besteden hebt, kies je voor een caravan of camper. Misschien begin je klein en kies je voor een caravan. Misschien pak je het groots en meeslepend aan en neem je gelijk een camper. Zelf ga ik voor een Bürstner. Ik ben namelijk gesteld op comfort en een camper spreekt me meer aan dan een caravan. Eén ding is zeker: je kiest voor een caravan of camper als je vrijheid en avontuur wil. Met beide kun je staan en gaan waar je wil. En voor mij is dat het ultieme vakantiegevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder

Top 10 zoethouders voor op de achterbank

Kinderen en baby's, Vakantie, Zomer
Het is een bekend probleem voor ouders: hoe houd je je kroost rustig tijdens die lange vakantierit naar Duitsland, Frankrijk of Spanje? De reis op zich is al een hele onderneming en dan is het wel zo fijn als de kids een beetje meewerken. Daarom hieronder een top tien zoethouders...
Lees verder