Onze categorieeën

Doet u mij maar de grootste campingvlam die er is

Eten en Koken, Lente, Ontspanning, Outdoor en buitenleven, Tuin

campinggas

Nu de temperatuur blijft stijgen, durf ik weer voorzichtig aan kamperen te denken. En dan bedoel ik niet kamperen in een caravan, of glamping (dat is kamperen voor mensen die eigenlijk in een hotelkamer hadden willen zitten), maar aan ouderwets kamperen in een tweepersoons tentje. Luchtbed en slaapzakken achter in de auto gooien en gáán.

Eind april is het zover; dan hebben wij ons jaarlijkse kampeeruitje. En waar ik zei ‘jaarlijks’ had eigenlijk moeten staan ‘voor het laatst in 2002’. Dat wordt dus weer even wennen na bijna vijftien jaar. Omdat onze kinderen te jong zijn om de ware charme van het kamperen al te begrijpen, gaan ze een weekend naar opa en oma. Een tent hebben we al, ik hou mijn vingers gekruist wat betreft de waterdichtheid van het materiaal, maar in het ergste geval kunnen we altijd nog in de auto slapen. En daarnaast: het wordt natuurlijk fantastisch weer als wij gaan kamperen.

Om die reden wilde ik per se een goede gasvlam voor op de camping in huis halen. Natuurlijk, de op steenkool gestookte barbecue gaat ook mee, maar ik weet uit ervaring dat het lastig aardappelen bakken is op een bbq. Mijn eisen waren simpel: ik wilde een stabiel platform met een grote vlam (en veel vermogen), zodat ik hem ook thuis in de tuin kan gebruiken als pit naast de barbecue. Daarmee leidde de zoektocht al gauw naar de Skottelbraai van Cadac, een gasbarbecue met één centrale pit waar je ook pannen op kunt zetten. Niet ideaal voor mij: de Skottelbraai heeft een gefixeerde hoogte, die verre van ideaal is voor iemand van bijna 2.00 meter. Met een diameter van 50 centimeter vond ik hem, ondanks z’n lage gewicht, ook wat aan de grote kant.

Een vriend wees me op een industriebrander, dat zijn gietijzeren branders met een of twee (onafhankelijk van elkaar) te bedienen branderringen. Een beetje huiswerk was genoeg om dit plan te laten varen; industriebranders zijn loodzwaar en vooral bedoeld voor het koken voor grote groepen. Dus tenzij jullie morgen allemaal willen komen eten, hou ik het even bij iets kleiners.

En zo kwam ik uiteindelijk toch gewoon uit bij de klassieke campinggasbrander van Campingaz. Maar dan wel de allergrootste uit het assortiment. Met 3.000 watt verhit je er met gemak een grote gietijzeren wok mee. Een liter water kookt binnen 4 minuten. Door hem te monteren op een zware 907 gasfles sla ik bovendien twee vliegen in één klap: het platform is zwaar en solide, geschikt voor iedere pan, en een gevulde fles gaat tot 12 uur mee. Je begrijpt dat ik tijdens ons kampeerweekend vooral aan het koken zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

De perfecte barbecue voor jouw tuinfeest!

Eten en Koken, Outdoor en buitenleven, Zomer
Toegegeven, de laatste tijd is het een beetje kwakkelen geblazen met het weer, maar er komen weer mooie zomerdagen aan volgens de laatste berichten. Het zal weer ’s tijd worden! We moeten het er maar meteen goed van nemen. Wat dacht je ervan om eindelijk dat barbecue tuinfeest te organiseren...
Lees verder