Onze categorieeën

Handelen in auto’s: zo maak je van je hobby je beroep

Handelen, Marktplaats tips en trucs

shutterstock_229503520

Via Marktplaats een auto kopen, hem opknappen en daarna opnieuw aanbieden; dat is dé manier om in veel auto’s te rijden en er nog een leuk zakcentje aan over te houden ook. Als je weet wat je doet, liggen de pareltjes voor het oprapen.

De autoverzameling van de Amerikaanse talkshowhost Jay Leno is inmiddels zó groot geworden dat hij er makkelijk zijn nieuwe serie Jay Leno’s Garage op CNBC mee kan vullen. In zijn automekka (denk formaatje Gamma-vestiging) is een fulltime monteur aan het werk. Kijk, zoiets lijkt mij dus het paradijs. De hele dag rondrijden in de meest exclusieve auto’s en daar dan leuke filmpjes van maken. Maar omdat de kans dat ik op korte termijn over het vermogen beschik dat Leno heeft opgebouwd in 20 jaar The Tonight Show, moet ik een list verzinnen.

Marktplaatsmiljonair

Nu een autocollectie voorlopig nog een droom blijft – want waar láát je ze – lijkt het me mooi te beginnen bij het kopen en doorverkopen van interessante vierwielers; dé manier om met veel auto’s in aanraking te komen zonder er direct failliet op te gaan. Ik moest meteen denken aan het verhaal van de marktplaatsmiljonair. Inmiddels is het een beetje stil geworden rond de vloggende ruilhandelaar, maar zijn zoektocht was gebaseerd op een simpel uitgangspunt: net zo lang ruilen – te beginnen met een gratis af te halen konijn –totdat je een item te pakken krijgt met een waarde van een miljoen euro.

Een auto met een beetje werk

Wat ik in gedachten heb, kent een vergelijkbaar vertrekpunt. Het idee is om een extra zakcentje te verdienen met het kopen en verkopen van auto’s op Marktplaats. Enig startkapitaal heb ik daarbij wel nodig, maar theoretisch ben ik in business met 500 euro; zo’n beetje de ondergrens voor het kopen van een redelijke auto met een apk-keuring. De truc is op zoek te gaan naar een auto die er met een beetje werk meteen een stuk beter bij staat. Of dat nu het interieur betreft - dat je vaak in z’n geheel kunt vervangen - de carrosserie, of de motor.

Deuren omzetten

Het is daarbij wel belangrijk om je kracht én je beperkingen te kennen. Ik kan over het algemeen goed inschatten hoe ik een auto optisch weer in een nette staat kan terugbrengen, maar van mechanische zaken heb ik minder verstand. Voorbeeld: de laatste auto die ik kocht, schafte ik aan voor een habbekrats; een perfect rijdende auto, maar er zaten zoveel deuken in de deuren dat de auto al een tijdje online wortel stond te schieten. Een week nadat ik hem had gekocht, vond ik precies dezelfde auto voor een nog lager bedrag – met een kapotte motor, maar een prima carrosserie. Daarna sloot ik een deal met een garagebedrijf in de buurt: zij zouden de deuren omzetten voor een schappelijk bedrag en in ruil daarvoor kregen zij de rest van deze ‘sloper’. Het resultaat is een auto die qua techniek én uiterlijk niet verraadt dat hij al bijna twintig jaar oud is. Het is eigenlijk jammer dat ik ‘m nodig heb om de kinderen van school en crèche te kunnen halen, want ik zou er volgens mij zo 1.000 euro op kunnen verdienen.

Op zoek

Dus nu begint de grote zoektocht naar mijn eerste auto van 500 euro. Een ongepolijste diamant die ik na wat poetswerk en een paar nieuwe bougies voor een paar honderd euro meer kan verkopen. En daarna investeer ik het hele bedrag in een tweede auto. Geen idee of het me lukt overigens: aan liefde voor sleutelen ontbreekt het me niet, maar de praktijk moet uitwijzen of ik ook talent heb voor de handel.

50 Citroëns


Ik ben trouwens niet de enige liefhebber die via Marktplaats op zoek gaat naar interessante auto’s voor de handel. De meeste gaan net als ik voor auto’s waar ze verstand van hebben. Zoals Hans Everse, die op het Marktplaatsjournaal al eerder voorbij kwam. Hans heeft via Marktplaats al zeker 50 Citroëns gekocht en verkocht, meestal nadat hij er een tijdje in had gereden. Het begon allemaal met een BX Chic de hij kocht van een dame wier man net was overleden: “Vanaf die tijd werd het een beetje een sport om steeds vooruitgang te boeken in de leeftijd en waarde van een auto. Dus om een oudere auto te slijten voor iets meer – vaak nadat ik hem eerst opgeknapt heb – en daar een nieuwere auto voor te scoren die meer waard is. Maar wel altijd Citroën.”


(Afbeelding: Shutterstock)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De 6 beste eindejaars autodeals

Kopen, Marktplaats tips en trucs
Wil je in de laatste paar dagen van 2017 nog even een goede autodeal op Marktplaats scoren? Kijk dan - na onze succesvolle vorige autodeal top 5 - snel naar dit interessante aanbod van stoere, bijzondere en aantrekkelijk geprijsde auto’s die nu op Marktplaats te vinden zijn. Er zijn slechtere...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers, Marktplaats tips en trucs
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder