Onze categorieeën

Slim sporten met smartwatches, stappentellers en hartslagmeters

Outdoor en buitenleven, Sport en Activiteit, Technologie, Zomer

shutterstock_142335877

De afgelopen jaren zijn er flink wat draagbare gadgets bijgekomen, en opvallend vaak wordt hiermee een beroep op onze fitheid gedaan. Met de nieuwste technologische snufjes en apps kunnen we precies in de gaten houden hoe het met ons hart gaat, of we voldoende bewegen, en zelfs of we wel goed genoeg slapen. Niet verkeerd.

Misschien zijn we iets minder geobsedeerd door onze conditie dan de gadgetfabrikanten vermoeden, maar meer bewegen is natuurlijk altijd goed (tenzij je wekelijks marathons loopt of elke dag met wasmachines en piano’s sjouwt). Daarom hieronder een overzichtje van handige wearables voor tijdens (en na) het bewegen. Voor net dat beetje extra motivatie.

Stappentellers

Het schijnt dat je iedere dag 10.000 stappen moet zetten om goed gezond te kunnen leven. Dus waarom dan niet gewoon een apparaatje aanschaffen dat alle stappen meet die je de hele dag zet? Op je werk, in de supermarkt, rennend naar de bushalte... of gewoon tijdens je hardlooprondje. Zogenaamde stappentellers, kunststof polsbandjes met (meestal) een display erin, doen precies dat. En als dat ook echt het enige is wat gemeten en getoond wordt, hoeft het allemaal niet veel te kosten. Voor tien euro of nog minder kun je al klaar zijn.

Activiteitsmeters

Als er meer geregistreerd kan worden dan alleen stappen, zoals bijvoorbeeld de afgelegde afstand, verbruikte calorieën, en de hartslag, komen we uit bij de activiteitsmeters. Deze zijn meestal (spat)waterdicht, hebben uitgebreide apps die je op je mobieltje kunt openen, en kunnen zelfs telefoonoproepen laten zien. Deze vaak trendy ogende bandjes kosten doorgaans flink wat meer dan een ‘ordinaire’ stappenmeter – reken bij een beetje merk toch op minstens honderd euro – en schuren qua functionaliteit soms behoorlijk dicht tegen de smartwatches aan.

Smartwatches

Met een smartwatch – zoals de Apple Watch, de Samsung Gear, en de Sony Smartwatch 3 – kun je weer meer doen dan met een activiteitsmeter. Het heet wel een ‘watch’ maar eigenlijk is het tonen van de tijd maar bijzaak, net zoals bellen bij een smartphone. Het zijn feitelijk kleine polscomputertjes, die bijna net zoveel kunnen als een smartphone. Je kunt ermee gamen, gebruik maken van internet, muziek afluisteren, telefoongesprekken beantwoorden, maar dus ook je conditie in de gaten houden, op een soortgelijke manier als met activiteitsmeters.

Fitness met je smartphone

Ook je smartphone kan je assisteren bij een gezonde en sportieve levensstijl. Er bestaan vele sport- en fitnessapps, die, met behulp van gps, tijdens het sporten je route en alle gelopen afstanden en snelheden registreert. Erg nuttig om zo al je loopsessies op te slaan, en later precies je vooruitgang te kunnen zien. Het is ook leuk om een overzicht te hebben van de plekken waar je allemaal gelopen hebt. ‘O ja, daar liep ik op de boulevard van Scheveningen in de brandende zon.’, of ‘Kijk, dat was in het Amsterdamse Bos, toen ik zoveel wind tegen had. Toen kwam ik inderdaad amper vooruit!’. Als je met je smartphone gaat hardlopen is het overigens wel aan te raden om hiervoor zo’n speciale sportarmband aan te schaffen. Daarmee zijn je handen vrij, stuitert er niets in je broek- of jaszak op en neer, en kun je toch snel je scherm bekijken.

Sommige smartphones beschikken, net als de meeste activiteitsmeters, ook nog over een hartslagmeter. Deze meter registreert je hartslag via de slagaders in je vingertop, en blijkt verrassend nauwkeurig te zijn. Een tekortkoming van zowel de pols- als de vingerhartslagmeter is wel dat ze alleen te gebruiken zijn in rust (en dat zelfs zweet de lezing kan verstoren). Als je dus graag tijdens het hardlopen (of een andere activiteit) je hartslag in de gaten wilt houden, heb je een probleem. Dan kun je beter voor een ‘échte’ hartslagmeter gaan.

Hartslagmeters

Als je echt goed je hartslag wilt bijhouden, dan ontkom je niet aan een toegewijde hartslagmetercombinatie. Oftewel een hartslaghorloge en een borstband, die draadloos met elkaar communiceren. Alle gegevens die de borstband zijn af te lezen op de display van het horloge. De meter beschikt meestal over verschillende hartslagfuncties, waaronder maximale en gemiddelde hartslag, en kun je, net als bij de activiteitsmeters, ook je verbrande calorieën bijhouden. Verder zitten er natuurlijk ook standaardopties als een stopwatch, aftelfunctie en alarm op. En voor de vorm toch ook maar een tijdsaanduiding.

Er zijn veel overeenkomsten met activiteitsmeters, en deze zijn dan ook dikwijls te combineren met borstbanden. Geen slecht idee als je net iets meer stijl en functionaliteit wilt dan een pure hartslagmeter, maar tegelijkertijd ook serieus wilt kunnen sporten.

Strak en slim

Wat wordt jouw fitness wearable deze zomer? Bind je je smartphone om je arm, kies je voor een hippe smartwatch of activiteitsmeter, of ga je voor het echte werk met een hartslagmeter? Ieder stapje extra is er in ieder geval één dichterbij de 10.000, een fitter gevoel en... een strakker strandlijf voor deze zomer. Ook een leuke bonus, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

5 must haves voor elke gamer: PS4, Xbox One X en meer…

Kerstmis, Sinterklaas, Spelcomputers en Games, Technologie
Ja, dat las je goed. Wij gaan je vertellen welke game consoles of gadgets onmisbaar zijn. Juist nu Sint en Kerst eraan komen, en met al die mooie Marktplaats-advertenties een paar klikken van je vandaan. Moet je gaan voor een PlayStation 4 Pro of een Xbox One X? Of juist...
Lees verder

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder