Onze categorieeën

Budget-tips bij het vinden van je studentenkamer

Huizen en kamers, School en studie

shutterstock_88105651

Het is misschien een cliché dat studenten armoedzaaiers zijn en/of al hun geld opgaat aan feesten en zuipen, maar ook al hebben studenten soms best wat te besteden, de kamerhuur neemt wel degelijk een flinke hap uit het maandelijkse budget. Dan is het wel zo prettig als je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden. Dan houd je weer geld over om comfortabel te leven en helemaal los te gaan met….eh, studieboeken zullen we maar zeggen. Maar hoe houd je die kamerkosten nu zo laag mogelijk? Lees snel verder…

1) Betrouwbare verhuurder

Om te beginnen moet je op zoek gaan naar een betrouwbare verhuurder, die geen torenhoge huurprijzen vraagt, verborgen kosten rekent, of ongunstige huurvoorwaarden heeft. Het is altijd verstandig om je op tijd bij een studentenwoningcorporatie in te schrijven. Dan weet je dat je huurt tegen een eerlijke prijs. Maar als je dat inmiddels nog niet hebt gedaan, heeft deze weg weinig zin aangezien je wordt uitgenodigd op basis van inschrijftijd. Het is in ieder geval zaak om de kleine lettertjes te lezen. En check bijvoorbeeld hier of de gevraagde huurprijs redelijk is.

2) Via-via

Een kamer vinden gaat vaak makkelijker als je dit via je vrienden- en kennissenkring kunt doen. En vaak is het ook voordeliger; of in ieder geval niet onredelijk duur. Om te beginnen heb je direct te maken met de verhuurder en hoef je geen tussenpartij in te schakelen (en te betalen!) om een kamer te vinden. Daarnaast kunnen (ervaren) vrienden je vertellen of de prijs goed is en rekening houden met je maximaal te besteden bedrag. Als die gouden tip dan komt, ben jij klaar.

3) Marktplaats

Er zijn verschillende kamersites of bemiddelingssites die zich volledig op (studenten)kamers concentreren en waar je goed mee uit de voeten kunt. Alleen ben je daarmee wel vaak gebonden aan bemiddelings- of abonnementskosten, of moet je betalen om te mogen reageren op aangeboden kamers. Dan is Marktplaats een beter idee. Hier zijn ook heel veel kamers te vinden, in alle prijscategorieën, maar kun je direct en kosteloos in contact komen met de verhuurder. Je stuurt gewoon een mailtje, appje, of belt de aanbieder op en maakt een afspraak.

4) Anti-kraak

Als ex-anti-kraker kan ik vertellen dat anti-kraak wonen een geweldige oplossing is. Het kost weinig, meestal niet meer dan een paar honderd euro per maand, en met een beetje geluk zit je ook nog eens op een mooie locatie of in een heel ruime kamer. Een nadeel is dat je meestal niet verzekerd bent van een (lange) huurperiode en er op praktisch ieder moment uit kan worden gezet. Met een beetje geluk heb je een maand om je spullen te pakken, maar soms is het slechts twee weken; lees hiervoor de voorwaarden goed. Ook moet je bereid zijn kijkers te ontvangen die het huis willen kopen. Maar het kan allemaal erg meezitten: zelf heb ik ruim twee jaar in een riant appartement in Buitenveldert (net buiten Amsterdam) gezeten, en daarna zo’n jaar in Oud-Zuid (Amsterdam), dicht bij het Vondelpark.

5) Minder hoge eisen

Je hebt zo een idee van jouw ideale stulpje: veel vierkante meters, meerdere kamers, een toplocatie in het centrum, voorzien van alle mogelijke faciliteiten, en keurig afgewerkt. Maar tijdens het zoeken kun je er al snel achterkomen dat dit niet allemaal haalbaar is; als je ook nog geld wilt overhouden voor je boodschappen tenminste. Een logische stap is dan om je eisen wat naar beneden bij te stellen, zodat het allemaal wat betaalbaarder wordt. Wat kleiner, iets verder weg, experimenteer maar met verschillende zoekcriteria op Marktplaats, of vul je maximale prijs in en kijk of je vrede kunt hebben met de kamers die dan verschijnen. Je komt er vast wel uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder