Onze categorieeën

De perfecte playlist voor je roadtrip

Muziek

shutterstock_452856277

Een lang stuk autorijden kan heerlijk zijn: je kunt ontspannen cruisen, van de omgeving genieten en zo af en toe flink het gaspedaal indrukken voor een lekkere stoot energie. Een fijne auto is een vereiste, maar niet altijd genoeg. Goed gekozen muziek kan de ervaring echt compleet maken. Als je iets minder van autorijden houdt, maar toch lange trips moet maken, is de juiste muziek zelfs nóg belangrijker. Wat voor autorijder jij ook bent, met de nummers hieronder heb je voor elk moment van je roadtrip de beste muziek…

In de film ‘As Good As It Gets’ wil dwangmatige neuroot Jack Nicholson serveerster Helen Hunt tijdens een roadtrip op haar gemak stellen en heeft daarom de hele trip ‘geprogrammeerd’. Hij heeft muziek om ‘te gebruiken als ijsbreker’, ‘voor pit te zorgen’, ‘op gang te komen’ etc. Wij doen hier ongeveer hetzelfde.

Op gang komen

Wat beter om je trip mee te beginnen dan songs die al met auto’s of roadtrips te maken hebben? Laten we beginnen met de relaxte klanken van Tracy Chapman en Willie Nelson en dan soepeltjes overgaan op het catchy ‘Mustang Sally’ en ‘Hit the road Jack’. We eindigen dit blokje met de ultieme roadtrip-song ‘Radar Love’, van ‘onze eigen' Golden Earring. “I’ve been driving all night, my hands wet on the wheel. There’s a voice in my head that drives my heel.” Als je dan nog niet goed op gang bent gekomen, met het gaspedaal stevig ingedrukt, dan kun je net zo goed meteen weer omkeren.

1. Fast Car - Tracy Chapman

2. On the road again - Willie Nelson


3. Mustang Sally - Wilson Pickett

4. Hit the road Jack - Ray Charles

5. Radar Love - Golden Earring:

Lekker doorkachelen

Na het opzwepende ‘Radar Love’ is het tijd voor een iets ander sfeertje. Niet om gas terug te nemen, maar om met een verfrissend pop-, dance- en hip hop-sausje lekker door te karren. Ik denk dan aan tijdloze hits als ‘Blame it on the Boogie’ en ‘Groovejet’, maar ook aan megaknaller ‘Can’t Stop the Feeling’.

6. Groovejet (If This Ain’t Love) - Spiller ft. Sophie Ellis-Bextor:


7. Can’t stop the feeling - Justin Timberlake

8. Let me Ride - Dr. Dre

9. Valerie - Amy Winehouse

10. The Jacksons - Blame it on the Boogie

Even chillen

Dan even een versnellinkje lager met wat chille cruisemuziek. Als je een cabrio hebt - en het regent niet - is nu het moment om je dak open te doen, een 80-kilometer weg op te zoeken en even rustig van de omgeving en de rit te genieten. Het nummer ‘Days Like This’ uit ‘As Good As It Gets’ hoort hier natuurlijk ook bij.

11. Californication - Red Hot Chili Peppers

12. Days Like This - Van Morrison

13. All I Need - Air

14. Queremos paz - Gotan Project:


15. Maria Maria - Santana ft. The Product G&B

Een pittige boost

Je moet natuurlijk nog wel een keer op je bestemming aankomen dus zorg na deze chillsessie voor een goede turboboost met een paar gierende (hard)rocksongs! Let wel op de maximumsnelheid want voor je het weet vlieg je als een malle door de autojungle heen, op weg naar de hel van bekeuringen. Of zoiets.

16. Highway to Hell - AC/DC

17. Sabotage - Beastie Boys:

18. Killing in the name of - Rage against the machine

19. Enter Sandman - Metallica

20. Welcome to the jungle - Guns N’ Roses:

Over de weg walsen

Ik gok dat weinig mensen ruimte zullen maken in hun playlist voor klassieke muziek, maar waarom niet eigenlijk? Na het headbangen en meezingen met hardrocktoppers kun je in één adem doorgaan met wat bombastische klassiekers. Gebruik je schakelpook als stokje en dirigeer het verkeer - of gewoon je eigen auto - naar de juiste baan. Begin wild en heftig - je kunt niet om Wagners Walkürenritt (bekend uit 'Apocalypse Now') heen - om tenslotte met de Notenkrakersuite ontspannen over de weg te walsen.

21. Der Walkürenritt - Wagner

22. Symphony No. 9 - Dvorak:

23. Zomer - Vivaldi:

24. Notenkrakersuite - Tsjaikovski

Zingend en swingend aankomen

En dan is het tijd voor de laatste loodjes van je roadtrip. Met de lekkere meezingers hieronder is het fijn aankomen op je bestemming. ‘Bohemian Rhapsody’ mag natuurlijk niet ontbreken, vooral vanwege de hilarische headbang-scène uit ‘Wayne’s World’.

25. Bohemian Rhapsody - Queen:

26. Sweet Home Alabama - Lynyrd Skynyrd

27. Little Red Corvette - Prince

28. Hey Ya - Outkast

De kans is groot dat je helemaal niet wilt stoppen na al deze geweldige muziek. Maar van wie moet dat eigenlijk? Je kunt natuurlijk altijd nog een stukje doorrijden…

------------

Wat vind je van deze lijst? Had je misschien liever wat meer jazz, blues, country, singer-songwriter of andere genres in de lijst gezien? Of gewoon heel andere nummers? Laat het vooral weten!

Succes met het vinden van cd's of het maken van je playlist en veel plezier op je roadtrip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

De 12 coolste stranditems van deze zomer

Hobby en Vrije tijd, Muziek, Ontspanning, Outdoor en buitenleven, Sport en Activiteit, Vakantie, Zomer
De zomer is in volle gang en we hebben al een heuze hittegolf achter de rug. Oftewel, een perfecte tijd om de kust op te zoeken. Maar houd nog even wat gaatjes over in je tassen - of in de achterbak van je auto - want hier volgen nog twaalf...
Lees verder

En nu wil ik Frozen!

Algemeen, Cd's en Dvd's, Muziek, Muziek en Instrumenten, Muziek en optredens
Ooit, lang geleden, ging ik als kleine jongen naar de musical Cats, die ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Carré uit Amerika was geïmporteerd. Het waren de jaren tachtig en het imperium van Joop van de Ende moest z’n aanvang nog nemen. Grappig: niemand kan je vertellen welke momenten...
Lees verder