Onze categorieeën

5 argumenten om je partner te overtuigen dat jullie een nieuwe(re) auto nodig hebben

Kopen

shutterstock_270113312

Je scrollt al maanden door de auto-advertenties op Marktplaats en bent al minstens tien keer een auto tegengekomen waarvoor je je huidige vierwieler direct zou inruilen. Het is niet zo dat de auto die je nu rijdt je niet meer bevalt, integendeel, maar het is tijd voor een nieuw avontuur, xenon verlichting, een ander stuur. Waarom je de overstap nog niet hebt gemaakt? Omdat je vrouw partner van het pragmatische type is en er ‘niks mis’ is met jullie actuele bolide (je bevindt je in goed gezelschap). Wij helpen je langs deze horde met vijf valide argumenten waar het liefje niet omheen kan.

1. Een nieuwe auto is veiliger

Zelfremmende auto’s, meer airbags, betere kreukelzones, parkeerassist, adaptieve cruise control; auto’s worden steeds veiliger. Volvo streeft er naar vanaf 2020 auto’s te produceren waarin niemand meer dodelijk gewond kan raken tijdens een ongeval. Verbeterde veiligheid is zonder meer een van de sterkste argument om een recente auto te willen rijden; je profiteert van alle veiligheidstoepassingen die de laatste automodellen in huis hebben.

2. In een nieuwere auto heb je minder kans op pech

Oude liefde roest ehh wel. Het ligt voor de hand dat de kans op gebreken bij het rijden van een nieuwe(re) auto over het algemeen lager is dan wanneer je je Renault net over de 500.000 kilometer hebt gejaagd. En dat geeft veel mensen een veilig gevoel. Wie op een koude winteravond wel eens een stelletje klappertandend achter de vangrail op de Wegenwacht heeft zien wachten, weet hoe afgrijselijk het kan zijn als de techniek je op een verkeerd moment in de steek laat.

3. Een nieuwere auto is schoner

Toegegeven, ik ben me ervan bewust dat dit argument niet opgaat als je nu in een vijf jaar oude Volkswagen Polo 1.4 TDI Bluemotion rijdt en op het punt staat de overstap naar een Audi Q7 te maken (hoewel het tegenwoordig afwachten is of je Volkswagen wel zo zuinig is als je onderhoudsboekje beweert). Maar over het algemeen geldt dat nieuwere auto’s – door voortschrijdende techniek – schoner zijn dan hun voorgangers. En schoner staat voor beter voor het milieu. Een praktijkvoorbeeld? Een Skoda Octavia Combi 1.2 TSI uit 2010 heeft een geclaimd verbruik van 134 gram per kilometer, oftewel een D-label; dezelfde 1.2 TSI van de nieuwste generatie (2013) scoort een B-label met een geclaimde 117 g/km. Het aantal pk’s bleef ondertussen gelijk. O, had ik al gezegd dat nieuwere auto’s meestal ook zuiniger en dus goedkoper zijn?

4. Een nieuwere auto maakt het leven makkelijker

Natuurlijk is jullie Toyota Starlet uit 1997 een heerlijk bakkie. Je hebt er bijna geen kosten aan en een bijkomend voordeel is dat er in auto’s met weinig technologie ook minder kapot kan gaan. Maar hey, dit is 2016, het tijdperk waarin auto’s zichzelf besturen en de stem van Siri je via de luidsprekers waarschuwt als er nieuwe mail binnenkomt (die je uiteraard alleen op een P mag bekijken). Wat ik maar wil zeggen is dat nieuwere auto’s het leven on the road wel gemakkelijker maken. Een voorbeeld uit mijn eigen leven om je te overtuigen? Ik ben gemiddeld 24 minuten per week bezig met het verhuizen van kinderstoeltjes (Volvo uit, Saab in, en vice versa); ik snák inmiddels naar een auto met Isofix, het systeem waarmee je kinderstoeljes op de achterbank klikt zonder het gebruik van gordels.

5. Een nieuwere auto maakt je gelukkiger

Tot slot: uit onderzoek blijkt dat een nieuwere auto je wel degelijk gelukkig maakt, het is immers niet alleen een materiële aankoop, maar ook een hedonistische (autorijden is een ervaring, je weet toch). Er is echter wel een voorwaarde: de auto moet luxer zijn dan de auto die je op dit moment rijdt. Er zijn overigens ook onderzoeken die suggereren dat je van materiële aankopen juist ongelukkiger wordt – die laat ik hier wijselijk buiten beschouwing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

8 gouden tips voor het kopen van een smartphone op Marktplaats

Kopen, Marktplaats tips en trucs, Telecommunicatie
Ja, een mobiele telefoon is een (bijna) onmisbaar item, maar voor het bedrag dat je tegenwoordig neer moet tellen voor de nieuwste en heetste smartphone – zo’n 1.000 euro – zit je ook (met het vliegtuig) drie weken lang op Mallorca; of koop je een eenvoudige tweedehands auto. ‘Gewoon met...
Lees verder

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder