Onze categorieeën

Zo bereid je je voor op de eerste vlucht met je kinderen

Kinderen en baby's, Vakantie

shutterstock_283125494

Dat je net lekker in stoel 5b bent geploft, klaar voor je acht uur durende vlucht naar New York, als op de rij achter je een gezin met drie kindjes onder de vier plaatsneemt. Weg rust, weg ontspanning. Althans, als ze vergeten zijn zich in te lezen voor een vliegreis met kleintjes. Want met de juiste voorbereiding kun je hun eerste vliegreis wel degelijk een stuk aangenamer maken.

Ik moest er aan denken omdat ik over een jaar op uitnodiging van mijn zwager met het hele gezin naar Singapore vlieg. Met drie meisjes van respectievelijk 6, 3 en 2. En daar kan ik dus nu al wakker van liggen. Hoe we het gaan volhouden 14 uur achter elkaar op een paar vierkante meter te vertoeven, omringd door slapende mensen die het liefst zo weinig mogelijk prikkels te verwerken krijgen. Nu ben ik normaal gesproken niet zo van het plannen en voorbereiden, dus je kunt je de verbazing van mijn zwager voorstellen toen ik hem gisteren belde met de vraag wat ik in hemelsnaam moet meenemen om ons heelhuids door dit luchtmobiele avontuur te slaan. Nadat hij was uitgelachen, kwam hij over de brug met een aantal zeer bruikbare tips voor het veraangenamen van je kleutervlucht.

Regel een bassinet (0-2 jaar)

Op veel internationale vluchten zijn bassinets beschikbaar, een soort kleine reiswiegjes die je op kunt hangen. Op die manier kan je baby lekker slapen en het scheelt ook nog veel ruimte, vooral als je meer kinderen hebt. Het enige nadeel is dat je je kindje bij turbulentie uit het wiegje moet halen, ook als het net lekker slaapt. Budgetluchtmaatschappijen als Easyjet en Ryanair hebben overigens geen bassinets aan boord. Bij sommige maatschappijen mogen kindjes niet meer dan tien kilo zijn, niet langer zijn dan 65 cm en niet ouder zijn dan 2 jaar. Andere airlines, zoals Singapore Airlines, bieden mandjes tot 14 kilo. Vergeet niet bij het boeken aan te geven dat je een bassinet wilt.

Een rugtas of koffertje als matras (2 – 4 jaar)

Vanaf twee jaar krijgen kinderen een eigen stoel (waar je helaas ook gewoon voor moet betalen). Maar je weet uit eigen ervaring dat vliegtuigstoelen over het algemeen geen prettige slaapplek zijn. Met een wat hoger rolkoffertje (handbagage) of rugzak met harde rug en een handdoek of kussentje, verleng je het zitgedeelte van de stoel tot een redelijk comfortabel matrasje.

Eigen rugzak en koptelefoon (vanaf 3 jaar)

Een eigen rugzak met kleur- en puzzelboeken en ander favoriet speelgoed zorgt er niet alleen voor dat ze zich niet hoeven te vervelen; het geeft je kind ook het zelfvertrouwen dat ze al groot genoeg zijn voor hun eigen handbagage. Datzelfde doel dient ook een mooie koptelefoon die ze zelf hebben mogen uitzoeken. Op de meeste vluchten worden koptelefoons uitgedeeld, maar die zijn natuurlijk lang niet zo cool als je eigen koptelefoon van Frozen of Cars.

Scherm het gangpad af

Eén van de moeilijkste aspecten voor kinderen is het lange stilzitten. Het liefst gaan ze direct op strooptocht door het vliegtuig, op zoek naar vertier in de businessclass. Omdat de crew over het algemeen niet zo gecharmeerd is van rondrennende kinderen, is het creëren van wat speelruimte op de grond een goed alternatief. Als je zelf aan het gangpad gaat zitten, kun je de ontsnappingsroute met je benen afschermen en ontstaat er op de grond voor de stoelen wat speelruimte.

Zorg voor afleiding

Een beetje rondlopen is een prima manier om de zinnen te verzetten, maar dan wel samen met papa of mama. Bovendien kan zo’n rondwandelend hummeltje ook een goede manier zijn om wat goodwill te kweken bij je medepassagiers. En dat zorgt ervoor dat je je iets minder geneert als er op een later moment gehuild wordt.

Tablet (vanaf 2 jaar)

Op de meeste intercontinentale vluchten is onboard entertainment aanwezig, maar je zult net zien dat ze de films waar je kinderen dol op zijn niet aan boord hebben. Je eigen tablet meenemen is dan ook een ‘no brainer’. Met een audio splitter zorg je ervoor dat je kinderen met twee koptelefoons op één tablet kunnen kijken.

O ja, en dan nog even dit

In 2014 scoorden twee jonge ouders een internethit door aan boord ‘goody bags’ uit te delen aan de passagiers om hen heen. Hierin zaten onder meer oordopjes en een briefje uit naam van hun baby Madeline, waarin zij zich verontschuldigde voor eventuele geluidsoverlast. Maar hoe sympathiek ook, ik schaar me toch achter Today- columniste Rebecca Dube die vlijmscherp reageerde op wat zij een gevaarlijke trend noemt: we zouden ons niet moeten hoeven verontschuldigen voor volstrekt natuurlijk gedrag. Kortom, zet je baby volgende week de boel op stelten tussen Amsterdam en Kaapstad; onthoud dan dat alle passagiers om je heen ooit ook baby’s waren, krijsend op de arm van hun moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder

Top 10 zoethouders voor op de achterbank

Kinderen en baby's, Vakantie, Zomer
Het is een bekend probleem voor ouders: hoe houd je je kroost rustig tijdens die lange vakantierit naar Duitsland, Frankrijk of Spanje? De reis op zich is al een hele onderneming en dan is het wel zo fijn als de kids een beetje meewerken. Daarom hieronder een top tien zoethouders...
Lees verder