Onze categorieeën

Wat kost het écht als je een huis koopt?

Huizen en kamers

Kosten koper, dubbele huur en verhuiskosten: de aankoopsom van een huis is helaas niet alles wat je betaalt.



Dus je bent erover uit: je wilt een huis kopen? Mooi! Veel succes en (hopelijk) plezier met dit spannende nieuwe avontuur. Je hebt ongetwijfeld al een soort begroting gemaakt en bepaald wat je maandelijks maximaal kwijt wilt zijn aan je hypotheek. Daarbij is niet alleen de koopsom belangrijk maar bijvoorbeeld ook een mee te financieren verbouwing, en de kosten van een hypotheekadviseur en makelaar. Maar voordat je echt goed en wel in je nieuwe huis zit, heb je ook nog aan heel wat andere dingen geld uitgegeven. Het is geen slecht idee om hier een ‘potje’ voor over te houden. Benieuwd aan welke kosten je onder de streep ongeveer moet denken? Lees dan dit handige overzicht:

Kosten koper

Achter de vraagprijs van een woning staat meestal k.k., ofwel ‘kosten koper’. Dat houdt in dat er altijd nog verschillende kosten bovenop de aankoopsom komen, die voor rekening zijn van de koper. Het gaat dan om de overdrachtsbelasting, de belasting die je betaalt als - de naam zegt het al - het huis overgaat van de ene naar de andere eigenaar. Dit bedrag is best fiks - 2% van de aankoopsom (5.000 euro bij een huis van 250.000 euro) - dus het is zeker iets om je van bewust te zijn bij het bieden op een huis.

Andere verplichte kosten zijn notariskosten, oftewel de kosten die jij - of liever: de notaris - maakt bij het tekenen van de koopakte en officieel op jouw naam zetten van het huis. Je moet ook als nieuwe eigenaar worden ingeschreven in het kadaster. Reken voor de notariskosten op zo'n 1.000 euro.

Totale 'veplichte' kosten: +/- 6.000 euro

Kosten makelaar

Je kunt het kopen van een huis helemaal zelf doen, maar uiteindelijk ben je dan vaak duurder uit. Het slimste is om een aankoopmakelaar in de arm te nemen die precies weet wat-ie doet en jouw belangen optimaal behartigt. Een makelaar heeft een netwerk, kennis en ervaring om er een mooi resultaat voor jou uit te slepen. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan. Er zijn verschillende soorten contracten die je kunt afsluiten - no cure no pay, op basis van behaalde voordeel, percentage verkoopsom - maar meestal komt het wel neer op een bedrag van rond de 2.500 euro.

Kosten: +/- 2.500 euro

Kosten hypotheekadviseur

Een hypotheekadviseur is nog zo’n bijna noodzakelijke kostenpost. Hij heeft doorgaans inzicht in en toegang tot het aanbod van veel verschillende hypotheekverstrekkers en helpt je tot in de kleinste details met je hypotheekaanvraag en het verzamelen van de benodigde documenten. En natuurlijk zoekt hij, door de juiste vragen te stellen en gedegen research, naar de gunstigste hypotheek voor jou. Een bedrag tussen de 2.000 en 3.000 euro voor zijn diensten is niet ongebruikelijk.

Kosten: +/- 2.500 euro

Taxatiekosten

In verreweg de meeste gevallen is een taxatie verplicht. De hypotheekverstrekker moet namelijk exact de waarde weten van het huis dat je wilt gaan kopen, aangezien dat het onderpand is voor de verstrekte lening. De taxatiewaarde is ook het uitgangspunt voor de (maximale) hypotheeksom. Dus mocht de koopsom hoger zijn uitgevallen dan de taxatiewaarde, dan moet de koper het verschil uit eigen middelen bijleggen.

Kosten taxatierapport: 300 - 500 euro

Bouwtechnische keuring

Als je als koper twijfelt over de staat van een huis en eventuele verborgen gebreken wilt achterhalen is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring aan te raden. Je kunt dit binnen de drie dagen bedenktijd laten doen, of als ontbindende voorwaarde laten opnemen in het koopcontract.

Kosten bouwkundige keuring: +/- 300 euro

Verbouwing

Sommige huizen voldoen perfect aan je wensen wat betreft de indeling en de beschikbare ruimte in de verschillende kamers. Maar grote kans dat je een huis vindt waar wel een paar dingen aan moeten gebeuren voordat hij volledig naar wens is. Misschien is de woonkamer aan de kleine kant en zou een uitbouw welkom zijn. Of je wilt die zolderkamer tot een mooie ruime en lichte slaapkamer maken door het laten plaatsen van een dakkapel. Dat zijn niet te onderschatten kosten - respectievelijk moet je denken aan minstens 25.000 en 4.500 euro - die je zeker in je kostenplaatje mee zou moeten noemen, ook al ga je de verbouwing nog niet meteen uitvoeren.

Het voordeel van een zogenaamde waardevermeerderende verbouwing - waartoe bovenstaande voorbeelden behoren - is dat je deze voor het grootste gedeelte mee kunt financiëren; kortom, je kunt dat bedrag tegen een zeer aantrekkelijke rente lenen.

Een waardevermeerderende verbouwing betreft vaak het creëren van extra ruimte, wat voor vrijwel elke potentiële koper een voordeel is. Dit in tegenstelling tot smaakgevoelige keuzes, zoals het laten plaatsen van een andere keuken of badkamer. Deze wijzigingen moet je doorgaans rechtstreeks, uit eigen middelen bekostigen.

Het is goed om dit onder elkaar te zetten:

Wat kun en ga je meefinancieren?

Tel dit bedrag bij je benodigde hypotheekbedrag op en bekijk wat dan je maandlasten worden.

Wat moet en ga je zelf bekostigen?

Zorg dat je na het afsluiten van je hypotheek nog genoeg geld ‘in je zak’ hebt om deze verbouwingen te bekostigen, en liefst nog wat meer uiteraard. Goed daarbij is om na te gaan hoe urgent sommige geplande verbouwingen zijn. Misschien kun je sommige zaken ook over vijf jaar aanpakken, als je wat meer geld gespaard hebt.

Opknappen / opfrissen huis

Vrijwel ieder huis waar je intrekt zul je zelf even een goede opknapbeurt willen geven. Even goed schoonmaken uiteraard, maar ook schilderen ligt vaak voor de hand: een nieuw likje verf is meestal geen overbodige luxe. Zelfs als alles er superstrak en mooi afgewerkt uitziet, zal niet alles precies je smaak zijn, en zul je bijvoorbeeld een muur in de woon- of slaapkamer net een iets andere kleur willen geven. De tuin(en) bijwerken is soms ook nodig. Al zet je er maar een paar nieuwe planten neer, en snoei je de heg een beetje bij.

> Schoonmaken huis: 30 - 50 euro
> Schilderen en/of stucen huis (muren/plafonds binnen): 250 - 2.500 euro
> Tuin bijwerken: 100 euro (planten/bloemen/boompjes, nieuwe borders of tegels, wieden en snoeien)

Totale kosten opknappen huis: +/- 1.500 euro

Verhuizen

Huurhuis in oude staat terugbrengen?

Als je een huurwoning achterlaat, is het meestal de bedoeling dat je hem zoveel mogelijk in de originele staat terugbrengt. Dat betekent alle gaten netjes dichtmaken als je al je schilderijen en planken van de muur hebt gehaald. Maar bijvoorbeeld ook die eigenzinnige donkerpaarse of limegroene verf die je op de muur hebt ‘gegooid’ weer netjes overschilderen met neutraal wit. Grote kans namelijk dat een volgende bewoner iets minder gecharmeerd is van jouw lievelingskleurtjes.

> Schoonmaken: 30 - 50 euro
> Gaten dichten: 10 euro plamuur
> Schilderen: 100 - 150 euro
> Diversen: 50 euro

Totale kosten huurhuis herstellen: +/- 225 euro

De verhuizing:

Verhuisbedrijf inhuren?

Het makkelijkste is om een verhuisbedrijf in te huren dat alles voor je doet. Als je voor het volledige pakket kiest, pakken de verhuizers je spullen in, vervoeren ze alles naar je nieuwe huis en pakken ze het weer uit en zetten het netjes op de juiste plek. Voor deze luxe betaal je alleen wel zo’n 1.000 euro.

Kosten verhuisbedrijf: +/- 1.000 euro

Zelf doen / busje huren

Het andere uiterste is om alles zelf te doen. De grootste kosten die je dan zult maken zijn die voor het huren van een verhuisbus. Het is afhankelijk van de grootte van de wagen en de huurperiode - een dag of dagdeel of meerdere dagen - maar veel meer dan twee honderd euro zul je niet kwijt zijn.

Je maakt dan echter nog wel andere kosten. Bijvoorbeeld die voor:

Transportwagens en trolleys
Sjorbanden, touwen
Verhuisdozen, tape

Waarschijnlijk heb je al wel iets liggen, maar reken hier voor het gemak ook maar 200 euro voor.

Tenslotte heb je nog wat hulp nodig in de vorm van vrienden en familieleden. Deze kosten (waarschijnlijk) niets, behalve dan wat voedsel tijdens het verhuizen:

> Broodjes, eten, drank: 50 a 75 euro

Totale kosten zelf verhuizen: +/- 450 euro

Dubbele huur / maandlasten

Het mooiste is het als je naadloos over kan gaan van je oude huis naar je nieuwe huis, maar dit is niet altijd het geval. Het kan goed zijn dat je even met dubbele (maand)lasten zit, bijvoorbeeld vanwege de einddatum van je huurcontract, de verkoop van je oude huis, of gewoon omdat je vanwege een verbouwing in je al gekochte nieuwe huis nog even in je oude huis wilt blijven wonen. Zodat niet het hele gezin in de troep en herrie zit tijdens het verbouwen en opknappen van je nieuwe droomhuis.

Dit zijn kosten die je meestal gewoon op de koop toe neemt (of moet nemen), maar ook hier geldt weer dat het wel een bedrag is om mee te nemen in je algehele kostenplaatje.

Kosten dubbele huur: +/- 800 euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder