Onze categorieeën

Huis verkopen? Bepaal de strategie met je makelaar

Huizen en kamers

Heerlijk: een makelaar die alles voor je doet! Maar je mag ook nog meedenken…

Een huis verkopen doe je niet even tussendoor: je moet goed nadenken over de vraagprijs, bezichtigingen en nog veel meer. Dit kun je zonder veel problemen zelf organiseren, maar het vergt wel een vrij intensieve voorbereiding. Je kunt je ook laten adviseren door een makelaar. Uiteraard ben je zelf overal bij en beslis je uiteindelijk zelf, maar een makelaar kan je veel zorgen en werk uit handen nemen. Hij weet hoe alles werkt en zal je precies uitleggen waar je over na moet denken. Toch is het wel zo prettig om dit vooraf al te weten, zodat je al een beetje je strategie kunt bepalen.

Vraagprijs

Een van de belangrijkste punten om je op te concentreren is de vraagprijs. Deze bepaalt de makelaar, samen met jou, op basis van de staat, bouwjaar, oppervlakte, en de verkoopprijs van soortgelijke huizen in de omgeving. Maar dan nog heb je verschillende mogelijkheden: vraag je letterlijk de waarde van het huis, of iets meer vanwege de gebruikelijke onderhandelingsruimte, of juist wat minder om meer mensen aan te trekken (die uiteindelijk zelfs veel hoger kunnen gaan bieden).

Reclame

Meestal wil je een makelaar volledig benutten, maar je kunt ervoor kiezen om geen gebruik te maken van sommige diensten en bijvoorbeeld zelf ook een deel voor je rekening te nemen. Zo komt er in de meeste gevallen een verkoopbord in de tuin of aan je huis en verzorgt de makelaar ook de advertenties op huizensites. Maar als je zelf een goede fotograaf bent en/of een goede schrijver, dan kun je dit laatste ook zelf doen. Verder kun je ook (sociale) netwerken en andere media gebruiken om je huis onder de aandacht te brengen. Bespreek met de makelaar wat er allemaal mogelijk is.

Bezichtigingen

Bij bezichtigingen is het meestal de prettigste oplossing - voor zowel koper als verkoper - om de rondleidingen door de makelaar te laten doen en hier zelf niet bij aanwezig te zijn. Maar mocht je het toch fijn vinden om zelf je huis te laten zien en toelichting te geven dan kun je hier uiteraard ook voor kiezen. Bespreek dan wel even met je makelaar wat de beste manier is. Wellicht dat je er zelf pas bij een tweede bezichtiging bij bent, of dat je wel aanwezig bent voor vragen, maar je verder afzijdig houdt. Het is over het algemeen wel een goed idee om zoveel mogelijk op de achtergrond te blijven.

Biedingen

Zoals gezegd zijn er verschillende tactieken bij het bepalen van de vraagprijs, maar ook kun je op verschillende manieren omgaan met biedingen. Wil je ruimte laten voor onderhandelingen of liever meteen van iedereen een eindbod ontvangen? Of een combinatie, waarbij je de eerste bieder nog ruimte biedt voor onderhandelingen en een hoger bod, maar alle hierop volgende geïnteresseerden een eindbod laat doen.

Onderhandelingen

Heel fijn natuurlijk als je een bod hebt ontvangen op je huis, maar hoe nu verder? Als je bereid bent tot onderhandelen kun je dit het beste door de makelaar laten afhandelen. Hij weet precies op welke manier hij het beste resultaat eruit kan halen. Natuurlijk zal de makelaar ieder bod met jou communiceren - tenzij je anders wenst - en uiteindelijk ben jij degene die beslist of je akkoord gaat met een bod. De makelaar zal je hierin hoogstens adviseren.

Roerende zaken, contracten

Iets anders waarmee de makelaar je kan helpen, is bij het al dan niet aanbieden van roerende zaken, ofwel alle losse spullen in je huis die een koper over zou kunnen nemen. Gordijnen, een zonnescherm, kasten, lampen, het zijn allemaal spullen die je wellicht liever achter zou laten in je woning. Het scheelt weer ruimte in de verhuiswagen en het is handig als extra factor bij de onderhandelingen. Als je er op de prijs niet helemaal uitkomt, kunnen wat losse items altijd nog de doorslag geven.

Mocht je verder een huur- of leasecontract hebben voor je cv-ketel, dan is het goed om te bespreken of je eist dat de koper dit overneemt, of dat je bereid bent dit voor de koper af te kopen. Uiteraard zal dit van invloed zijn om de verkoopprijs, maar het is goed om alle details en tactieken hierbij door te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder