Onze categorieeën

Huis kopen: tips bij het onderhandelen

Huizen en kamers

Hoe hoog moet je eerste bod of eindbod zijn? Lees hoe je zakelijk en realistisch onderhandelt.



Heb je braaf al je research gedaan bij het bekijken van dat geweldige huis dat te koop staat? Mooi, dan kun je uitrekenen wat de maximale koopsom voor jou ‘mag’ zijn en ben je klaar om te gaan bieden! Maar hoe pak je dit precies aan en hoe bereik je het beste resultaat? Bekijk deze tips.

1) Houd je hoofd koel

Het eerste waar je aan moet denken is om het hoofd koel te houden. Ga niet te snel ergens mee akkoord en blijf altijd teruggaan naar de uitgangspunten die je van tevoren had opgesteld voor jezelf. Zo weet je wat je ten hoogste wilt uitgeven aan een huis, maar ook wat er op je wenslijstje staat. Er zullen verschillende huizen zijn waar je best in zou willen wonen, maar niet alles ‘verdient’ jouw hoofdprijs. Als je betrekkelijk veel concessies moet doen, staat hier logischerwijs een lagere prijs tegenover. (Tenzij je erachter komt dat jouw droomhuis voor jouw maximale prijs gewoon niet nodig is.) Je moet in ieder geval niet bang zijn dat dit het enige leuke huis is waar je een kans op zult maken.

Als er geen zogenaamde ‘inschrijving’ op een huis is - waarbij je even kort kunt bezichtigen en je vervolgens een dag (of twee) hebt om meteen een eindbod te doen - kun je een openingsbod doen, waarmee je feitelijk het onderhandelingsproces begint. Dat wil zeggen, als de verkopende partij het bod niet meteen afwijst. In dat geval is het nog niet per se einde verhaal - je kunt nog proberen een nieuw openingsbod te doen - maar een goed begin is het niet.

2) Motiveer je bod

Het is niet ongebruikelijk om onder de vraagprijs te bieden, maar als je bod er flink onder zit - zeg, meer dan 10 procent - moet je wel een goede motivatie hebben. Misschien vind je de vraagprijs onrealistisch vanwege de lagere verkoopprijzen van soortgelijke huizen in de buurt, of vanwege achterstallig onderhoud, waar je veel kosten aan zult hebben. Prima redenen, maar bied niet heel laag simpelweg om de sport van het onderhandelen. Dan beledig je de verkoper alleen maar.

3) Bied realistisch

Kom dus met een scherp maar realistisch openingsbod, waarbij het voor beide partijen zin heeft om de ander tegemoet te komen. Vaak kom je ergens in het midden uit en is het vooral de vraag aan welke kant van het midden, en wat erbij wordt meeonderhandeld.

4) Onderhandel met roerende goederen

Als je er op harde euro’s niet uitkomt, kunnen andere zaken alsnog de doorslag geven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om wel akkoord te gaan met een (hogere) koopsom, als hier ook bepaalde roerende goederen bijzitten, zoals een bankstel, kast, of koelvriescombinatie.

5) Geef overdrachtsdatum aan

Wat ook een belangrijke factor kan zijn is de mogelijke datum van overdracht. Als de verkoper snel wil verhuizen, bijvoorbeeld omdat hij al een ander huis heeft en niet te lang dubbele woonlasten wil hebben, is het voor hem fijn te weten dat jij er snel in zou kunnen. Ook als de verkoper er pas laat uit zou willen (bijvoorbeeld vanwege de aankoop of verbouwing van zijn eigen nieuwe woning) is het voor hem goed te weten dat jij je daarnaar kunt schikken; ook omdat hier extra kosten aan vast kunnen zitten. Geef daarom tegelijk met je bod aan wanneer de oplevering zou kunnen plaatsvinden.

6) Ontbindende voorwaarden

Tenslotte moet je aan (eventuele) ontbindende voorwaarden denken. Het is hoe dan ook aan te raden om het (voorlopige) koopcontract onder voorbehoud van financiering te tekenen. Maar ook het resultaat van een bouwkundige keuring is verstandig om mee te laten wegen. Probeer de marge wel zo groot mogelijk te maken. Doe zelf al voldoende vooronderzoek en maak een voorlopige begroting voor de onkosten en laat het contract alleen ontbinden als er hier echt veel kosten bovenop komen. Als je het laat afhangen van enkele honderden euro’s, is het voor de verkoper niet zo aantrekkelijk om met jou in zee te gaan. Als je concurrent iets minder biedt, maar soepeler is met deze ontbindende voorwaarde, gaat de voorkeur van de verkoper waarschijnlijk naar hem uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder