Onze categorieeën

Bod geaccepteerd? Zo wordt het huis van jou…

Huizen en kamers

Bouwkundige keuring tijdens bedenktijd, en vergeet de jaarrekeningen niet.



Dus je bod op dat mooie huis is geaccepteerd door de verkoper? Geweldig, maar zorg ervoor dat het huis niet alsnog uit je handen glipt. Teken alle noodzakelijke contracten zo snel mogelijk en zoek alle documenten bij elkaar die nodig zijn om een hypotheek te kunnen krijgen. Bekijk onze tips…

Voorlopig koopcontract / bedenktijd

Nadat je samen met de verkoper een akkoord hebt bereikt, heb je misschien al zin om de champagne open te trekken, maar doe dit niet te snel. Een mondelinge overeenkomst is niet bindend. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk een voorlopig koopcontract tekent. Deze is ondanks de naam, wél bindend. Dat wil zeggen, de verkoper kan dan niet meer een ander voorrang verlenen en moet zich houden aan de overeenkomst met jou. Jij kan er echter nog wel van afzien. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract heb je namelijk een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Binnen deze termijn kun je de koop nog, zonder opgave van reden en zonder bijkomende kosten, annuleren.

Hierna is annuleren alleen nog mogelijk op basis van de in het koopcontract opgenomen ontbindende voorwaarden. Een van de meest voorkomende ontbindende voorwaarden is het voorbehoud van financiering. Mocht het toch niet lukken om een hypotheek te krijgen, dan kun je er nog vanaf. Ook veel duurder uitpakkende herstelwerkzaamheden, volgend uit een bouwkundige keuring, kunnen reden zijn tot annulering.

Tip: De maximale verbouwkosten kun je als ontbindende voorwaarde opnemen in het contract, maar als deze voor het gevoel van de verkoper te laag zijn, kan dit reden zijn om niet met jou in zee te gaan. Handiger is om eerst de (voor de koper) bindende koopakte te tekenen en de keuring binnen de drie dagen bedenktijd te laten uitvoeren. Dan kun je binnen die tijd altijd nog, ongeacht de uitslag, ontbinden.

Notaris

Een voorlopig koopcontract wordt meestal opgesteld door de verkopend makelaar, maar dit kan ook bij de notaris gebeuren. Bij deze laatste kan ook het contract getekend worden, maar dit hoeft niet. In het voorlopig koopcontract moet de koper wel vermelden bij welke notaris het ‘transport’ zal gaan plaatsvinden, oftewel het regelen van de leverings- en hypotheekakte. Aangezien de koper de kosten draagt hiervoor, dient hij deze notaris te kiezen.

Bankgarantie / waarborgsom

In een koopcontract leg je als koper ook vast dat je een waarborgsom zult storten; deze bedraagt tien procent van de koopsom en dient doorgaans binnen zeven weken overgemaakt te zijn. Als je hier zelf te weinig spaargeld voor hebt of dit niet (meteen) wilt aanspreken, kun je ook de bank garant laten staan voor het bedrag van de waarborgsom. (Mocht je jouw verplichtingen niet nakomen, dan zal de bank de waarborgsom aan de verkoper overmaken en ben jij dit bedrag aan de bank verschuldigd.) Dit kost echter wel geld, doorgaans 1% van de waarborgsom.

Wachten op financiering

Hoezeer je je ook hebt voorbereid, het rond krijgen van een financiering blijft een onzekere factor, vandaar dat de meeste mensen het niet slagen hiervan als ontbindende voorwaarde op laten nemen in het voorlopige koopcontract. Als koper heb je doorgaans (minstens) een week of zes de tijd om een financiering rond te krijgen.

Documenten verzamelen

Is de koopakte getekend, dan is het voor jou als koper pas echt tijd om goed in actie te komen. Nu moet je alle documenten gaan verzamelen die de bank of hypotheekvertrekker nodig heeft om je financiële situatie te beoordelen en goed te kunnen keuren. Je hypotheekadviseur of hypotheekvertrekker zal je precies vertellen wat je moet aanleveren, maar je moet dan onder andere denken aan:

* Werkgeversverklaring
* Meest recente loonstrook
* Meest recente pensioenoverzicht
* Bankafschrift
* Jaarrapporten (voor ondernemers)
* Aangiftes inkomstenbelasting (voor ondernemers)
* Uittreksel Kamer van Koophandel (voor ondernemers)

Het is ook aan te raden (als je samen met je partner een huis koopt) om een samenlevingscontract te regelen. Als je er al een hebt - of getrouwd bent - is dit alleen maar mooi meegenomen.

Officiële overdracht bij notaris

Als de financiering gelukt is, kun je samen met de verkoper en de notaris de koop en overdracht definitief maken. Dit doe je door het (laten) tekenen van de leveringsakte (of transportakte) en hypotheekakte, waarin al jouw hypotheekverplichtingen staan. Na het tekenen hiervan kan de notaris de volledige aankoopsom aan de verkoper voldoen. Vervolgens krijg je de sleutel en is het huis echt van jou. Nu kun je eindelijk die kurken laten knallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder