Onze categorieeën

Van fauteuil tot chaise longue: zo kies je de designstoel die bij je past

Huis en inrichting

shutterstock_477665662

Waar zit jij meestal op als je de Linda… ahum ik bedoel NRC leest? Ik bedoel: op wat voor stoel zit je dan? Thuis kan ik kiezen uit maar liefst drie fauteuils (en een bank, maar daar gaat deze blog niet over) en twee ervan kun je tegenkomen in de grotere meubelwinkels van Nederland. De derde is een erfstuk, een zelf ontworpen stoel bekleed met leer uit de leerfabriek van de familie van mijn vrouw (volg je me nog?). En eerlijk is eerlijk: dat is onze favoriet. Omdat-ie toch net even anders is dan anders. Hoe kom je er eigenlijk achter welke zitkamerstoel bij jou past? Interieurarchitect Maaike van den Berg helpt je op weg.

"Een stoel moet vooral goed zitten."

“Als je op zoek gaat naar een stoel, zijn er meerdere dingen waar je rekening mee moet houden,” zegt Maaike. “Vormgeving is uiteraard heel belangrijk; je stoel moet in de eerste plaats mooi zijn. Maar soms vergeten mensen dat een stoel vooral goed moet zitten. Als ik stellen adviseer, kan dat nog wel eens problematisch zijn. Dan zit de vrouw van het stel er bijvoorbeeld wel goed in, maar mist hij de ondersteuning van zijn schouders. Mijn advies is dan toch nog even verder te kijken: in een fauteuil zit je vaak langere tijd achter elkaar, soms zelfs een hele avond; als je dan een stoel hebt die je heel mooi vindt maar waar je gebroken uit opstaat, is de lol er snel vanaf.”

De Corbusier LC4
De Corbusier LC4

De LC4 van Corbusier, door de liggende vorm ook wel bekend als de psychiaterstoel, is een goed voorbeeld van een iconische stoel die qua zitten wel een uitdaging met zich meebrengt: je kunt je handen nergens kwijt. Maaike: “Die moet je dus op je buik leggen, of op je bovenbenen. Voor sommige mensen is dit geen optie; die willen per se armleuningen.”

"Let bij een nieuwe stoel op stijl, afmeting en kleur."

De derde belangrijke overweging: welke stoel past bij je inrichting? Het lijkt me dat juist op dit punt een interieurarchitect van grote toegevoegde waarde is. Maaike glimlacht: “Meestal vragen mensen mij niet om ze te adviseren over één meubelstuk; ik ben al veel eerder betrokken, tijdens de bouw van het huis en soms zelfs daarvoor. Maar als ik mensen een advies zou moeten geven over een nieuwe stoel in een bestaande inrichting, dan zijn er in ieder geval drie zaken waar je op moet letten: stijl, afmeting en kleur.”

Barcelona-stoel (250L) van Mies van der Rohe
Barcelona-stoel (250L) van Mies van der Rohe

De Barcelona-stoel van Ludwig Mies van der Rohe is een moderne stoel die je niet makkelijk met een klassiek of druk interieur combineert. “Het ontwerp stamt uit 1929 en volgt het adagium ‘less is more’; dat moet wel een beetje terugkomen in de rest van de inrichting,” zegt Maaike. Een originele Barcelona-stoel van Knoll, inclusief de bijbehorende voetenbank kost overigens 8.000 euro, dus dat maakt deze stoel voor veel mensen sowieso al minder interessant.

Vitra Eames Lounge Chair XL & Ottoman voetenbank
Vitra Eames Lounge Chair XL & Ottoman voetenbank

"Een nieuwe plek in je kamer om je terug te trekken."

De niet minder kostbare Lounge Chair van Eames is een andere klassieker uit de stoelenwereld. Die laat zich makkelijker combineren met zowel moderne als meer klassieke interieurs, maar het is wel een stoel die de ruimte nodig heeft, vooral als je hem aanschaft zoals hij bedoeld is: inclusief de Ottoman-voetenbank. Maaike: “De Lounge Chair is een stoel die ook heel goed op zichzelf kan staan; door hem los te maken van je zithoek, creëer je als het ware een nieuwe plek in de kamer waar je je rustig kunt terugtrekken met een boek.”

Zelf aan de slag op Marktplaats

Wie niet over de financiële middelen beschikt om een van de de hierboven beschreven iconen in huis te halen, kan op Marktplaats z’n hart ophalen, weet Maaike: “In de lagere prijsklassen is er van alles te vinden. Zoals Gispen; de 405 is nieuw te koop, maar je loopt soms ook tegen oudere stoelen met gebruikssporen aan, die je voor een paar honderd euro te pakken kunt krijgen. Door ‘m opnieuw te laten bekleden, heb je dan voor een mooi bedrag een echte designstoel in handen. Datzelfde geldt voor Artifort-stoelen uit de jaren 60. En uiteraard kun je ook op zoek gaan naar de wat minder bekende merken.” Tip van de redactie: zorg ervoor dat je wel eerst even mag proef-zitten!

Maaike van den Berg is interieurarchitect. Haar bedrijf heet in1ontwerp. Daarnaast werkt ze voor O42 interieur.

----------

Enkele betaalbare designstoelen die nu op Marktplaats te vinden zijn:

Gispen 1450 Lounge Chair (1967), 300 euro.
Gispen 1450 Lounge Chair (1967), 300 euro.
Deze Gispen 1407 is ontworpen in 1954 en staat voor 175 euro te koop.
Deze Gispen 1407 is ontworpen in 1954 en staat voor 175 euro te koop.
De comfortabele Artifort F141 (1967) is voor 175 euro van jou.
De comfortabele Artifort F141 (1967) is voor 175 euro van jou.
Voor deze markante Artifort 'Mushroom' F560 ('63) betaal je 250 euro (Nieuwprijs: circa 1.300 euro).
Voor deze markante Artifort 'Mushroom' F560 ('63) betaal je 250 euro (Nieuwprijs: circa 1.300 euro).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Verhuizen na kopen nieuw huis: waar moet je aan denken?

Huis en inrichting
Vervelend, hè, zo zonder internet en warm water in je nieuwe huis; maar er is nog meer te regelen. Een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd, dan gaat het nu echt gebeuren. Een nieuwe stap in je leven, wonen in een andere omgeving, een nieuw huis om echt je thuis van te...
Lees verder

Restyle je huis deze feestdagen, met hulp van interieurstylist Adriana

Feestdagen, Huis en inrichting, Kerstmis
Top! De surprises kunnen weer naar zolder of, als niemand kijkt, de prullenbak in, en rondslingerende juten zakken en Pietenpakken kunnen weer voor een jaar achter slot en grendel. Snel verder naar Kerst en Oud & Nieuw! Dat betekent een boom in de kamer en kerststerren, lichtjes en ballen overal...
Lees verder