Onze categorieeën

Laat je inspireren door de Dag van het Kasteel

Hobby en Vrije tijd, Kleding, Muziek en optredens, Ontspanning

shutterstock_164752358

Aanstaande maandag is het behalve tweede Pinksterdag ook de Dag van het Kasteel. Op die dag worden de poorten van tachtig kastelen, buitenplaatsen en ruïnes geopend voor het grote publiek, met veel demonstraties, muziek en activiteiten. Vooral voor kinderen is er veel te doen. En thuis kun je je alvast voorbereiden of het later nog eens dunnetjes overdoen met de vele toepasselijke spullen op Marktplaats.

In de huid, en kleren, van een ridder

In verschillende kastelen zijn er demonstraties van bijvoorbeeld zwaardgevechten en worden er shows opgevoerd met vuur en stunts, maar je (kind) kan ook zelf een actieve rol spelen. Zo zijn er workshops kaarsen maken, bloemschikken, maar kun je, veel stoerder natuurlijk, ook ridderhelmen maken, wapenschilden beschilderen en een echt ridderpak aantrekken, compleet met authentieke maliënkolder. Thuis kun je hier ook (vast) van proeven, met een kledingstuk uit een van de verkleedrubrieken op Marktplaats even te snuffelen. Je kunt er leuke ridderpakken vinden, vaak inclusief attributen als een helm of een zwaard en een schild.

Coole kasteelklanken

Als er iets is wat je meteen in de juiste stemming brengt, dan is het wel muziek. Tijdens de Dag van het Kasteel worden op er op veel plekken muzikale optredens gegeven, door troubadours, minstreels, en allerlei volksmuzikanten en ensembles. Met karakteristieke instrumenten als luiten en mandolines, maar ook gitaren, violen en fluiten vermaken ze nu eens niet de hofdames en -heren maar ‘gewoon’ modern volk met smartphones en digitale camera’s. Geïnspireerd geraakt? Scoor dan zelf een toepasselijk muziekinstrument en laat het klinken door denkbeeldige kerkers en kasteeltuinen.

“Camelot!”

Als je kastelen, koningen en ridders te paard op beeld wilt zien, kun je natuurlijk een dvd of blu-ray van een seizoen van Game of Thrones opstarten, maar je kunt ook voor een komische film gaan, zoals Monty Python and the Holy Grail, waarin blijkt dat je als ridder geen ledematen nodig hebt om te vechten; en ook geen paard om paard te rijden: twee halve kokosnoten zijn voldoende. Als je toch liever iets ruigs en bloederigs zoekt, is Flesh and Blood van Paul Verhoeven – en met Rutger Hauer in de hoofdrol – een aanrader. In die film wordt ook duidelijk dat in de Middeleeuwen bestek bij de maaltijd absoluut geen noodzaak was. Erg educatief allemaal.

"Het is maar een model"

Als je wat foto’s neemt op de Dag van het Kasteel – of een goed geheugen hebt – kun je de kastelen later gewoon nabouwen met Lego of andere bouwstenen. Er zijn uiteraard ook kant-en-klare sets met kastelen en ridderpoppetjes, die je met een handleiding moeiteloos in elkaar knutselt, maar het leukste is het natuurlijk om met een hoop basisstenen zelf de mooiste creaties te bouwen. Naar aanleiding van een foto dus, of iets uit je herinnering. Of gebruik een kasteel uit een film als voorbeeld en maak een hele scène na, zoals in onderstaand filmpje:

Klik hier voor de digitale folder met het programma van alle deelnemende kastelen en buitenplaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder