Onze categorieeën

Geen winterdip voor Marktplaatsverzamelaars

Handelen, Hobby en Vrije tijd, Kopen, Verkopen, Verzamelen

wurlitzers

Verzamelen: bijna iedereen doet er wel aan, op zijn eigen bescheiden manier. Het zit in onze natuur om te ordenen, om iets compleet te willen hebben. Maar ook om steeds naar een nieuwe ‘missie’ te verlangen. De winter is het perfecte jaargetijde om je op je verzameling te storten, of je nu je jukebox-collectie wilt uitbreiden of je hazen een nieuw huis wilt geven...

Winterprojectje

Tom (24), die jukeboxen, gok- en flipperkasten verzamelt, kijkt ieder uur van de dag wel op Marktplaats – vooral via de app op zijn mobiel – of er iets nieuws is bijgekomen. 's Winters doet hij dit niet vaker dan zomers maar hij is dan wel meer bezig met zijn eigen apparaten. Repareren, er op spelen, anders neerzetten... dat doe je toch eerder als het rotweer is. Ook reageren er duidelijk meer mensen op zijn eigen advertenties. “Ik krijg veel reacties van bijvoorbeeld opknappers die kasten en onderdelen zoeken om de winter mee door te komen”, vertelt Tom. Hij voegt dan ook herhaaldelijk de tekst ‘een mooi winterprojectje’ toe aan zijn advertenties.

'Van het een komt het ander'

Tom heeft ongeveer tachtig jukeboxen en tientallen flipperkasten en gokkasten staan; deels in de boerderij waar hij woont en deels bij een kennis in de opslag. Tja, je kunt deze apparaten ook niet zo makkelijk kwijt als, zeg, een postzegelcollectie. Eén jukebox, de iconische Wurlitzer OMT, doet dienst als muziekspeler in de woonkamer.

Toms fascinatie voor deze objecten begon op jonge leeftijd. Al toen hij zes jaar werd, kreeg hij van zijn vader zijn eerste flipperkast en gokkast. Lachend: “Ik denk dat hij het zelf ook wel leuk vond.” Vanaf dat moment was Tom verkocht: “Voor je spaargeld koop je vervolgens een flipperkastje en daarna kom je een keer een partijtje gokkasten tegen. Van het een komt het ander en dan heb je ineens 80, 90, 100 apparaten staan.”

seeburg

Het meeste van Marktplaats

Soms loopt Tom ergens tegenaan, zoals laatst tijdens een dagje Duitsland, toen hij in een restaurant een leuke jukebox zag. Maar het meeste vindt hij op Marktplaats, waar eigenlijk alles wel wordt aangeboden: "Alleen nog niet altijd voor de goede prijs. Ik wil er niet teveel voor geven". In de ruim tien jaar dat hij Marktplaats gebruikt, is zijn strategie nauwelijks veranderd. Wel belt hij nu vaker meteen terug wanneer hij een reactie krijgt op een advertentie.

Biertje erbij

Vanwege de stroomvoorziening kunnen Toms prachtige apparaten nooit allemaal tegelijk aan. Maar elke dag loopt hij wel even langs zijn verzameling: “Dan doe ik er 7 of 8 aan en ga ik er eentje repareren of zo. Of ik speel erop. Even flipperen met een paar vrienden, met een biertje erbij.” Het leven van een verzamelaar is zo gek nog niet...

Geen verlatingsangst

DSC02031
Berna (65) was tot vijf jaar geleden een fanatiek verzamelaar van hazenbeeldjes, -figuurtjes en –gebruiksvoorwerpen. Ze is op haar dertigste begonnen, samen met haar man, die De Haas heette en zelf ongeveer alles verzamelde wat los en vast zat. Berna: “We kochten haasjes op vakantie, we kregen ze op verjaardagen, en met Pasen gingen we natuurlijk op zoek naar nog meer hazen.” Kortom, de beestjes vermenigvuldigden zich in rap tempo.

Reuze gezellig natuurlijk, maar op een gegeven moment vond Berna het welletjes en besloot ze een aantal van die guitige langoren een tweede leven te gunnen. Ze bewaart alleen de hazen die haar echt dierbaar zijn, in een kast in de woonkamer. Verlatingsangst zal ze gelukkig niet krijgen: het zijn er alsnog honderden.

‘En nog een reactie!’

Hoewel ze een kei was in het kopen van haasjes, van verkopen had ze tot vorig jaar Pasen, toen ze haar allereerste Marktplaats-advertentie plaatste, nog geen kaas gegeten. “Ik was na die eerste dag een hele ervaring rijker”, vertelt Berna. “Maar wel heel leuk! Dan zag ik ineens dat mijn advertentie twintig keer was bekeken. Spannend, helemaal toen ik een reactie kreeg. En toen nog een!”

Tips en kansen

Hoewel de eerste stappen op Marktplaats succesvol waren, zijn veel hazen niet verkocht. Van één koper heeft Berna nog wel wat tips ontvangen. Zo heeft ze dit jaar alle Bugs Bunny-haasjes een aparte advertentie gegeven. Verder wil ze nog experimenteren met andere rubrieken en groepen. Sommige hazen passen bijvoorbeeld niet alleen in de groep Verzamelen, maar ook prima in Hobby en Vrije Tijd, of Huis en Inrichting.

Misschien kan Berna ook gewoon het hele zwikkie tegelijk aanbieden, dat ruimt tenminste op. Voorlopig is ze rustig begonnen, met alleen de ‘Bugsen’, wat mokken, en spaarpotten in de aanbieding. Maar was ze vorig jaar nog aan de late kant om alle 'Paasklanten' te bereiken, nu is ze lekker op tijd. “Pasen valt dit jaar ook vroeg, op 27 maart al”, grapt Berna, “Dus ik begin maar vast.”

Verzamelaars en andere geïnteresseerden, meld u maar!

DSC07224


Openingsfoto: VanderWolf Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De 6 beste eindejaars autodeals

Kopen, Marktplaats tips en trucs
Wil je in de laatste paar dagen van 2017 nog even een goede autodeal op Marktplaats scoren? Kijk dan - na onze succesvolle vorige autodeal top 5 - snel naar dit interessante aanbod van stoere, bijzondere en aantrekkelijk geprijsde auto’s die nu op Marktplaats te vinden zijn. Er zijn slechtere...
Lees verder

Huis verkopen: tips bij het onderhandelen

Huizen en kamers, Verkopen
'Wat is de beste vraagprijs voor een goed onderhandelresultaat?' en andere vragen bij de verkoop van je huis... Als je een serieus bod ontvangt op je huis, kun je gaan onderhandelen. Maar, hoe doe je dat? Afhankelijk van de populariteit van je huis, zul je met één bieder zakendoen of...
Lees verder