Onze categorieeën

Dit is het belangrijkste instrument tijdens je studie

Fietsen, School en studie

shutterstock_102539552

Dus je bent begonnen aan de introductieweek van je nieuwe studiestad. Heel kek! Je staat aan het begin van vier (of vijf, of zes) prachtige jaren. Je gaat vrienden voor het leven maken; een diploma halen dat je later misschien helemaal niet nodig hebt (omdat je in 2019 een succesvol bedrijf begint met je huisgenoten); ’s een keer een biertje drinken. Kortom, je gaat een onvergetelijke tijd tegemoet (sprak opa).

Als het goed is, heb je al een kamer gevonden. Of je logeert in een studentenhuis en hoopt dat je daar straks een kamer hebt. Enfin, da’s allemaal mooi en aardig, maar over je belangrijkste asset hebben we het nog niet gehad. Ik heb het over de lijm die al je activiteiten in je stad bij elkaar gaat houden. Het instrument dat ervoor zorgt dat je op tijd in de kroeg eh… ik bedoel op college bent. Waarmee je je nieuwe vriendje of vriendinnetje gaat ophalen voor een romantische picknick in het park. Ik heb het natuurlijk over je fiets.

Emotionele waarde


Misschien heb je hem al meegenomen uit je ouderlijk huis of is het die mooie Gazelle die je van je ouders hebt gekregen toen je naar de brugklas ging. Maar de kans bestaat dat je die liever bewaart voor de weekends. Omdat hij emotionele waarde voor je heeft en je ook wel begrijpt dat veel fietsen in de stad achterover worden gedrukt door mensen die voor de schaduwkant van het leven hebben gekozen.

Diezelfde mensen kom je de komende weken overigens ook tegen in het holst van de nacht, met een fiets in de hand die je voor een héél zacht prijsje van ze kunt overnemen. Maar hoe aantrekkelijk dat ook lijkt, het slaapt toch minder als je weet dat je iemand anders z’n fiets hebt verkregen door heling.

Goedkoop stalen ros

Nee, dan kun je beter zorgen dat je een goedkoop stalen ros te pakken krijgt via legale weg. Bijvoorbeeld via Marktplaats. Deze weken zetten een heleboel afgestudeerde studenten de fiets te koop waarmee ze de afgelopen jaren honderden kilometers door het centrum hebben gecrost. Er zijn best veel mensen die er voor kiezen om hun degelijke maar niet geheel representatieve omafiets niet mee te nemen naar hun eerste baan. En dat is weer winst voor de student!

Weggeknipt


Ach en wee, was Marktplaats in míjn tijd de plek geweest die het nu is, dan had ik mijn eigen herenfiets na mijn afstuderen nooit op station Amsterdam-Zuid laten verpieteren. Jaren later ben ik nog eens terug gegaan om te kijken of hij er nog stond, maar helaas: in de loop der tijd is hij door de gemeente weggeknipt. Zal ze nog wel wat moeite hebben gekost, want ik reed rond met een van de dikste kettingsloten die ik ooit aan een fiets heb zien hangen.

Slot

Over sloten gesproken: ik adviseer je van harte minstens evenveel geld uit te geven aan een goed fietsslot, als aan je gebruikte fiets. Want voor fietsendieven geldt dat ze altijd kiezen voor de weg van de minste weerstand; als er een fiets in de buurt staat met een minder goed slot dan dat van jou, dan kiezen ze daarvoor.

En nu op pad jij. Zing, vecht, huil, bid, lach, fiets en bewonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Op de pedalen!

Brommers en scooters, Fietsen
Het is heerlijk Hollands fietsweer. Zelfs de m/v die normaalgesproken bijna niet uit de auto is te sláán, komt thans in de verleiding de fiets eens te pakken voor de pakweg 10 kilometer naar het werk. Zéker als er toevallig een elektrische fiets in de schuur staat. En dan bedoel...
Lees verder

9 gouden examentips

Marktplaats tips en trucs, School en studie
Heeft je zoon of dochter het examen Nederlands nog overleefd? En hoe zit het met de voorbereiding voor biologie, wiskunde, Duits, maatschappijleer en al die andere vakken? Nog op het laatste moment aan het blokken, zeker? Het is bijna traditie om het op die manier te doen. Maar hoe kun...
Lees verder