Onze categorieeën

Koningsdag-tips: Marktplaats manieren op de vrijmarkt

Feestdagen, Handelen, Kopen, Marktplaats tips en trucs, Verkopen

Donderdag is het alweer zover: dan viert Willem-Alexander zijn 50e verjaardag en gaat iedereen uit zijn bol voor Koningsdag. Wat zijn jouw plannen? Natuurlijk een feestje bouwen, maar ga je ook met je kleedje of tafeltje vol verkoopwaar op de vrijmarkt staan? Of wil je juist gezellig overal rondsnuffelen om voor een mooi prijsje unieke spullen te kopen? In beide gevallen is het slim om alvast een goede strategie te hebben. Gelukkig is deze niet moeilijk te bedenken. Zeker als je een ervaren 'Marktplaatser' bent, voelt handelen op de vrijmarkt al gauw als je tweede natuur. Bekijk deze tips maar even!

Kopen

Tip 1: Wees er snel en vroeg bij

In drukbezochte groepen en rubrieken op Marktplaats, waar een item al binnen een half uur weg kan zijn – denk aan groepen als ‘Kleding | Dames’ en ‘Kinderen en Baby’s’ – is het verstandig om regelmatig te kijken naar nieuw geplaatste artikelen. Veel mensen vinden het handig om de filteroptie ‘Aangeboden sinds’ in de linkerkolom te gebruiken, en dan te kiezen voor ‘Vandaag’ om echt alleen de recent geplaatste artikelen te zien.

Dat de vele vrijmarkten op Koningsdag druk bezocht zullen worden, staat natuurlijk al vast. En als je de grootste kans wilt hebben op het vinden van dat ene pareltje – een mooie vintage versterker, een designlamp, een zeldzaam haute couture jasje, of misschien een spelcomputer met games voor een prikkie – dan is het handig om zo vroeg mogelijk te gaan kijken. En waarom ook niet? Als je niets vindt, heb je altijd nog de hele dag om van Koningsdag te genieten.

vintageversterker


Tip 2: Ding af

Ontmoet elkaar in het midden

Ook al wordt er op Marktplaats meestal gewoon vrij geboden, je kunt hier nog wel aangeven dat iets een vaste, of minimumprijs heeft. Op de vrijmarkt is dat er eigenlijk niet bij. De name of the game is afdingen. Vind je iets te duur – en zelfs al vind je dat niet – stel dan vooral een lagere prijs voor. Er is niets mis met (extra) laag inzetten met het idee om elkaar in het midden te ontmoeten, maar net als op Marktplaats geldt: houd het realistisch. Het hangt een beetje van het product af, maar minder dan de helft van de vraagprijs bieden is meestal niet zo verstandig. Daar beledig en irriteer je de verkoper alleen maar mee. En het moet wel leuk blijven natuurlijk.

Later op de dag kopen

Als je eenmaal iets ziet wat je graag wilt hebben, is het natuurlijk verstandig om snel toe te slaan, maar daarnaast is het aan te raden om ook aan het einde van de dag nog eens goed alle tafeltjes en kleedjes af te struinen. Dan wil iedereen namelijk van zijn spulletjes af en kun je een fijne lage prijs bedingen. Op Marktplaats kun je dit doen door bovenaan de resultatenlijst te sorteren op datum (oud-nieuw). Als een advertentie al maanden op Marktplaats staat, heb je grote kans dat de aanbieder er wel een keer vanaf wil en bereid is (veel) water bij de wijn te doen.

Weglopen

Soms is weglopen nog het enige redmiddel als je de prijs te hoog vindt. Blijf wel vriendelijk en geef bij het weglopen de verkoper nog de kans om een laatste voorstel te doen. Diep zuchten, met je ogen rollen en meteen weer in de mensenmassa verdwijnen is dus niet zo handig. Op Marktplaats geldt hetzelfde, alleen doe je het dan meestal telefonisch of in een e-mail. Je kunt uitleggen waarom je de prijs te hoog vindt (beschadigingen, maximaal budget o.i.d.), en de deur op een kiertje houden door dingen te zeggen als: “Als er verder echt niets van de prijs af kan, ben ik bang dat...”, of “Het is een erg mooi kastje, maar...” Op die manier blijf je beleefd, en wil de verkoper zich misschien nog wel bedenken.

shutterstock_139658446

Verkopen

Tip 1: Houd de prijs laag en geef combinatiekorting

De mensen die op Koningsdag langs je spullen lopen, willen vooral genieten van de gezelligheid en als ze een leuke deal tegenkomen, is dat mooi meegenomen. Nog meer dan op Marktplaats - waar mensen doelgerichter naartoe komen - is het daarom zaak om al meteen een onweerstaanbare prijs voor je spullen te hebben. Denk niet aan de prijs die je ooit betaald hebt, maar meer aan de ruimte die je bespaart door de verkoop en aan het (misschien bescheiden) zakcentje dat je er aan het einde van de dag aan overhoudt, als je alles bij elkaar optelt.

Om de aankoop van meerdere spullen tegelijk te stimuleren, is het aantrekkelijk om combinatiekorting aan te bieden. Ook op Marktplaats is het slim om dit te doen. Ik heb eens een lading van dertig blu-rays aangeboden, met verschillende prijsvarianten in de advertentietekst. Prijzen per film, en prijzen voor meerdere films tegelijk, met oplopende kortingen bij bijvoorbeeld drie, vijf of tien stuks, en natuurlijk met de hoogste korting als alles in één keer gekocht wordt.

Tip 2: Stal je spullen mooi uit

Net zoals je op Marktplaats je item mooi en van verschillende kanten moet fotograferen, zo is het ook verstandig om je spullen op de vrijmarkt mooi uit te stallen. Als één voorwerp eruit moet springen, zet deze dan iets apart van de rest, zonder te veel afleidingen, maak het goed schoon, en zet het zo neer dat het in één oogopslag bekeken kan worden.

shutterstock_189952634

Tip 3: Orden je spullen goed

Als je goed gevonden wilt worden op Marktplaats is het belangrijk dat je de juiste rubriek kiest om je spullen te verkopen, en zoveel mogelijk handige kenmerken selecteert waar mensen op kunnen filteren.

Op de vrijmarkt is een logische indeling ook aan te raden. Zet alle spullen van dezelfde soort bij elkaar, en als je binnen dezelfde productgroep ook nuttige onderverdelingen kunt maken, doe dat dan. Sorteer cd’s en dvd’s bijvoorbeeld op genre of alfabet, en hang kledingstukken met dezelfde maten bij elkaar. Dat zoekt wel zo makkelijk voor de koper.

Algemene tip: relax!

Als er ergens een positieve, ongedwongen stemming heerst, is het wel op Koningsdag. Niemand zit te wachten op een spijkerharde zakenman bij het (onder)handelen. Je wilt vast eigenlijk heel graag die deal sluiten, maar doe alsof het je allemaal niet zoveel kan schelen. Maak een gezellig praatje en kijk wat hieruit voortkomt. Zoals al eerder te lezen viel, is de gunfactor ook heel belangrijk.

Dus, probeer zeker om leuke deals te scoren en veel te verkopen, maar geniet vooral van de leuke sfeer op Koningsdag; of je nu - net als W-A en Máxima - naar Tilburg gaat, Amsterdam of Lutjebroek. En lukt het even niet met de handel: probeer het dan gewoon de volgende dag weer op Marktplaats.


(Openingsfoto: Lena Ivashkevich / Shutterstock.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De 6 beste eindejaars autodeals

Kopen, Marktplaats tips en trucs
Wil je in de laatste paar dagen van 2017 nog even een goede autodeal op Marktplaats scoren? Kijk dan - na onze succesvolle vorige autodeal top 5 - snel naar dit interessante aanbod van stoere, bijzondere en aantrekkelijk geprijsde auto’s die nu op Marktplaats te vinden zijn. Er zijn slechtere...
Lees verder

Huis verkopen: tips bij het onderhandelen

Huizen en kamers, Verkopen
'Wat is de beste vraagprijs voor een goed onderhandelresultaat?' en andere vragen bij de verkoop van je huis... Als je een serieus bod ontvangt op je huis, kun je gaan onderhandelen. Maar, hoe doe je dat? Afhankelijk van de populariteit van je huis, zul je met één bieder zakendoen of...
Lees verder