Onze categorieeën

Alles voor jouw kleine maatje vind je op Marktplaats

Dieren

Sinds vorig jaar juni heb ik een poes. Ze kwam zomaar op mijn pad. Ik was toevallig bij mensen thuis die ik niet kende en zij hadden toevallig een nest met vijf jonge kittens van 5 weken, waarvan er toevallig eentje nog geen nieuw thuis had. Zoveel toeval bestaat niet en dus vond ik: dit is voorbestemd. Dat vond de eigenaresse van de moederpoes ook en toen die kleine acht weken was, kwam ze bij mij. Sindsdien ben ik verkocht. Nu zag ik dat het volgende week de Week van het Huisdier is. Een mooie aanleiding om even wat extra aandacht te geven aan je beste maatje. Als je je liefde voor je huisdier wilt uitdrukken in hebbedingetjes die op Marktplaats worden aangeboden, kun je je geluk niet op. Ik zal me in dit verhaal concentreren op de kat, aangezien ik daar het meeste mee heb. Maar ook voor honden, vogels, knaagdieren, reptielen, etc, kun je naar hartenlust online shoppen.

Krabpaal

Een must als je nieuwe huisgenootje een kat is en je zuinig bent op je spullen, is een krabpaal. En die komen in allerlei vormen en maten. Hoe dol ik ook ben op mijn poes, zo’n krabpaal die meer boom is dan paal, komt echt mijn huis niet in. Tenzij ik groter ga wonen en een kamer over heb, dan mag ze daar helemaal los. Maar gelukkig zijn er ook kleinere krabpalen en dan ook nog varianten die er een beetje leuk uitzien. Het wordt immers toch onderdeel van je interieur. Als je een kitten in huis neemt, is het de truc om iedere keer dat hij/zij aan bijvoorbeeld je bank krabt in plaats van de paal, haar daar weg te halen en aan de krabpaal te zetten. Keer op keer, met dezelfde kalmte en consistentie.

Kattenbak

Ook iets wat je liever wel in huis hebt, de wc voor katten: de kattenbak. Als je, zoals in mijn geval, geen kattenluikje hebt en je kat dus niet wanneer ‘ie wil naar buiten kan, moet je een katten-wc binnen hebben. Bij mij staat de kattenbak in een ietwat verscholen hoek waardoor je ‘m niet zomaar ziet staan. Onlangs kreeg ik het compliment dat mijn huis niet naar katten ruikt. Ik verschoon dan ook regelmatig, maar wat misschien nog wel handiger is: er zijn ook zelfreinigende kattenbakken.

Mand

Voor een kitten is een kattenmand heel erg fijn. Mijn poes sliep daar in het begin altijd in. Op een gegeven moment werd ze wat groter, en misschien wel verveeld, en toen was het afgelopen met de kattenmand. Een kat claimt zijn of haar plek. Je kunt niet voor de kat bepalen wat de relaxplek wordt net zoals je voor een kind bepaalt waar het bed komt te staan. En vaak kiest een kat juist voor het plekje waar jij graag zit. Ik heb ooit een kattenhangmat gekregen van vrienden, zo eentje die je aan het raam kunt hangen. Daar heeft die van mij nog wel een tijdje flink van genoten. Als je eenmaal een beetje weet welke plek favoriet is en waarom, bijvoorbeeld een kleedje op de bank, kun je een mandje of kussen kopen dat bijvoorbeeld lijkt op de structuur daarvan. Ook hier is het belangrijk dat je de kat consequent weg zet, zodat ‘ie gaat leren wat zijn plek is.

Kattenspeeltjes

Katten kunnen lekker lui zijn, maar ze spelen ook graag. En het is ook heel leuk om met je kat te spelen. Daarvoor heb je bijvoorbeeld van die stokjes met een slinger eraan waar weer een balletje of een veer aanhangt. Die kun je lekker in de rondte draaien en omhoog zwiepen terwijl de poes er achteraan springt. Ook heb ik een ledlampje, die schijn ik op de grond (die van mij is in de vorm van een vis) en mijn poes wordt daar helemaal wild van. Zodra ik het lichtje uitdoe, is ze helemaal in de war. Bijna zielig maar oh, zo grappig. Ik heb vrienden met een kat ook zo’n ledlampje gegeven, maar daar had het geen enkel effect. Het is dus blijkbaar heel persoonlijk. En misschien heb je soms helemaal geen zin om te spelen. Dan is het wel fijn als je maatje zichzelf kan vermaken. Kattenspeeltjes zijn er in allerlei vormen en maten. Soms werkt een heel simpel nepmuisje het beste. Of een elastiekje. En wat die van mij ook geweldig vindt: een veer. Die heeft ze dan buiten gevonden en daar komt ze mee naar binnen gestormd alsof ze haar grootste prooi te pakken heeft. Echt amusant om te zien.

Halsband

Niet zo heel lang geleden is mijn poes over de muur van de tuin heen gesprongen. Het is een hoge muur waar ze al die tijd niet overheen kwam, maar het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat het haar wel zou lukken. Toen het eenmaal zo ver was, en ik erachter kwam dat ze kwijt was (achter de muur is namelijk de wijde wereld), was ik in alle staten. Ik wist al wel dat ik eigenlijk niet meer zonder haar kon, maar nu ondervond ik dan ook echt aan den lijve wat het met me deed. Niet leuk kan ik je vertellen. Het heeft bijna een dag geduurd en toen ik haar in mijn armen kon sluiten, heb ik haar een paar weken niet meer buiten gelaten. Ook niet te doen natuurlijk. Die van mij weet hoe het buiten is, dat is haar jungle, daar wil ze zijn. En uiteindelijk komt ze wel weer terug. Maar ik heb haar na dit avontuur toch maar laten chippen en ook heeft ze nu een halsbandje om. Met een belletje, zodat ik haar kan horen. In eerste instantie wilde ik dat niet voor haar, een halsbandje; ik zou me ook gewoon vrij willen bewegen. Maar dat belletje is wel een heel geruststellend geluid kan ik je vertellen. En inmiddels lijkt ze helemaal gewend aan dat ding om haar nek.

Liefde

Uiteindelijk gaat het toch om de liefde en aandacht die je aan jouw diertje geeft. Iedere dag weer. Goede voeding, toewijding, verzorging, lekker spelen, consequent opvoeden en veel aandacht. Dan kun je het jarenlang heerlijk hebben met jouw huisgenootje en is het eigenlijk iedere week Week van het Huisdier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Help, mijn dochter wil een kip

Dieren, Kinderen en baby's, Verhalen
In het hoofd van mijn dochter van vier is het al voorjaar. Ze wil een kip. ‘Net zo één als op de kijkboerderij.’ Heb ik weer. Even doorvragen heeft me al geleerd dat ze het inderdaad over een kip heeft, en niet over een haan, wat me ongetwijfeld grote ruzie...
Lees verder