Onze categorieeën

5 steengoede boeken voor beginners

Boeken

harry potter

Zaterdag begint de Boekenweek, dit jaar met als thema ‘Duitsland’. Tien dagen lang wordt er op allerlei manieren stil gestaan bij het Nederlandse boek. Niet onbelangrijk: het is ook de week waarin je bij de boekhandel twee boeken voor de prijs van één krijgt – het Boekenweekgeschenk van dit jaar heet ‘Broer’ en werd geschreven door Esther Gerritsen. Voor mij persoonlijk komt de promotieweek als geroepen: tot mijn schaamte moet ik bekennen dat het alweer maanden geleden is dat ik voor het laatst een boek ter hand heb genomen. En ik denk dat ik niet de enige ben die alleen tijdens vakanties de rust kan opbrengen om te lezen.

Schaamte is overigens niet het goede woord. Het is eerder teleurstelling. Doodzonde dat ik mezelf mooie verhalen onthoud. Dat ik wél tijd kan maken voor een film, of het nieuwe seizoen van House of Cards, maar niet af en toe bij de open haard ga zitten met een goed boek, in mijn ogen nog altijd de beste manier om tijdelijk een andere wereld te betreden. Om kortstondig in de schoenen van iemand anders te staan en even los te komen van de dagelijkse sleur.

Top 5

Toen ik vorige week met een vriend aan het sporten was, vertelde hij me dat hij eigenlijk niet meer heeft gelezen sinds de middelbare school. Hij ging aan het werk, kreeg vier kinderen en ontwikkelde zich in de vrije uren tot een semiprofessionele wielrenner. Ik had er alle begrip voor. Maar ik beloofde hem ook een lijstje met vijf boeken waarmee hij de draad weer op kan pakken. Dit is mijn top 5 van boeken die gegarandeerd niet tegenvallen.

1. Het diner (Herman Koch)

Een verhaal over twee stellen die met elkaar om de tafel moeten nadat hun zoons beschuldigd worden van een vreselijke daad. Humoristisch en donker beschreven en tegelijkertijd heel realistisch, omdat het allemaal in je eigen stad zou kunnen gebeuren en je het hele boek gedwongen wordt na te denken over hoe je in die situatie zelf zou handelen.

2. De Da Vinci Code (Dan Brown)

Een bloedstollende thriller over een Amerikaanse professor religieuze symboliek die tijdens zijn de zoektocht naar de Heilige Graal ontdekt dat de Christelijke kerk een groot geheim verbergt. Vanzelfsprekend wil de kerk dit geheim koste wat kost verborgen houden. Een echt pageturner, die extra boeit omdat het boek voor een groot deel gebaseerd is op feiten.

3. Joe Speedboot (Tommy Wieringa)

Een fantastische roman over een jongen die na een zwaar ongeluk met een hakselaar in een rolstoel belandt en niet meer verstaanbaar kan praten, maar die van binnen meer leeft dan veel andere mensen zonder een beperking. Een verhaal over vriendschap, jeugd en onbeantwoorde liefde.

4. Harry Potter (J.K. Rowling)

Huh? De Harry Potter-boeken zijn toch geschreven voor kinderen? Dat mag misschien zo zijn, maar dankzij de geweldige verteltechniek van J.K. Rowling, spreken de avonturen van de tovenaarsleerling mensen van alle leeftijden aan. Onder meer Keira Knightley, Jennifer Lawrence en Prince William zijn bekende fans van Harry Potter. Dit is trouwens een goed moment om aan de zevendelige saga te beginnen; dan ben je helemaal bijgepraat als het nieuwe Harry Potterboek deze zomer uitkomt (waarin Potter volwassen is).

5. De ontdekking van de hemel (Harry Mulisch)

Het boek der boeken, vooral in omvang (901 pagina’s). Ik zou er dan ook zeker niet aan beginnen voordat je een beetje bent ingelezen. De beste reden om het te lezen? Het boek werd door de lezers van NRC verkozen tot het beste Nederlandse boek aller tijden. Tip: op Marktplaats staan altijd tientallen exemplaren te koop voor bedragen vanaf vijf euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Tips om voordelig studieboeken te scoren

Boeken, School en studie
Studieboeken vormen een flinke kostenpost op het boodschappenlijstje van de (aanstormende) student. Volgens budgetvoorlichter Nibud geven studenten gemiddeld 750 euro per jaar uit aan studieboeken.Dat zou veel voordeliger moeten kunnen. Vooral door het kopen van tweedehands boeken kun je veel geld uitsparen. Hieronder wat tips om (relatief) goedkoop aan je...
Lees verder

Ultiem ontspannen in je eigen achtertuin

Boeken, Hobby en Vrije tijd, Ontspanning, Outdoor en buitenleven, Tuin, Zomer
Waarschijnlijk heb jij van je tuin of terras al lang een knus, gezellig plekje gemaakt waar je lekker kan ontspannen of van de zon kunt genieten. Dit is wel zo slim. Je hoeft namelijk echt naar een kuuroord of wellness-centrum te gaan om je weer helemaal mens te voelen. Je...
Lees verder