Onze categorieeën

Ontspannen doe je zo

Algemeen, Hobby en Vrije tijd, Ontspanning

151026_MPB_ontspannen_doe_je_zo

Sinds kort zijn mijn vriend en ik verslaafd aan de sauna. Ik kan ergere verslavingen bedenken, maar een prijzige is het wel. Omdat wij als ZZP’er een leven kennen van hollen of stilstaan, is betalen voor een beetje ontspanning iets wat we wel aan onszelf kunnen verkopen. Dat zullen we ook blijven doen, maar misschien kan ik het saunagevoel ook een beetje in huis halen. Want toen ik kortgeleden in de mooiste saunatuin waar ik tot nu toe ben geweest onder de vroegherfstige zonnestralen op een schommelstoel lag met mijn ogen dicht en volledig tot ontspanning kwam, dacht ik: dit wil ik thuis ook.

Waarom ik dit thuis wil? Juist vanwege dat hollen of stilstaan. Begrijp me niet verkeerd, ik heb heel bewust gekozen voor het freelancebestaan en voor mij weegt het enkele nadeel niet op tegen de voordelen, maar je bent veel aan het pieken. Je staat, zeg maar, altijd 'aan'. Als het rustig is, moet je nieuwe klussen binnenhalen. En als het druk is, moet je alle ballen in de lucht zien te houden.

alle ballen in de lucht houden

Druk druk druk

Nu ben ik anno 2015 zeker niet de enige die het druk druk druk heeft. Toevallig las ik hier laatst een stuk over dat voor mij (en vele anderen) geschreven lijkt te zijn. Een tip die hierin naar voren kwam was om je te focussen op het belangrijkste en de rest te vergeten. Een waardevolle tip als je snel bent afgeleid of 1001 dingen te doen hebt. Focussen op één ding tegelijk geldt overigens niet alleen voor werk en ‘moetjes’, maar ook voor ontspanning. Dus, als het tijd is voor ontspanning, even niet je smartphone erbij pakken om je mail te checken. Maar thuis lekker gaan hangen op de bank of in je schommelstoel. Ogen dicht, even in een andere wereld. Al is het maar een half uurtje, tot de verplichtingen weer aan de beurt zijn.

ontspannen

Zoek de schommelstoel

Om de ontspanning in huis te halen in de vorm van een schommelstoel, ben ik op Marktplaats gaan kijken. Die schommelstoel komt in vele soorten en maten. Ook heb je exemplaren voor binnen een buiten. Wat ik al speurende tegenkwam, was de ouderwetse schommelstoel. Je weet wel, die bij je oma in de woonkamer stond. Een dergelijke schommelstoel heb je ook voor buiten, heel fijn als je een tuin hebt. En mijn persoonlijke favoriet; de hangstoel of hangmatstoel. Die variant heb je voor binnen en buiten.

Ontspanning

De hangstoel zou ik dus het liefst in huis willen, maar daar moet je wel de ruimte voor hebben. Misschien wordt het toch de ouderwetse schommelstoel, waar je lekker even op weg kunt dromen. Maar uiteindelijk gaat het veel meer om het bereiken van rust en ontspanning en dat kan -gelukkig- op allerlei manieren. Dit zijn er een paar waar ik heel blij van word.

  1. Naar de sauna. Of dit regelmatig kan, is uiteraard ook afhankelijk van je portemonnee, maar je kunt het zo gek maken als je wilt. Ik vind het persoonlijk heerlijk als ik er ook een massage bij kan boeken, al is dat wel een kostbaar ‘avondje uit’. Wat wij vaak doen is op een doordeweekse avond naar een sauna in de buurt. Na het eten, want dat scheelt geld. Een paar rondjes sauna en stoombad, zwembad, lekker chillen op de banken, even je ogen dicht, theetje drinken, eventueel een film meepakken (veel sauna’s hebben een soort van bios) en tussen 23.00 en 24.00 uur lig je –compleet ontspannen- in bed. Dat effect bereik je niet als je de hele avond thuis op de bank blijft hangen.
  2. Wandelen. Met wandelen kun je je hoofd leegmaken. Bovendien ben je in de buitenlucht en je bent in beweging. Alleen maar pluspunten. Als je het druk hebt, lijkt alles teveel tijd te kosten. Maar een half uurtje of een uurtje wandelen (voor het slapengaan bijvoorbeeld) haalt je weer even uit die drukte waardoor je de volgende dag meer aankan.
  3. Muziek luisteren. Gewoon, in the comfort of your own home, lekker op de bank of op je schommelstoel, koptelefoon op (werkt echt als je de wereld om je heen even wilt afsluiten) en alleen maar naar muziek luisteren.
  4. Sporten. Iets wat er bij de meeste mensen meteen bij in lijkt te schieten als het (te) druk is, maar juist essentieel om te kunnen blijven functioneren. Voor de een is ’s ochtends sporten ideaal omdat je je daardoor de hele dag energiek voelt en je ’s avonds niet meer het gevoel heb dat je ‘moet’. Voor de ander is ’s avonds sporten juist beter omdat je dan je werkdag van je af kunt sporten en, als je niet te laat gaat sporten, voldaan moe bent als het bedtijd is.
  5. Geloof het of niet, klusjes doen zijn goed voor ontspanning. Omdat je je ergens op focust en daardoor geen ruimte hebt om aan andere dingen te denken, bijvoorbeeld de drukte van je werk. Schilderen, opruimen, schoonmaken, iets in elkaar timmeren, aan de auto sleutelen. Allemaal activiteiten die je mentaal doen ontspannen. Dat geldt overigens ook voor meer creatieve 'klusjes', zoals tekenen en schrijven. Sowieso helpt schrijven om je hoofd leeg te maken, je schrijft letterlijk van je af.
  6. Autorijden. Ik heb al een paar jaar geen auto meer en reis met het OV. Dan zit ik meestal te werken achter mijn laptop en zo niet, dan ben ik met mijn telefoon bezig. Als je achter het stuur zit, kan dat niet. Dan ben je alleen aan het rijden en van de omgeving aan het genieten. De enkele keer dat ik in een auto rijd, kan ik mijn hoofd echt goed leegmaken.

Multitasken is zo 2014

Ontspanning dus. Iets waar veel mensen steeds meer behoefte aan lijken te hebben. Dit komt niet zozeer doordat we zoveel te doen hebben, maar meer doordat we het gevoel hebben zoveel te moeten. En dat de dingen die we te doen hebben, niet met aandacht doen omdat we tegelijkertijd alweer met iets anders bezig zijn. Multitasken noemen ze dat, maar ik heb besloten dat ik er niet meer in geloof. Eén taakje tegelijkertijd doen, met je volle aandacht, als die klaar is aan de volgende beginnen. En tijd reserveren én nemen voor ontspanning in welke vorm dan ook, ook weer met volle aandacht. Al dan niet in je schommelstoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

VOORWAARDEN ‘Winactie Instagram Marktplaats’

Algemeen
  Deze voorwaarden (verder te noemen: de “Voorwaarden”) zijn van toepassing op de "Winactie Instagram" (verder te noemen: de "Actie"). De Actie wordt georganiseerd door Marktplaats B.V. De actieperiode is 18 juni t/m 30 juni 2018. Deelname aan deze actie is gratis. Deelname aan de Actie staat in beginsel uitsluitend...
Lees verder

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder