Onze categorieeën

200 kilo tamme kastanjes te koop t.e.a.b.

Algemeen, Herfst

kastanjes
Vraag je je af waarom er dit jaar zo weinig tamme kastanjes op straat liggen? Dat komt omdat ze allemaal op Marktplaats staan! Ze worden aangeboden bij de honderden kilo’s. Nooit geweten dat er zoveel vraag is naar eetbare kastanjes. Aan het broertje van de tamme, de paardenkastanje of wilde kastanje, worden allerlei geneeskundige eigenschappen toegeschreven. O, en daar kun je ook schitterend mee knutselen.

“Er komt nog meer”

Het zijn er dus heul veel deze herfst. De oogst van 2014 is er één om door een ringetje te halen. En het einde is nog lang niet in zicht. “Mooie verse vandaag geraapte tamme kastanjes. 50 kg tegen elk goed bod,” schrijft een adverteerder op de site. En: “Er wordt nog gezocht dus er komt nog meer.” De tamme kastanje, te herkennen aan het feit dat er meerdere noten uit één bolster komen en ze een platte kant hebben, is zowel rauw als gepoft of gekookt te eten. Eet ze puur (heel gezond!) of bijvoorbeeld samen met najaarsgroenten als rode kool en spruitjes. Kastanjepuree is heerlijk in combinatie met wild.

Creatief met kastanje

De wilde kastanje doet het veel minder goed op Marktplaats; natuurlijk vooral doordat ze met duizenden in het bos bij je om de hoek liggen. Bittere krengen zijn het, als je het in je hoofd haalt om er eentje op te eten; gepoft of niet. Maar je kunt ze wél gebruiken om je kinderen op woensdagmiddag van de straat te houden. Kastanjepoppetjes; kastanjeslangen; kastanje-egels; het wachten is eigenlijk op het VPRO-programma Creatief met Kastanje. Overigens, nu de regen alweer een paar dagen tegen de ruiten slaat, kunnen ook volwassenen hun decoratiehart ophalen: kastanjes kleden het ultieme herfststuk natuurlijk helemaal af.

Reuma? Kastanje in je broekzak

De thuisapothekers onder jullie kunnen overigens ook aan de slag met de paardenkastanje: een oude volkswijsheid wil dat een oplossing van paardenkastanjes de aderen schoon en soepel houdt. En al minstens even twijfelachtig: reumapatiënten zouden te allen tijden een kastanje in hun broekzak moeten dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

VOORWAARDEN ‘Winactie Instagram Marktplaats’

Algemeen
  Deze voorwaarden (verder te noemen: de “Voorwaarden”) zijn van toepassing op de "Winactie Instagram" (verder te noemen: de "Actie"). De Actie wordt georganiseerd door Marktplaats B.V. De actieperiode is 18 juni t/m 30 juni 2018. Deelname aan deze actie is gratis. Deelname aan de Actie staat in beginsel uitsluitend...
Lees verder

8 excuses voor een (te) volle kledingkast

Algemeen, Kleding, Verkopen
Heb jij dat ook? Je kledingkast barst bijna uit zijn voegen, maar het komt er maar niet van om hem goed uit te ruimen: sterker nog, de stapels kleding worden alleen maar hoger. De hoogste tijd dus om eens een berg truien, broeken, jurken, jassen - waarvan je vaak niet...
Lees verder