Onze categorieeën

Koken als een chef met je eigen messenset

Eten en Koken, Verhalen

messenkoken

Na het zien van de beste kookfilm die ik ooit zag, heeft onze barbecue de winterstalling inmiddels verlaten en ben ik serieus aan het koken geslagen. Het enige wat deze chef nu nog nodig heeft is een goede messenset, want die hebben chefs nu eenmaal.

Het begon allemaal met de film The hundred foot journey, een hartverwarmende kookfilm over een Indiaas gezin dat in een klein dorpje in Zuid-Frankrijk een Indiaas restaurant opent, pal tegenover het sterrenrestaurant van de zure Madame Mallory (Helen Mirren). Nooit eerder heb ik zo watertandend voor de tv gezeten. De volgende avond heb ik meteen mijn barbecue uit de garage getoverd (die wordt namelijk regelmatig gebruikt in de Indiase keuken). Toegegeven, het was even doorbijten half maart (koud!), maar de Indiase curry, waarvan ik de vis bereidde boven de houtskool, smaakte des te beter.

Foedraal

Dankzij ons abonnement op Hello Fresh (iedere week een doos met 3 tot 5 verse maaltijden), had ik ook in de dagen daarna geen gebrek aan kookinspiratie. Tot verbazing van mijn vrouw, die na tien jaar incidenteel een in de oven bereide kip ineens met een glas wijn aan tafel kon wachten terwijl ik bezig was. In de keuken begin ik me steeds meer chef te voelen, inclusief sloof en nonchalant erbij ingestoken theedoek. Ik weet wel dat het vermoedelijk een hundred foot journey-fase is, maar nu wil ik dus heel graag mijn eigen messenset. En dan bedoel ik niet zo'n gevuld messenblok dat je bij de supermarkt bij elkaar kunt sparen, maar een échte messenset. Zo eentje die je in een foedraal (hoes) wikkelt als je klaar bent, zodat hij mee kan naar het volgende restaurant waar je bij het vuur gaat staan.

400 lagen staal

Wat ik niet wist, is hoe gruwelijk duur koksmessen kunnen zijn. Het toppunt van culinaire perfectie is de Nesmuk Exklusiv. Voor dit met Juma (een ivoorvervanger) vervaardigde mes betaal je een bedrag van bijna €5.000! Tsja, zo’n keukensieraad mag dan uit 400 lagen staal bestaan, met een hardheid van 64-65 op de schaal van Rockwell, maar voor hetzelfde geld kun je ook ruim twee jaar lang iedere dag een entrecote eten. Gelukkig vond ik ook een veel betaalbaarder alternatief: een vijfdelige messenset van Wusthof Dreizack, die door veel koks professioneel wordt gebruikt. De aanschafprijs van € 400 euro is wel even slikken, maar daarna ben je voor de rest van je leven voorzien.

Omdat we nog even willen afwachten of de hundred foot journey-fase daadwerkelijk overgaat in een permanente liefde voor koken, heb ik mijn vrouw plechtig beloofd met de aanschaf te wachten tot mijn verjaardag in juli. "Dan krijg je hem van mij," zei ze glimlachend. "Want € 400 voor een kokende man, dat lijkt me geen gekke investering."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder