De lente is in aantocht. Dat betekent witte asperges (en benen), meer zonlicht, en een bloeiende natuur. Wat kun je met dit seizoen doen voor tuin, balkon en moestuin?
Tuin en balkon
Je hebt een tuin of balkon natuurlijk niet voor niets. Gebruik de buitenruimte daarom niet als landingsbaan voor een Airbus A380. Kortom: geen tegels, maar groen! Maar hoe doe je dat als je geen groene vingers hebt? Simon Kox van Kox Hoveniers wist gelukkig het antwoord op deze vraag. Samen hebben we de volgende tips voor je:
● Kruiden kweken is een snelle en makkelijke weg naar een groenere tuin of balkon. Nog een voordeel is natuurlijk dat je altijd verse kruiden hebt.
● Voorjaarsbollen zijn zo geplant en hebben weinig verzorging nodig.
● Zet overal bloembakken neer en speel met kleur en vorm. Waar je de bakken mee kunt vullen? Lees erover bij trends en ontwikkelingen.
● Heb je een balkon? Maak een wandrek met verschillende bloemen en planten.
● Veel planten kun je beter regenwater geven dan leidingwater, omdat regenwater nauwelijks kalk bevat.
● Bedenk goed of je een klimop wil. Makkelijk te planten, maar lastig te verwijderen. De klimop groeit alle kanten op en het verwijderen is best een klus. Dit wil je misschien niet als beginnende tuinier.
● Gebruik de winter om na te denken wat je wil met de tuin of het balkon. Eenmaal je plan gemaakt? Dan kun je vaak in februari al aan de slag. Zo ben je bij de eerste zonnestralen écht lenteklaar.
Trends en ontwikkelingen
Met Simon heb ik ook gesproken over trends en ontwikkelingen. Alles kan tegenwoordig. Van tomatenplant tot geranium. Jawel, het plantje waar je niet achter gevonden wil worden, is helemaal van deze tijd. Of wat denk je van een vlinderstruik of lavendel? Sfeervol en goed voor de bijen en vlinders.
Een andere trend is de daktuin. Een saai dak kun je om laten toveren naar een dak vol met groen. Maar een daktuin ziet er niet alleen leuk uit, er zijn ook praktische voordelen: de ruimte is beter geïsoleerd (winter warmer, zomer koeler), de luchtkwaliteit verbetert omdat fijnstof wordt opgevangen, en het riool wordt ontzien omdat regenwater wordt opgevangen. Woon je in één van de vier grote steden (Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam)? Dan kun je voor een daktuin vanaf 25m2 subsidie aanvragen.
Moestuin
Net als de pastinaak was de moestuin een beetje vergeten. Gelukkig is hij terug van weggeweest. Het is namelijk leuk en lekker om je eigen groente te eten. Je weet waar je eten vandaan komt en je bent zelfvoorzienend bezig. Bedrijven en de horeca zien deze ontwikkeling ook. Een supermarkt herhaalt een spaaractie met moestuinpotjes en restaurants serveren voedsel uit eigen moestuin. Wat mij betreft blijft het met groente beplant stukje grond nog vele jaren #trending.
Ken je grond
Maar wat is de basis voor een moestuin? Ik vroeg het Clarien van Moesker’s Moestuin. Volgens Clarien begint het allemaal bij het kennen en verbeteren van de grond. Elk grondtype heeft eigenschappen; zowel postief als negatief. Zo is klei bijvoorbeeld zwaar en lastig te bewerken, maar is het meestal wel voedzaam. Zand is daarentegen makkelijk te bewerken en warmt snel op in de lente, maar houdt slechter voedingsstoffen vast. Tot zover de flashback naar de lessen aardrijkskunde. Verder heeft je moestuin liefde, aandacht en tijd nodig. Ook als het regent.
Onkruid? Pesto!
Een voorbeeld van een tijdintensief klusje is het verwijderen van onkruid. Doe dit regelmatig, want onkruid overwoekert je gewas. Hierdoor krijgt je gewas onvoldoende zonlicht en voeding. Maar wist je dat onkruid rijk is aan mineralen en dat je van vele soorten pesto kunt maken? Niet weggooien dus en weckpotten kopen! Kun je dan nog meer kopen, bijvoorbeeld gereedschap? Clarien: "Het beste gereedschap zijn je handen, maar een emmer en schoffel zijn handig om te hebben."
Op naar een mooi oogstjaar
Net als bij de tuin of balkon, geldt ook voor de moestuin dat je het beste in de winter kunt beginnen met het maken van een plan. Wat wil je komend jaar oogsten? Wat at je vorig jaar niet? Wat ging goed en wat ging fout? Met al deze antwoorden kun je in februari al beginnen met de eerste voorbereidingen voor een mooi oogstjaar.
En dan is het half juli: je eet op een zomerse avond een salade met groente uit je eigen moestuin met een ciabatta onkruidpesto. Tegen je vrienden zeg je natuurlijk zevenbladpesto, maar zelf (w)eet je beter.